Frederikssund Kommunes logo

Klima, natur og energis møde den 14. januar 2025

Mødelokale SL 9 kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

1Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

2Beslutning om tilladelse til kystbeskyttelse på matr. 8a, Frederikssund Markjorder

Resume

Frederikssund Kommune har modtaget ansøgning om kystbeskyttelse af matr. 8a, Frederikssund Markjorder, i forbindelse med opførsel af nyt boligbyggeri. Projektet har til formål at beskytte grunden mod oversvømmelser i forbindelse med stormflod. Tilladelse til private kystbeskyttelsesprojekter besluttes af Klima, natur og energi.

Indstilling

Administrationen indstiller til Klima, natur og energi, at:

  1. Give tilladelse til kystbeskyttelse af matr. 8a, Frederikssund Markjorder

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har modtaget ansøgning om kystbeskyttelse af matr. 8a, Frederikssund Markjorder, i forbindelse med udbygning af nye boliger. Det fremgår af lokalplanen, at der skal laves kystbeskyttelse af grunden.

Administrationen har behandlet ansøgningsmaterialet og projektet er nu klar til, at udvalget kan træffe beslutning om godkendelse.

Det fulde udkast til tilladelse fremgår af "Bilag - Udkast til Tilladelse til oversvømmelsesbeskyttelse"

Tilladelse efter kystbeskyttelsesloven

Projektet har til formål at beskytte grunden mod oversvømmelser i forbindelse med stormflod. Det ansøgte anlæg består af:

  • En højvandsmur omkring matrikel 8a, Frederikssund Markjorder, med topkote 2,75 m DVR90. Muren udføres som en T-type. Ud mod Strandvej og på indersiden af diget dækkes muren af jord, så den fremstår som et jorddige.
  • Et højvandsskot ved indkørslen til Bi-lidt vej.

Højvandsmuren er beregnet til at beskytte mod en 100-års stormflod frem til år 2070.

Hovedbegrundelser for tilladelsen

Grunden har et væsentligt behov for oversvømmelsesbeskyttelse, da området ligger lavt i terræn. Området bliver i dag beskyttet af watertubes, men for at vi i fremtiden kan gøre os fri af sådanne sårbare beredskabsløsninger, giver det mening, at ny bebyggelse skal indarbejde kystbeskyttelse i anlægget.

Kystbeskyttelsen opsættes som en højvandsmur, da der ikke er plads til et traditionelt dige på grunden. Ud mod Strandvej opbygges der dog jordskråninger omkring højvandsmuren for at sikre et naturligt udtryk.

Natur- og miljøvurderinger

Grunden, som skal kystbeskyttes, ligger i byzone umiddelbart nord for en meget trafikeret vej. Projektet foregår i forbindelse med udstykning af en byggegrund og vil derfor ikke skabe væsentlige støjgener.

Projektets placering inde på byggegrunden gør, at det ikke vurderes til at kunne påvirke Natura 2000 området Roskilde Fjord.

I udkastet til tilladelsen er der dermed inkluderet afgørelser om, at projektet hverken er omfattet krav om miljø- eller habitatkonsekvensvurdering.

Økonomi

Projektet er et privat kystbeskyttelsesprojekt, hvor alle udgifter afholdes af ansøger.

Tilladelsen indeholder vilkår om, at der skal tinglyses medlemskab af et digelag, bestående af grundejere inden for projektområdet, som har ansvaret for højvandsbeskyttelsen, herunder vedligehold og beredskab til lukning af højvandsskottet.

Inddragelse

Projektet har været i 4 ugers offentlig høring.

