Frederikssund Kommunes logo

Klima, natur og energis møde den 04. februar 2025

Mødelokale SL 9 kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

12Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende: Ole Frimann Hansen (F) og Anne Sofie Uhrskov (V).

13Drøftelse med Grønt Forum

Resume

Grønt Forum kan, jvf. kommissoriet, få foretræde én gang årligt til et fællesmøde med Klima, natur og energi - typisk i forbindelse med et udvalgsmøde. Grønt Forum har ønsket, at mødes med udvalget på nuværende udvalgsmøde med henblik på en drøftelse af Grønt Forums sager. Grønt Forum deltager i mødet under dette punkt.

Grønt Forum er indkaldt kl. 8.00.

Indstilling

Administrationen indstiller til Klima, natur og energi, at:

  1. Drøfte Grønt Forums sager med dem på mødet.

Beslutning

Drøftet.

Sagen skal følges op af en drøftelsessag med anbefalinger til den fremadrettede organisering af Grønt Forum og Klimarådet i den kommende byrådsperiode.

Udvalget foreslår Grønt Forum at invitere udvalgets medlemmer til deres møder i den resterende byrådsperiode.

Fraværende: Ole Frimann Hansen (F) og Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

Jvf. kommissoriet (Bilag 1) kan Grønt Forum få foretræde én gang årligt til et fællesmøde med Klima, natur og energi. Grønt Forum har ved deres møde den 21. november 2024 tilkendegivet, at de ønsker at drøfte nedenstående punkter med Klima, natur og energi på februar-mødet.

Grønt Forum har fremsendt følgende punkter til drøftelse:

1.

I Grønt forum glædes vi over, at der er blevet lavet en Naturstrategi og Naturhandleplan. En del af indsatserne er endnu ufinansieret eller delvist finansieret. Det forventer vi at de vil blive i det kommende budget. Generelt må der gerne sættes flere økonomiske midler af til naturpleje, det er et område med mange hængepartier.

Et par stykker ud af mange:

2.2.1

Kortlægge vand- og naturkvaliteten i vandløb, der ikke overvåges af staten.

(Særlig interessant i områder hvor der muligvis skal udtages lavbundsjord)

2.2.2

Arbejde for at fritlægge rørlagte vandløb.

(fx Marbæk renden eller vandløb hvor afløbskapaciteten ikke står mål med behovet i særlige af kraftig regn eller planlagt nybyggeri. Og hvor det vil være hensigtsmæssigt at øge kapaciteten, så der bliver mulighed for separatkloakering.)

2.

I Grønt forum har vi et ønske om en bedre og mere direkte dialog med byrådet, gerne ved politikere fra både Klima, natur og energi samt i Plan og teknik.

Vi ønsker at styrke bredden af sammensætningen af GF med 3 politikere.

Som det er nu, har vi årligt mulighed for foretræde for Klim, Natur og energi og ikke Plan og teknik der ellers også er relevant for Grønt forum. En gang årligt. De emner vi tager op skal afleveres 2 måneder før til administrationen. Derud over har vi mulighed for at invitere politikerne på besigtigelse. Der plejer at være en fin debat med de politikere der møder op. Ved sidste besigtigelse mødte ingen repræsentanter op fra de inviterede udvalg KNE og PT. Der skrives ikke referat fra besigtigelsesturene.

Vi ønsker samtidig en dialog om muligheden for årligt at afholde møde sammen med klimarådet.

De nævnte muligheder vil kræve et nyt kommissorium.

3.

Er der taget skridt til strategi for sikring af godt grundvand/drikkevand?

Bliver der set på om grundvandsparker og evt. nyplantning af skov er en mulighed i forbindelse med lavbunds jord.

Kortlægning af grundvandsparker er afsluttet på Fyn.

4.

Grønt forum ønsker at der laves overordnede principper for hvor og hvornår der skal laves klimatilpasning(diger) samt vindmøller, ligesom der er lavet for solceller.