En privat borger uden for området har kommenteret, at projektet kun beskytter et enkelt bebyggelsesområde mod oversvømmelse, mens hele Strandvejen står over for samme problem. Hertil har administrationen bemærket, at det til enhver tid er grundejers eget ansvar at sikre kystbeskyttelse af din grund.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

3Beslutning om kommunal garanti til Digelaget Kulhuse

Resume

Digelaget Kulhuse anmoder om kommunal lånegaranti for optagelse af byggekredit hos KommuneKredit på 44 mio. kr. Byggekreditten skal anvendes til etablering af kystbeskyttelsesanlæg i Kulhuse Øst.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Digelaget Kulhuse meddeles kommunegaranti på 44.000.000 kr.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte i januar 2024 det kommunale fællesprojekt om kystbeskyttelse ved Kulhuse Øst. Projektet skal beskytte sommerhusområdet mod oversvømmelse ved etablering af jorddige og spunsvæg. En del af Byrådets beslutning var, at digelaget skal finansiere anlægget via anlægslån gennem KommuneKredit, som tilbagebetales af digelaget gennem bidragspligten. Bestyrelsen i Digelaget Kulhuse anmoder, i forlængelse af Byrådets beslutning, om en kommunal lånegaranti for, at digelaget kan optage lån gennem KommuneKredit. Lånegarantien stilles i medfør af kystbeskyttelsesloven, hvorved der ikke er krav om opkrævning af garantiprovision.

Anmodningen om kommunal lånegaranti fra digelaget er vedlagt som bilag 1. Digelaget ønsker at optage en byggekredit med et loft på 44 mio. kr. hos KommuneKredit.

Byggekreditten anvendes til:

  • Tilbagebetaling af kommunale midler anvendt til mellemfinansiering af projektering og ekspropriation.
  • Rådgivning til detailprojektering og udbudsmateriale.
  • Anlægsarbejde og byggeledelse, herunder materialer og entreprenørudgifter.

Når anlægsarbejdet er færdigmeldt, omlægges byggekreditten til et 25-årigt lån på det reelt anvendte beløb. Lånet afdrages, jf. den vedtagne bidragsfordeling, i digelaget.

Digelagets overslag over udgifter og usikkerhed, der ligger til grund for beløbsgrænsen, er vedlagt som bilag 2.

En foreløbig simpel tidsplan for resten af kystbeskyttelsesprojektets proces er vedlagt som bilag 3.

Inddragelse

Medlemmerne i Digelaget har modtaget afgørelse om, hvordan projektet finansieres. Medlemmerne var inviteret til stiftende generalforsamling i Digelaget Kulhuse den 7. november 2024, hvor digelagets bestyrelse blev valgt. Her blev det ligeledes oplyst, at bestyrelsens første opgave var at ansøge om kommunal lånegaranti.

Økonomi

Center for Økonomi bemærker, at der ikke skal opkræves garantiprovision for den afgivne garanti, da der ikke er krav herom, jf. kystbeskyttelsesloven.

Bilag

4Drøftelse af prioritering af indsatser i Klimaplan 2045 frem mod 2030, 2045 og 2050

Resume

I denne sag skal Klima, natur og energi drøfte indsatserne i Klimaplan 2045. Formålet er at indlede drøftelsen af, hvordan Frederikssund Kommune bedst prioriterer indsatserne frem mod 2030, 2045 og 2050.

Repræsentanter fra klimateamet deltager til dagsordenspunktet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Klima, natur og energi, at:

  1. Sagen drøftes.

Beslutning

Drøftet.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

Udmøntning af budget 2025 til Klimaplan 2045

På mødet præsenteres udvalget for administrationens oplæg til udmøntning af anlægspuljen i 2025 til Klimaplan 2045, samt hvilke overvejelser der ligger bag. Det, der karakteriserer oplægget til 2025 er, at der fortsat er stort fokus på indsatsområderne energi og transport, der samlet set udgør 81 % af CO2-udledningerne.

Prioritering af indsatser sker på baggrund af Klimaplan 2045, som har to overordnede mål:

  • Klimaneutralitet i 2045, med et delmål om at reducere CO2 med 80 % i 2030 i kommunens drift.
  • Frederikssund Kommune er klimarobust i 2050.

Målene i Klimaplan 2045 nås ved, at der løbende igangsættes konkrete projekter inden for de enkelte indsatser. De indsatser, der forslås prioriteret i 2025, fordeler sig på både CO2 og klimarobusthed.

På mødet bliver udvalget blandt andet præsenteret for:

  • Principper for prioritering af CO2-reducerende indsatser
  • Principper for prioritering af klimatilpasningsindsatser
  • Øvrige parametre for prioritering af indsatser i Klimaplan 2045

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

5Beslutning om frigivelse af midler til udmøntning af anlægspuljen i 2025 for Klimaplan 2045

Resume

I investeringsoversigten for 2025-2028 er der afsat en årlig anlægspulje til Klimaplan 2045. I 2025 er der 10.819 mio. kr. til rådighed. Med denne sag anmodes om at få frigivet 8.019 mio. kr. Projekterne, der søges frigivet midler til, understøtter klimaindsatser i indsatskataloget til Klimaplan 2045. I projektforslaget er også inkluderet forslaget om en projektmedarbejder til koordinering af klimatilpasningsindsatser, som var forelagt Klima, natur og energi den 8. oktober 2024 (sag 86).

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter i 2025 på 8,019 mio. kr. til at igangsætte de forslåede klimaindsatser.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

I investeringsoversigten for 2025-2028 er der afsat en årlig anlægspulje til Klimaplan 2045. I 2025 er der 10.819 mio. kr. til rådighed, hvoraf de 2 mio. kr. er frigivet. Beløbet til frigivelse i denne sag er 8.019 mio. kr. De resterende midler på 0.8 mio. kr. vil blive forelagt udvalget i en senere frigivelse, da de afventer yderligere afklaring af et projekt om etablering af et energifællesskab.

Oplæg til udmøntning af anlægspulje i 2025 for Klimaplan 2045

Administrationen indstiller, at der frigives midler til at gennemføre nedenstående indsatser i 2025. Indsatserne, der søges frigivet midler til, understøtter et bredt udsnit af klimaindsatserne i indsatskataloget til Klimaplan 2045. De enkelte indsatser med tilhørende projekter er uddybet i bilag 1. Projekter og aktiviteter følger tidsplanen i indsatskataloget, se bilag 2.

I oplægget er også indeholdt den tidligere sag om årsværk til igangsættelse af 10 indsatser vedr. klimatilpasning (projektmedarbejder) forelagt for Klima, natur og energi den 8. oktober 2024 (sag 86), hvor det blev besluttet, at sagen skulle indgå i den samlede prioritering af indsatser for 2025, dvs. i nærværende sag.

IndsatsområdeIndsats nr.Beløb
Energi1.110.035 mio. kr.
Transport2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.9, 2.10, 2.175.359 mio. kr.
Klimatilpasning4.1-4.4, 4.5, 4.8, 4.10, 4.14, 4.16, 4.19-4.211.9 mio. kr.
Adfærd og forbrug5.1, 5.40.725 mio. kr.
I alt

8.019 mio. kr.

Administrationen vil fremlægge ’Statusoversigt 2024 - Klimaplan 2045’ i første kvartal 2025.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Der er i budget 2025 afsat bruttoanlægsudgifter på 10,819 mio. kr. til Klimaplan 2045, hvoraf 8,019 mio. kr. søges frigivet i nærværende sag.

Bilag

6Beslutning om repræsentanter fra Byrådet i lokal grøn trepart

Resume

Med Aftale om et Grønt Danmark og Aftale om Implementering af et Grønt Danmark får kommunerne ansvaret for planlægning og implementering af arealomlægningsindsatsen. Kommunernes opgave forankres i lokale treparter, der tager udgangspunkt i de eksisterende vandoplandsstyregrupper (VOS’er). Kommunalbestyrelsen skal udpege to politiske repræsentanter, der skal repræsentere kommunen i den lokale trepart for vandopland Roskilde Fjord og Isefjord.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Udpege to medlemmer af Byrådet, der skal repræsentere kommunen i den lokale trepart for Roskilde Fjord og Isefjord.

Beslutning

Klima, natur og energi anbefaler 2 repræsentanter bestående af Formandskabet for Klima, natur og energi, Søren Andreasen Weimann (B) og Ole Frimann Hansen (F).