Administrationens bemærkninger

Ad 1)

Økonomi til indsatser på vandløbsområdet

Fra og med år 2025 er natur- og vandløbsområdet blevet tilført 1,27 mio. kr. i anlægsmidler, som langt overvejende forventes disponeret til vandløbsområdet. Det betyder et væsentligt løft i forhold til områdets samlede budget for årene 2022, 2023 og 2024. Løftet skal dog ses i forhold til, at der på vandløbsområdet ligger et efterslæb på lovpligtige opgaver, hvilket udvalget tidligere er blevet orienteret om i juni 2022 (pkt. 67) og april 2023 (pkt. 29).

Som det fremgår af supplerende sagsfremstilling fra juni 2024 (pkt. 58), forventes de tilførte midler derfor langt overvejende disponeret til at opretholde en basal drift af de offentlige vandløb og samtidig indenfor en rimelig tidshorisont, at få løst de lovpligtige opgaver med regulativrevision, opmåling og oprensning samt ensretning af vandløbsklassificering. Myndighedsopgaver er, med undtagelse af Natura2000 fagområdet, ikke medtaget i naturhandleplanen.

Udvalget besluttede imidlertid i april 2024 (pkt. 31), at der i 2025 skal gennemføres en screening for potentialet af åbning af rørlagte vandløb i kommunen. Herudover har Frederikssund Kommune desuden et kontinuerligt blik for at genåbne vandløb, når de gode muligheder og omstændigheder opstår. Eksempelvis når rør alligevel skulle have været udskiftet eller andet arbejde gennemføres.

Der kan ligeledes være tilfælde, hvor detail kendskab til et eller flere parametre af et specifikt vandløbs aktuelle økologiske og kemiske tilstand vurderes at være så vigtigt, at der bør prioriteres ressourcer på at undersøge den. Det vil typisk være i de tilfælde, hvor der skal ske et tiltag i vandløbet. Eksempelvis en ændret udledning, udarbejdelse af nye vedligeholdelsesbestemmelser eller etablering af gydebanker mv.

Ad 2)

Mere direkte dialog mellem Grønt Forum og politikere

Administrationen vurderer, at den nuværende dialog-form med henholdsvis møder med administrationen samt fællesmøder med Klima, natur og energi har været god og konstruktiv. Grønt Forum har desuden siddet i direkte udvalg med administrationen og Klima, natur og energi repræsentanter i forbindelse med udvælgelse af støtte til Biodiversitetspuljens midler i 2023.

Administrationen vurderer, at Grønt Forums ønske om at få flere møder med politiske repræsentanter kan indeholdes i det nuværende kommissorium. Det indebærer, at Klima, natur og energi udmelder repræsentanter, der kan inviteres til Grøn Forums møder med relevante dagsordner og hvor der vil blive taget referat af administrationen. Dermed sikres en fleksibel mødestruktur med emner og referat, der kan komme mere ad hoc samtidig er der fortsat mulighed for et fællesmøde, hvor hele Klima, natur og energi er samlet en gang årligt.

Fordelen ved, at Klima, natur og energi kun inviteres, når der er særlige politiske emner på dagsordenen er, at der fortsat er rum for en åben dialog med administrationen uden politisk deltagelse.

Ad 3)

Strategi og Kortlægning af grundvand/drikkevand

  • Frederikssund Kommune har ikke en nedskreven strategi for sikring af godt grundvand/drikkevand. Det vil typisk være en opgave, der løftes i forbindelse med vandforsyningsplanlægning og indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse.
  • For nuværende er administrationen i gang med at sikre grundvandet inden for de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).
  • Der er ikke truffet beslutning om, hvornår administrationen skal lave indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse eller vandforsyningsplaner.
  • Det vil være en oplagt ide at kombinere så mange hensyn som muligt, og tænke i grundvandsparker i forhold til grundvandsressourcer.

Ad 4)

Principper for placering af diger og vindmøller

Diger:

  • Frederikssund Kommune har udarbejdet en politisk godkendt prioriteringsplan for igangsættelse af kommunale fællesprojekter om kystbeskyttelse, herunder diger. Planen opdateres løbende, når projekter ændres eller afsluttes.
  • Administrationen har i klimaplanen et tiltag om at få udarbejdet en kyststrategi med administrationsgrundlag, herunder principper.