Formandskabet sikrer løbende inddragelse og orientering af udvalget.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

Klima, natur og energi blev i december 2024 orienteret om Aftale om et Grønt Danmark og Aftale om Implementering af et Grønt Danmark, hvor det fremgik, at kommunerne får en central rolle med ansvar for planlægning og implementering af arealomlægningsindsatsen. Det betyder, at kommunerne skal udarbejde dynamiske omlægningsplaner senest i 2025, der viser, hvordan man lokalt vil komme i mål med indsatsen. Indsatsen omfatter udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, vådområder, skovrejsning, ekstensivering og andre arealbaserede omlægningsindsatser, herunder at bidrage til bedre vilkår for natur og biodiversitet.

Siden 2010 har kommunerne koordineret udtagning af landbrugsarealer i 23 tværkommunale vandoplandsstyregrupper (VOS’er), som fra 2024 har organiseret sig i 10 grupperinger med henblik på tværgående samarbejde, kapacitetsopbygning og stordriftsfordele. Frederikssund Kommune er medlem af VOS Roskilde Fjord og Isefjord, hvor Lejre Kommune har formandskabet og har sekretariatsbetjeningen sammen med Holbæk Kommune. Dette tværkommunale samarbejde skal fortsætte i 23 lokale treparter med flere aktører, der forsat er organiseret i de 10 grupperinger.

Hver lokal trepart består af følgende medlemmer:

• 1-2 repræsentanter for hver kommune i oplandet, heraf mindst 1 politisk repræsentant.

• 1-2 lokale landbrugsrepræsentanter.

• 1-2 lokale repræsentanter for lokale naturorganisationer.

• 1 repræsentant fra Naturstyrelsen.

Repræsentanterne fra natur- og landbrugsorganisationerne udpeges centralt af hhv. Danmarks Naturfredningsforenings og Landbrug & Fødevarers hovedorganisationer. Naturstyrelsen udpeger også deres repræsentanter.

Kommunalbestyrelsen skal således udpege 1-2 politiske repræsentanter for den eller de lokale treparter, som kommunen er en del af. Fristen for udpegelse til lokale treparter bliver forventeligt 1. februar 2025.

Som oplandskommune kan man undlade at lade sig repræsentere i en lokal trepart, hvis der er enighed med de øvrige kommunalbestyrelser i oplandet om, at andelen af kommunens areal i oplandet er ubetydeligt eller ikke relevant. Ministeriet for Grøn Trepart og KL har 14. december 2024 indgået aftale om en rammeaftale om kommunernes opgave i omlægningsindsatsen (se bilag 3).

Retsligt grundlag

Den lokale organisering af omlægningsindsatsen er aftalebaseret og udmøntes ikke i love og bekendtgørelser.

– Aftale om et Grønt Danmark. Aftale mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening den 24. juni 2024 (Bilag 1).

– Aftale om Implementering af et Grønt Danmark. Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre den 18. november 2024 (Bilag 2).

– Kvælstofindsatsbehovet fastlægges i statens reviderede vandområdeplaner 2021-2027, som blev sendt i høring den 20. december 2024.

Inddragelse

Ud over interessenter i den lokale trepart har Frederikssund Kommune igangsat et §17 stk. 4 projektudvalg for Grøn omstilling og bedre biodiversitet gennem omlægning af arealer. I dette projektudvalg vil lokale interessenter blive inddraget i den konkrete ramme for implementering af indsatserne i Frederikssund Kommune. Det forventes også, at Klimarådet og Grønt Forum vil blive orienteret undervejs.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

7Beslutning om ændring af tidligere beslutning vedr. opdimensionering af Marbækrenden

Resume

På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning d. 11. december 2024, punkt 256, skal Klima, natur og energi beslutte, hvorvidt de vil anbefale Byrådet at ændre den tidligere beslutning vedr. opdimensionering af Marbækrenden. Begrundelsen for denne ændring er Novafos’ nye og bredere vurdering af konsekvenserne ved at etablere en fjordledning, set i forhold til opdimensionering af det rørlagte vandløb Marbækrenden.

Ved punktets behandling vil Novafos samt fagfolk i administrationen deltage.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Ændre den tidligere beslutning vedr. opdimensionering af Marbækrenden,
  2. Såfremt den tidligere beslutning ophæves, besluttes det, hvorvidt administrationen skal igangsætte en undersøgelse af mulighederne for at åbne Marbækrenden koordineret med andre natur og klimatiltag.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Anbefales.

Klima, natur og energi anbefaler Plan og teknik, at muligheden for yderligere et bassin eller anden form for rensning i forbindelse med etablering af fjordledningen bliver afdækket nærmere, inden vandet udledes til Roskilde Fjord.

Indstillingspunkt 2: Klima, natur og energi anbefaler, at der arbejdes videre med en hel eller delvis åbning af Marbækrenden.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

Baggrund

Med sagen den 03.12.2024, pkt. 107, blev Klima, natur og energi orienteret om, at problemstillingen med afvanding af Vinge skulle behandles som en beslutningssag på Plan og tekniks møde den 04.12.2024, pkt. 164., idet der nu er tale om etablering af et spildevandsteknisk anlæg. Klima, natur og energi tog orienteringen til efterretning, men anbefalede Plan og teknik at udsætte beslutningen idet der bør afholdes et temamøde for begge udvalg.

Klima, natur og energi bør genbesøge Byrådets tidligere beslutning fra 31.01.2024 om Marbækrenden, inden der træffes beslutning. Særligt i bilag til byrådets beslutning fra den 31.01.2024 fremgår oversigt med de forskellige mulige afvandingsløsninger, som KNE tidligere er blevet præsenteret for.

I forlængelse af pkt. 107 "Orientering om sag på Plan og teknik - Fjordledning til afvanding af Vinge" på Klima, natur og energis møde den 3.12.2024, behandlede Plan og teknik en beslutningssag den 4. december 2024, pkt. 164, "Beslutning om fjordledning til afvanding af Vinge. Plan og teknik besluttede på mødet at anbefale administrationens indstilling om at arbejde for en fjordledning. Da sagen om en fjordledning er en spildevandsteknisk løsning der har til formål at skal sikre, at forsyningen kan leve op til deres forsyningspligt har Klimarådet og Grønt Forum ikke været inddraget.

Økonomiudvalget besluttede efterfølgende den 11. december 2024, pkt. 256, at udsætte sagen og afvente at Klima, natur og energi den 14.1.2025 behandler Marbækrendens opdimensionering.

Temamøde og indhold på temamødet

Derfor afholdes der ved denne beslutningssag et temamøde for Klima, natur og energi alene, hvor Klima, natur og energi informeres yderligere om det arbejde, som Novafos har udført efter Byrådets møde den 31.1.2024, med at finde en robust afvandingsløsning for Vinge.

På mødet vil Novafos også uddybe de beregninger og antagelser, der ligger til grund for den forskel der er på de vurderinger, der blev lagt frem fra Novafos i januar 2024 og de seneste fra december 2024 vedrørende en opdimensionering af Marbækrenden med medbenyttelse, sat overfor en fjordledning. Særligt vil følgende forhold: overordnet CO2 regnskab for en fjordledning overfor en opdimensionering, gennemførlighed, tid, bæredygtighed, økonomi, miljø og takstpåvirkning blive uddybet.

Novafos vil endvidere på mødet orientere om dialogen med Vejdirektoratet.

Klimatilpasningsplan 2023

Administrationen vurderer, at afvanding af Vinge via en fjordledning er i overensstemmelse med Frederikssund Kommunes klimatilpasningsplan. Følgende mål og delmål for regn- og spildevand fremgår af denne:

De øgede regnmængder lægger pres på kloaksystemerne i Frederikssund Kommune. Flere steder i Frederikssund Kommune er kloaksystemerne ikke store nok til at håndtere både spildevand og regnvand i samme kloakrør. Samtidig er kommunen udfordret af, at grundvandet står højt flere steder, og det er vanskeligt at nedsive regnvandet i disse områder.

Frederikssund Kommune ønsker at opnå et kloaksystem, der er robust overfor fremtidens klimaforandringer.

Mål:

• Vi klimatilpasser, hvor det kan betale sig og opsøger synergier

• Senest i 2023 er der udarbejdet en ny spildevandsplan

Delmål:

• I 2030 er der godkendte områdeplaner for at håndtere øgede regnmængder i kloaksystemet

• I 2050 er kloaksystemet klimatilpasset til et samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt niveau

En fjordledning vil som spildevandsteknisk anlæg, kunne fungere som en robust og fremtidssikret løsning til håndtering af øgede regnmængder og højtstående grundvand fra kloaksystemet i Vinge.