Vindmøller:

  • Kommuneplanen indeholder retningslinjer for, hvor der kan opstilles vindmøller i Frederikssund Kommune. For opstilling af vindmøller er der bl.a. afstandskrav, som skal overholdes. Da Frederikssund Kommune er relativt tæt bebygget, betyder det, at mulighederne for at opstille vindmøller er begrænset.
  • Vindmøller kan opstilles inden for de udpegede vindmølleområder, som der er fire af i kommunen. I to af områderne ved hhv. Lyngerup og Dalby kan der kun opstilles relativt små vindmøller, som derfor markedsmæssigt ikke er interessante. Derudover er der mulighed ved Svanholm, som giver mulighed for vindmøller på 127 m, men evt. kan blive lidt højere, hvis der kan laves aftaler med naboer. Det sidste vindmølleområde er i den nordlige del af Vinge.
  • Byrådet har igangsat en lokalplan for en vindmølle på 100 m. Den endelige placering er under afklaring.
  • Foruden områder, hvor vindmøller kan opstilles, har kommuneplanen retningslinjer for, hvordan vindmøller skal opstilles med hensyn til størrelse, placering i forhold til hinanden samt teknisk og visuel udformning.

Link til retningslinjerne for vindmøller i Kommuneplan 2021

Inddragelse

Der har været inddragelse af Grønt Forum.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

14Beslutning om varmeprojekt for Frederikssund by

Resume

Vestforbrænding har indsendt et varmeprojektforslag om at fjernvarmeforsyne stort set alle områder i Frederikssund, som i dag ikke har fjernvarme. Med denne sag indstilles projektforslaget godkendt og sendt i 4 ugers høring til berørte parter. Efter høringen forelægges projektforslaget til endelig godkendelse i Klima, natur og energi. Byrådet skal dertil beslutte, om der skal ses bort fra fossile brændsler (naturgas) som relevant alternativt scenarie i de økonomiske beregninger og om der skal tilkendegives en vilje til at ekspropriere, såfremt det er af væsentlig betydning for gennemførelsen af projektet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Frederikssund Kommune godkender det ansøgte varmeprojekt for varmeforsyning af Frederikssund til høring hos berørte parter.
  2. Frederikssund Kommune tilkendegiver, at der ikke ønskes en belysning af fossile alternativer i de økonomiske beregninger jf. projektbekendtgørelsens § 16, stk. 5.
  3. Frederikssund Kommune tilkendegiver, at kommunen er villig til at anvende ekspropriation i tilfælde, hvor det er af væsentlig betydning for gennemførelsen af projektet, at forsyningen etablerer anlæg på privat grund, og hvor der ikke kan indgås en frivillig aftale med grundejer.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Ole Frimann Hansen (F) og Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har i Strategisk Energi og Varmeplan 2022 vurderet, at det vil være fordelagtigt for varmeforbrugerne og samtidig både samfundsøkonomisk og miljømæssigt fordelagtigt, at udbrede fjernvarmeforsyning i Frederikssund væsentligt. Vestforbrænding har samstemmende i deres varmeplan 2030, som omfatter et samlet område, som dækker 30.000 boliger i 7 kommuner, vurderet, at fjernvarmeforsyning til Frederikssund vil være fordelagtig. Både E.ON og Vestforbrænding har fjernvarmeforsyningsområder i Frederikssund og den strategiske varmeplan dokumenterer, at en løsning bør bygge på et samarbejde mellem de to selskaber. Vestforbrænding har nu fremsendt et projektforslag til godkendelse i Frederikssund Kommune, som bygger på et samarbejde mellem de to fjernvarmeselskaber. Projektforslaget er vedlagt som bilag 1. Projektforslagets udvidelse af fjernvarmeforsyningsområdet i Frederikssund fremgår af kortet i bilag 2. Det det fremtidige forsyningsområde er ikke konsekvensrettet i projektforslagets illustrationer, men er korrekt i bilag 2.