Naturhandleplanen og åbning af Marbækrenden

Administrationen vurderer, at etablering af en fjordledning ikke er i strid med et fremtidigt ønske om at åbne Marbækrenden, da en fjordledning vil skulle placeres som et selvstændigt spildevandsteknisk anlæg et andet sted end Marbækrenden. Marbækrenden vil fortsat henligge som et rørlagt vandløb indtil andet besluttes. Når Marbækrenden som rørlagt vandløb er udtjent vil en åbning kunne overvejes, i tråd med naturhandleplanen. Ved at bruge midler på en opdimensionering af Marbækrenden til et større rørlagt vandløb, vil det derimod ikke give samfundsøkonomisk mening efterfølgende at arbejde for en åbning af vandløbet.

Administrationen arbejder aktuelt for en genåbning af de nederste ca. 150 m af Marbækrenden, da det vedligeholdelsesmæssigt er bedre på denne strækning med et åbent vandløb, fremfor et lukket rør. Genåbningen af den nederste strækning har ingen betydning for hverken en eventuel opdimensionering eller en fjordledning.

Administrationens anbefaling

På baggrund af Novafos’ anbefaling og administrationens vurdering, anbefaler administrationen, at Klima, natur energi anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at ændre den tidligere beslutning omkring opdimensionering af Marbækrenden, således at Økonomiudvalget kan behandle beslutningssagen på mødet den 22. januar 2025.

Årsagen til administrationens anbefaling er ud over ovenstående hensyn også, at en fjordledning er nødvendig for at kunne håndtere tag- og overfladevand fra den vestlige del af Vinge inden for en overskuelig fremtid. Udbygning af den vestlige del af Vinge kan ikke blive igangsat, før Frederikssund Kommune har truffet en beslutning om en permanent løsning for udledning af regnvand fra området. Administrationen er aktuelt nødt til at afvise bygherrer, der ønsker at investere i området, indtil der er fundet en løsning på håndteringen af overfladevand. Da det tager flere år fra beslutning til en løsning kan stå klar, er det vigtigt med en beslutning nu.

Inddragelse

Novafos er inddraget.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

8Beslutning om frigivelse af anlægsmidler til Ejendomsfonden Hammergården

Resume

Byrådet har i budget 2024 afsat midler til etablering af toiletbygning ved Hammergården. I budget 2025 er afsat midler til bygherrerådgivning for Ejendomsfonden. Med denne sag søges midlerne frigivet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter i 2024 på 600.000 kr., for udbetaling til Ejendomsfondens bestyrelse, såfremt Ejendomsfonden opnår byggetilladelse til etablering af handicapvenlig toiletbygning ved Hammergården.
  2. Der frigives bruttoanlægsudgifter i 2025 på 150.000 kr. til bygherrerådgivning for Ejendomsfonden

Beslutning

Anbefales.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

Ejendomsfonden Hammergården har igennem flere år arbejdet med at udvikle området omkring Hammergården og arbejder i den forbindelse med flere forskellige projektelementer. Fase 1 indeholder etablering af handicapvenlig toiletbygning ved Hammergården. Byrådet har i budget 2024 afsat tilskudsmidler til etablering af fase 1 og har i budget 2025 afsat midler til bygherrerådgivning for Hammergårdens bestyrelse.

Ejendomsfondens bestyrelse har oplyst, at man har etableret aftale med bygherrerådgiver og er i gang med at udarbejde det nødvendige materiale til ansøgning om byggetilladelse. Materialet forventes indsendt i januar 2025, hvorefter rådgiver skal afregnes. Arbejdet med etablering af toiletbygning forventes igangsat umiddelbart efter, at der derefter opnås byggetilladelse.

Med henblik på at reducere antallet af sager for udvalget foreslår administrationen, at frigivelserne dermed behandles samlet. Administrationen sikrer, at midlerne til den faktiske etablering først udbetales, når der er opnået byggetilladelse.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Der er i budget 2024 og 2025 afsat bruttoanlægsudgifter på 600.000 kr. og 150.000 kr. til Hammergården. Begge beløb søges frigives i nærværende sag.