Varmeproduktion

Som det fremgår af projektforslaget kan det øgede fjernvarmeforsyningsområde forsynes fra allerede godkendte, men endnu ikke etablerede varmeforsyningsanlæg og eksisterende etablerede varmeforsyningsanlæg. Der er således ikke behov for at udvide produktionskapaciteten i forhold til hidtidige godkendelser og samtidig sikrer projektet, at de godkendte og eksisterende varmeproduktionsanlæg udnyttes økonomisk og miljømæssigt bedre. Projektforslaget omfatter en mindre flytning af den varmecentral, som tidligere er godkendt i projektet om varmeforsyning af Vinge mm. men endnu ikke er etableret fra Vestforbrændings matrikel umiddelbart vest for Frederikssundsvej til en matrikel umiddelbart øst for Frederikssundsvej i det nordlige Vinge.

I det omfang kommunen godkender nye forsyningsområder til fjernvarme, vil borgerne i disse områder - udover den nuværende mulighed for at vælge en individuel varmeforsyning, som f.eks. kan være en varmepumpe - også kunne vælge at slutte sig på fjernvarmen. Forsyning med fjernvarme er en attraktiv varmeform for borgere pga. leveringssikkerhed og fordelagtig pris.

Økonomiske beregninger

Projektet udviser en samfundsøkonomisk gevinst på 111 mio. kr. ved en investering på 861 mio. kr. Den interne forrentning er på 6%. Der er udført følsomhedsberegninger på en række forudsætninger, herunder på en 20% stigning i anlægsomkostninger og en tilslutning på 75% i stedet for 95%. Der er stadig positiv samfundsøkonomi for den enkelte beregnede situation.

Projektforslaget og referencen, som er individuelle varmepumper, giver samme CO2-reduktion, men i projektforslaget er store værkers CO2-emission belastet med 14,3 mio. kr. fordi det er omfattet af kvotemarkedet, mens individuelle varmepumper kun belastes med 0,4 mio. kr., idet de ikke er omfattet af kvotemarkedet. Denne reguleringsmæssige forskel afspejler ikke en reel forskel i CO2-udledningerne. Den reelle samfundsøkonomiske fordel ved projektet er således større end 111 mio. kr.

Projektet viser, at forskellige forbrugertyper med de anvendte takst- og prisforudsætninger opnår besparelser på mellem 20 og 42% i forhold til en situation, hvor de i stedet selv skulle etablere individuelle varmepumper til at dække deres varmebehov. En kunde med et hus på 130 m2 og et årligt varmebehov på 18 MWh ventes f.eks. at få en udgift på 773 kr./MWh ved tilslutning til fjernvarmen fra Vestforbrænding og en udgift på 982 kr./MWh ved forsyning fra en individuel varmepumpe. Det samarbejde, som projektet bygger på, må også forventes at give mulighed for lavere forbrugerpriser for fjernvarmekunder i E.ONs område.

Det skal bemærkes, at der ikke kan pålægges tilslutningspligt i nye fjernvarmeområder. Borgere, som får tilbudt fjernvarme, kan således frit vælge, om de ønsker at koble sig på fjernvarmen.

Projektets selskabsøkonomi udviser med de anvendte forudsætninger en negativ nutidsværdi på 67 mio. kr. Der kan imidlertid sikres balance i selskabsøkonomien ved en stigning i forbrugerprisen på mindre end 1 % med de anvendte forudsætninger. Selskabsøkonomien vurderes derfor at være acceptabel.

I projektets selskabs- og samfundsøkonomi er ikke indregnet indtægter fra regulerkraftmarkedet. Regulerkraftmarkedet udvikler sig hurtigt i disse år, og det er derfor usikkert at spå om, hvor store indtægter det vil give, men det vil med sikkerhed give indtægter, og de kan blive betydelige. Det er desuden administrationens vurdering, at det vil være muligt at forbedre selskabs- og samfundsøkonomien i projektområdet yderligere ved efterfølgende projekter. Det fremgår af projektet 7% af varmen vil blive produceret på gaskedler og 20% på elkedler, hvilket indikerer, at økonomien kan styrkes ved at introducere yderligere grundlast i form af varmepumper og/eller overskudsvarme.