9Orientering om resultaterne af Kommunernes Skoletrafiktest 2024

Resume

I denne sagsfremstilling gennemgås resultaterne for Frederikssund Kommune i den årlige landsdækkende måling af kommunernes arbejde med trafikundervisning i landets grundskoler samt kommunal forankring af arbejdet med trafiksikkerhed blandt børn og unge.

Der gives samtidig et indblik i, hvordan Vej-Skole-Politi-samarbejdet er organiseret på tværs af forvaltningsområder i kommunen samt en status på samarbejdets indhold og nyeste og kommende tiltag for hele tiden at arbejde for bedre trafiksikkerhed og sunde transportvaner blandt børn og unge.

Orienteringspunktet er på dagsordenen i Plan og teknik, Skole, klub og SFO samt Klima, natur og energi.

Indstilling

Administrationen indstiller til Klima, natur og energi, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

Resultater af Kommunernes Skoletrafiktest for skoleåret 2023/2024

Kommunernes Skoletrafiktest er en årlig måling af kommunernes arbejde med trafikundervisning i landets grundskoler (folke-, fri- og privatskoler) samt den kommunale forankring af trafiksikkerhedsarbejdet. Det er Rådet for Sikker Trafik, der står bag målingen, og alle landets kommuner på nær én har deltaget.

Trafikundervisning i skolerne er et vigtigt element i at gøre børn og unge klar til at færdes sikkert i trafikken, og færdselslære er et obligatorisk emne i folkeskoleloven. Færdselssikkerhedskommissionen under Transportministeriet har i den nyeste nationale handlingsplan for trafiksikkerhed for perioden 2021-2030 sat fokus på trafikundervisningen. Som ét af i alt otte målbare områder følger Færdselssikkerhedskommissionen udviklingen i undervisningen i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling samt følger op på hvor mange skoler, der har en færdselskontaktlærer.

Rådet for Sikker Trafik har afgrænset undersøgelsen til kun at omfatte de almene grundskoler. Spørgeskema er derfor ikke sendt til specialskoler og 10. klassecentre, hvorfor deres arbejde med trafikundervisning ikke indgår i målingen. Det er Rådet for Sikker Trafiks vurdering, at specialskolerne er for forskellige, idet deres målgrupper varierer, og inddragelse af dem i målingen vil derfor give resultater, der ikke vil være sammenlignelige for kommunerne.

I Kommunernes Skoletrafiktest for skoleåret 2023/2024 har alle de adspurgte skoler og administrationen i Vej og trafik samt Børn og skole bidraget til besvarelse af spørgeskemaerne i målingen.

Resultatet viser, at Frederikssund Kommune er på en 4. plads til dette vigtige arbejde. Vi opnåede 898 point ud af 1.000 mulige, hvilket er en lille tilbagegang i forhold til sidste år med 935 point. Kommunernes pointfordeling fremgår af et af de vedlagte bilag.

I Frederikssund Kommune har vi rigtig godt fat i trafikundervisningen i både indskoling, mellemtrin og udskoling. Undersøgelsen har tre nedslagspunkter, hvor der måles på, hvor mange klasser, der haft undervisning i henholdsvis gåprøve, cyklistprøve samt risikoforståelse og adfærd. Resultatet viser, at der scorer vi 80% denne gang, da vi mangler lidt trafikundervisning i risikoforståelse og adfærd i et par udskolingsklasser, så her har vi lidt at arbejde med igen.

Alle skoler i Frederikssund Kommune har en færdselskontaktlærer, og alle skoler har nu en trafikpolitik, hvori der er en nedskrevet plan for trafikundervisningen. Vi har dog lidt arbejde med at synliggøre og aktivt bruge trafikpolitikkerne.

I forhold til den kommunale forankring viser målingen, at vi er godt med på alle de adspurgte parametre, som fx dækker over, at vi er organiseret i et formelt samarbejde mellem vejforvaltning, skoler og politi, hvor vi jævnligt holder netværksmøder. Vi har også dialog med skolechef og skoleledere om trafikundervisning og trafikpolitikker. Vi deltager i kampagner for at skabe sikre trafikforhold ved skolerne og skolepatruljerne og for at opfordre til, at børn så vidt muligt cykler til skole, så de udvikler deres kompetencer i at færdes i trafikken.

I de vedhæftede dokumenter fremgår alt omkring Kommunernes Skoletrafiktest, alle resultater af testen for skoleåret 2023/2024 samt metoden for målingen og hvordan point tildeles.

Fremover kan vi være opmærksomme på, at trafikaktiviteter og trafikundervisning, der foregår på specialområdet, også kan tælle med i målingen ved, at det skrives ind i den åbne svarmulighed i spørgeskemaet. Kærholm Skole, Afd. Kølholm har nu to lærere, som har meldt sig til rollen som færdselskontaktlærer, og de er kommet med i kommunens netværk for færdselskontaktlærere. Af den vej arbejder vi nu på hvilken trafikundervisning og trafikaktiviteter, som udvalgte elever på Afd. Kølholm kan deltage i.

Vej-Skole-Politi-samarbejdet i Frederikssund Kommune

I Frederikssund Kommune har vi deltaget i denne måling igennem de sidste 12 år, og vi har år for år forbedret vores indsatser på området og styrket samarbejdet på tværs af forvaltninger. Der ligger en lang proces bag, og det kræver et vedholdende fokus at opnå de gode resultater.

Vores måde at arbejde sammen på foregår ud fra et årshjul i Vej-Skole-Politi-samarbejdet (VSP), hvor alle skolernes fælles aktiviteter i trafikundervisningen fremgår. VSP-årshjulet for indeværende skoleår er vedlagt som bilag.

VSP-samarbejdet i Frederikssund Kommune er organiseret sådan, at skolernes færdselskontaktlærere har et netværk, som Vej og Trafik faciliterer. Her mødes færdselskontaktlærerne, politiet og Vej og Trafik 4-5 gange om året og koordinerer og udvikler trafikundervisningen og drøfter trafikale forhold ved skolerne. Her er alle færdselskontaktlærere selvfølgelig velkomne uanset, om man er lærer på en almen skole eller en specialskole. En gang om året deltager skolernes pædagogiske ledere på et møde, så der er ledelsesmæssig sparring og beslutning om samarbejdet. Af og til er der også emner og beslutninger, der bringes videre til skoleledermøderne.

Trafiksikkerhed i kommende ny trafikplan

Kommunens nuværende trafikplan fra 2016 er ikke opdateret i forhold til det arbejde, som er foregået i Vej-Skole-Politi-samarbejdet de seneste år. Derfor indeholder den eksempelvis ikke en målsætning om, at alle kommunens grundskoler skal gennemføre trafikundervisning på alle trin, selv om det er besluttet af skoleledelserne. Trafikplanen er gældende frem til 2025, og derfor er arbejdet med en ny trafikplan opstartet i 2023. Da der er kommet en ny landsdækkende trafiksikkerhedsplan i 2021, er det væsentligt, at den nye trafikplan bliver i tråd med de landsdækkende målsætninger og indsatsområder på trafiksikkerhedsområdet. Heri bør målsætninger om trafikundervisning på skolerne og undervisningsplanen for trafikdag også være med, så samarbejdet på tværs er forankret og nedskrevet.

Det er den eneste anbefaling, som Rådet for Sikker Trafik giver os i forhold til at kunne forbedre vores arbejde og resultater i undersøgelsen endnu mere.

Inddragelse

Inddragelse er vurderet ikke at være relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

10Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

John Schmidt Andersen (V)

Sagsfremstilling

  • KL Klima og Miljøtopmøde i Aalborg kongrescenter den 24.-25. april 2025 (kl. 10-12) åbner for tilmelding den 14. januar 2025 kl. 10:00
  • Referater fra Grønt Forum møde den 21. november 2024 ses via linket:

https://www.frederikssund.dk/Borger/Natur-og-trafik/Natur/Groent-Forum

Bilag

11Underskrifter

Indstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.

Beslutning

-