Det vurderes således, at projektets økonomi er robust.

Vilje til ekspropriation

Fjernvarmeledningerne etableres som hovedregel i vejarealer eller i grønne arealer langs veje. I nogle tilfælde forventes det imidlertid at være fordelagtigt at tracéet placeres på private matrikler. Vestforbrænding har hidtil kunnet forhandle tracé med de berørte parter og derved undgået at benytte muligheden for ekspropriation med hjemmel i varmeforsyningslovens § 16, stk. 1. Hvis Byrådet forud for indgåelse af frivillige aftaler har tilkendegivet vilje til ekspropriation kan lodsejeren typisk opnå skattefrihed, hvorved det bliver lettere at indgå frivillige aftaler. Administrationen anbefaler derfor at byrådet tilkendegiver vilje til ekspropriation.

Fossile alternativer

Administrationen anbefaler, at Byrådet beslutter, at se bort fra fossile alternativer i de økonomiske beregninger jf. projektbekendtgørelsens § 16, stk. 5. Dette skyldes, at der er en nationale politisk målsætning om, at naturgas ikke skal indgå i bygningsopvarmningen i fremtiden. Ved at beslutte, at fossile brændsler ikke skal belyses som alternativ i de økonomiske beregninger vil fjernvarmeforsyningen kun blive sammenholdt med individuelle varmepumper i de økonomiske beregninger.

Inddragelse

Projekter for kollektiv varmeforsyning skal sendes i høring til berørte parter. Kommunens godkendelse af et projekt for varmeforsyning er en forudsætning for, at borgerne i projektets forsyningsområder kan få tilbudt forsyning med fjernvarme.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

15Beslutning om fjernvarme til J.F. Willumsens Museum

Resume

Klima, natur og energi besluttede på mødet 3. december 2024, at der skal forberedes for fjernvarme i forbindelse med ombygningen af J.F. Willumsens Museum. Med denne sag skal udvalget beslutte, om det skal være Fjernvarmeselskabet EON eller Vestforbrænding, der skal anlægge rørene. Sagen beskriver parametre for de to selskaber, som kan lægges til grund for beslutningen. Såfremt fjernvarmetilslutning skal ske under ombygningen, skal den politiske beslutning træffes på nærværende møde, da det ellers bliver for sent i forhold til de øvrige arbejder på museet og hele projektet vil blive forsinket med store udgifter til følge.

Indstilling

Administrationen indstiller til Klima, natur og energi, at:

1. Træffe beslutning om, hvorvidt Vestforbrænding skal fjervarmeforsyne museet, eller

2. Træffe beslutning om, hvorvidt EON skal fjernvarmeforsyne museet.

Beslutning

Indstillingspunkt 1 blev bragt til afstemning:

For stemte: Jesper Wittenburg (A) og Anne-Lise Kuhre (A).

Imod stemte: Søren Andreasen Weimann (B), John Schmidt Andersen (V) og Jørgen Bech (V).

Indstillingspunkt 2 blev bragt til afstemning:

For stemte: Søren Andreasen Weimann (B), John Schmidt Andersen (V) og Jørgen Bech (V).

Imod stemte: Jesper Wittenburg (A) og Anne-Lise Kuhre (A).

Indstillingspunkt 2 blev godkendt.

Jesper Wittenburg (A) begærer sagen i Byrådet.

Fraværende: Ole Frimann Hansen (F) og Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

Tidligere beslutning

Klima, natur og energi besluttede på mødet 3. december 2024, at der forberedes til fjernvarme og at gravearbejdet koordineres med ombygningen.

Indledning

J.F. Willumsens Museum er i gang med en større ombygning. Med denne sag skal udvalget beslutte, hvilket fjernvarmeselskab der skal udføre tilslutningen og dermed efterfølgende blive leverandør til museet.

Normalt vil der kun være et fjernvarmeselskab i et givent forsyningsområde, men i denne sag kan både Vestforbrænding og EON Frederikssund ud fra en varmeplanlægningsret forsyne bygningen.

J.F Willumsens museum har et areal på ca. 2220 m2 og brugte i 2023 ca. 25.000 m3 gas. Ved en gaspris (inkl. afgifter og moms på 8 kr.) giver dette 210.000 kr. pr. år.

Museet får en tilbygning i forbindelse med ombygningen, men det forventes, at varmeforbruget vil være det samme efter renoveringen, da den ny tilbygning isoleres godt.

Overvejelser omkring fjernvarme.

Ud fra en bygnings- og energimæssig betragtning, bør følgende forhold indgå i overvejelserne:

  • Udledning af CO2, den nuværende og forventede udvikling
  • Pris for varmen, den nuværende og den forventede udvikling af prisen
  • Muligt anlægstidspunkt
  • Pris for etablering
  • Konsekvenser ved at vente med tilslutning til efter ombygningen.

Udviklingen for CO2, pris og anlægstidspunkt er behæftet med stor usikkerhed. Administrationen har undersøgt den historiske udvikling og den ønskede udvikling oplyst af selskaberne.

Udledning af CO2.

Nuværende udledning af CO2. (fjernvarme deklarationer 2024) (2023 tal):

Gas: 210 g/kwh

Vestforbrænding 42,9 g/kwh

EON 69 g/kwh

Fremtidig udvikling af CO2:

CO2 udledningen fra gas forventes at være nogenlunde konstant. Der vil ikke være de store ændringer.

Vestforbrænding har indgået aftale om Carbon Capture. (CO2 fangst). Fangsten vil ske i forbindelse med afbrænding af affald til bl.a. fjernvarmeproduktion. Dermed bliver fjernvarmen CO2-neutral.

EON har gennem de sidste år arbejdet med at sænke CO2 udledningen. Det er bl.a. sket ved at udnytte overskudsvarmen fra Haldor Topsøe og udskifte varmepumper. EON vil løbende sænke CO2 udledningen.

Pris for varmen

Gas:

Den nuværende gaspris ligger inkl. afgifter på ca. 9,5 kr. pr. m3 inkl. moms. Omregnes dette til prisen for en MWH fås ca. 888 kr. pr. Mwh kr. (inkl. moms).

Gasprisen har varieret meget specielt vinteren 2022 huskes, hvor priserne nogle steder var 20 kr. pr. m3 eller højere pr. m3 gas.

Prisen har i 2023 og 2024 svinget mellem 7 og 9 kr. (inkl. alle afgifter)

En analyse fra Dansk Fjernvarme skønner, at prisen vil stige i vinteren 2025 da gaslagrene i EU er mindre fyldte end normalt og at EU vil sikre sig ikke at være afhængig af bl.a. russisk gas. EU-landene vil derfor efterspørge gas med højere priser til følge.

Pris for Fjernvarme Vestforbrænding. (takstblad 2025)

Vestforbrændings pris er sammensat af et fastbidrag, der er baseret på en prognose for forbruget på 300,45 kr. /Mwh (inkl. moms) og en pris for det variable forbrug der afregnes efter det faktiske forbrug. I tilfældet for J.F Willumsens Museum vil det faste beløb sandsynligvis være 250 MWH x 300,45 kr. i alt 75.113 kr. og et variabelt bidrag på 250 X 479,97 = 119.992 kr. I alt ca. 195.105 kr.

Pris for Fjernvarme, EON: (takstblad 2025)

EON´s pris er ligeledes sammensat af et fast bidrag og et variabelt bidrag. EON´s faste bidrag er baseret på det opvarmede areal samt et abonnement. I J.F. Willumsens tilfælde udgør de årlige faste udgifter (abonnement + Arealgebyr) 49.175 kr. og den variable del forventes at udgøre 846,25 kr. pr. MWh x 250 Mwh = 211.562 kr. pr. år. I alt pr. år. 260.738 kr.

Muligt anlægstidspunkt:

Vestforbrænding:

På nærværende møde behandles sag om varmeprojekt fra Vestforbrænding. Det fremgår af varmeprojektet, at Vestforbrænding forventer at kunne levere fjernvarme til området ved J.F. Willumsens Museum i løbet af 2027-2030. 2027 er således det tidligste tidspunkt, museet vil kunne blive tilsluttet fjernvarme via Vestforbrænding og dette under forudsætning af at der ikke sker forsinkelser.

EON:

EON har rør i J.F. Willumsensvej og skal etablere en stikledning til ejendommen. Dette kan ske i 2025.

Pris for etablering.

Vestforbrænding:

Anlægspris jf. takstblad (2025) 91.560 kr. Prisen er opdelt i to; Kr. 45.000 for stikledningsbidrag og kr. 46.560 for tilslutning.

EON:

EON har fremsendt tilbud til kommunen på kr. 120.000. EON har desuden oplyst, at hvis der lægges et fjernvarmerør ned i jorden nu til senere tilslutning koster grave- og etableringsarbejdet til den senere tilslutning kr. 250.000.

Sammenligning i et 10 årsperspektiv og 20 års perspektiv

Sammenholdes de forventede udgifter i et 10-årigt perspektiv vil det samlede beløb med de nuværende oplyste priser være:

  • Vestforbrænding: 2,577 mio. kr.
  • EON: 2,988 mio. kr.

Sammenholdes de forventede udgifter i et 20-årigt perspektiv vil det samlede beløb med de nuværende oplyste priser være:

  • Vestforbrænding: 4,527 mio. kr.
  • EON: 5,595 mio. kr.

Konsekvenser ved at vente med etablering af fjernvarme til efter ombygningen

Renoveringen af J.F. Willumsens Museum har bl.a. til formål at sikre de eksisterende værker, men også at give museet mulig for at indlåne nye og mere kendte internationale værker. For at dette kan lade sig gøre, er det altafgørende, at museet kan styre indeklimaet. Faktisk skal museet ved lån af visse værke kunne dokumentere udsving for temperatur og fugtighed et år tilbage. Er udsvingene for store, vil der blive givet afslag på lån af værkerne.

Hvis fjernvarmen kun klargøres, men ikke faktisk tilsluttes under ombygningen, vil det derfor have den konsekvens, at der dels skal ske anlægsmæssige arbejder i udearealerne efterfølgende, dels bygningsmæssige arbejder i gangarealer og i museets varmecentral, når fjernvarmen reelt skal installeres i bygningen. Museet vil i selve tilslutningsperioden ikke have mulighed for at styre indeklimaet uden udsving. Der er overvejende stor risiko for, at disse udsving vil være så store, at det vil gå ud over museets mulighed for at indlåne værker i mindst et år frem.

Efter installationen af fjernvarmen skal varmeanlægget indreguleres. Indreguleringen forventes at tage 2-3 måneder, hvilket er helt almindeligt. Fra påbegyndelse af fjernvarmetilslutningen og til færdig indregulering vil der går 4-5 måneder. Disse måneder vil så et år frem kunne ses på den dokumentation museet skal fremlægge.

Inddragelse

Der har været dialog med EON vedrørende mulighed og pris for tilslutning og anlæg. Herunder på rør, der lægges ned uden at blive anvendt.

Økonomi

Center for Økonomi bemærker, at anlægsudgiften for etablering af fjernvarme, finansieres af de afsatte bruttoanlægsudgifter i 2025 under Klimaplan 2045.

Bilag

16Orientering om udpegning af Roskilde Fjord i Oversvømmelsesdirektivet

Resume

Roskilde Fjord er i december 2024 blevet udpeget af Kystdirektoratet som oversvømmelsestruet i Oversvømmelsesdirektivet. Det betyder at Frederikssund Kommune skal udarbejde en plan for kommunens håndtering af oversvømmelsesrisikoen omkring fjorden. Risikostyringsplanen skal være færdig i oktober 2027.

Indstilling

Administrationen indstiller til Klima, natur og energi, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Ole Frimann Hansen (F) og Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

Oversvømmelsesdirektivet i Danmark

Oversvømmelsesdirektivet er implementeret som lov i EU og pålægger de enkelte lande at udarbejde planer for, hvordan de vil håndtere risikoen for oversvømmelse i udsatte områder. Direktivet blev indført for at begrænse og håndtere oversvømmelsesrelaterede farer for menneskers sundhed, miljø, infrastruktur og ejendom. I Danmark er direktivet i praksis implementeret ved, at Kystdirektoratet foretager en national kortlægning af oversvømmelsesrisikoen i hele landet og udpeger hvilke områder, som er særligt oversvømmelsestruede. Kommuner med områder, som udpeges som særligt oversvømmelsestruede, skal udarbejde en plan for, hvordan de vil håndtere risikoen for oversvømmelse.

Udarbejdelse af risikostyringsplan

De udpegede kommuner skal udarbejde risikostyringsplaner, der tager højde for forebyggelse, sikring og beredskab. Kystdirektoratet understøtter kommunernes arbejde med rådgivning, sparring, samt med skabeloner og vejledninger til udarbejdelse af risikostyringsplanerne.

Indholdet af risikostyringsplanerne skal koordineres med vandplanerne for det aktuelle vandområdedistrikt. Det betyder, at risikostyringsplanerne skal tage hensyn til beskyttelse og forbedring af vandområder samtidig med, at mulighederne for at håndtere vand fra oversvømmelser benyttes i nødvendigt omfang. Risikostyringsplanerne skal vedtages og afleveres til Kystdirektoratet med deadline den 22. oktober 2027. Derefter sammenfattes de af Kystdirektoratet og indgives til EU Kommissionen, som gennemgår og kommenterer dem.

Organisering og inddragelse

Kystdirektoratet skriver i deres vejledning: "Udarbejdelse af risikostyringsplaner er en tværfaglig disciplin, som kræver koordinering på tværs af hele kommunen. Det bør derfor overvejes at sammensætte en arbejdsgruppe med flere fagligheder og med repræsentation fra flere forvaltninger. En bred forankring er med til at understøtte, at risikostyringsplanen tænkes sammen med den øvrige planlægning i kommunen, herunder kommune- og lokalplaner samt beredskabsplaner, ligesom en bred forankring sikrer, at anden relevant lovgivning inddrages. Oversvømmelsesloven fastlægger endvidere, at forholdet til vandplanerne beskrives og tages i betragtning i risikostyringsplanen. Oversvømmelsesloven stiller krav om, at risikostyringsplanerne gøres offentlige tilgængelige gennem høring, men der stilles ikke krav om afholdelse af møder eller anden aktiv inddragelse af interessenter. Ønskes en bred opbakning til planen, kan det derfor være en god idé med en bred interessentinddragelse, der strækker sig ud over selve den lovbundne høring. Interessenterne kan med fordel inddrages i selve processen med udarbejdelse af risikostyringsplanen, ligesom der i høringsperioden kan afholdes informationsmøder."

Oversvømmelser på dagsordenen

At der sker oversvømmelser fra Roskilde Fjord i forbindelse med storm og højvande er ikke en nyhed. Frederikssund Kommune har i forbindelse med klimatilpasningsplan 2023 og Klimaplan 2045 allerede udarbejdet mål og indsatser for arbejdet med forebyggelse og beskyttelse af oversvømmelsestruede områder. Kommunen arbejder på flere kommunale fællesprojekter om kystbeskyttelse. Ligeledes har kommunen allerede et godt samarbejde med beredskabet i forhold til højvandesituationer, hvor der bl.a. er udarbejdet en beredskabsplan for udlægning af watertubes. Risikostyringsplanen kan samle og bygge videre på det grundlag, der allerede er udarbejdet i kommunen.

Inddragelse

Udkast til risikostyringsplan sendes i offentlig høring inden vedtagelse.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

17Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Ole Frimann Hansen (F) og Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

  • Formanden orienterer om møde med lodsejerne om klimasikring af Borgervænget i Frederikssund.

Bilag

18Underskrifter

Indstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.

Beslutning

-

Fraværende: Ole Frimann Hansen (F) og Anne Sofie Uhrskov (V).