Social og sundheds møde den 06. februar 2025
Livskilden kl. 08.30
9Godkendelse af dagsorden
10Beslutning om tilskud til frivilligt socialt arbejde 2025
Resume
Med denne sag skal udvalget træffe beslutning om fordelingen af §18-puljen for 2025.
Efter Lov om Social Service §18 og §17 i Barnets Lov, er det muligt for frivillige foreninger/organisationer at søge tilskud til aktiviteter.
Centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv Anders Munch Skovgren og frivillighedskonsulent Katrine Hastrup Jakobsen deltager under punktets behandling.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Beslutte fordelingen af §18-puljen for 2025.
Sagsfremstilling
I Frederikssund Kommune kan der ansøges om tilskud via §18-puljen én gang årligt. Forud for ansøgningsfristen har udvalget Social og sundhed afholdt det årlige dialogmøde med de frivillige sociale foreninger, hvor de nye kriterier og rammerne for §18- puljen blev forelagt, gennemgået og drøftet.
De tre gældende indsatsområder for 2025 puljen er vedtaget i udvalget Social og sundhed den 10.10.2024, og er som følger:
A. Børn og unge (0-17 år), der er i social udsathed eller sårbare: Indsatser med fokus på at bryde den negative sociale arv og sikre gode børneliv, hvor der er behov for ekstra støtte. Aktiviteter, hvor de børn, der ikke har haft den bedste start på livet, får mulighed for at møde og tale med andre børn og voksne i positive fællesskaber. Det kan være inkluderende og netværksskabende aktiviteter som f.eks. lektiehjælp, mentorordninger, motionstilbud, telefonisk rådgivning etc.
B. Borgere med sindslidelse eller handicap: Indsatser med fokus på inklusion af mennesker med fysiske eller
psykiske handicap i sociale aktiviteter og fællesskaber. Erfaringer viser, at det at have noget at stå op til og et fællesskab at være en del af øger den enkeltes livsglæde og mulighed for at lave positive ændringer i eget liv. Gennem deltagelse i inkluderende sociale aktiviteter og fællesskaber i foreningslivet, udvides borgerens netværk, trivslen øges og man oplever at kunne indgå og deltage på lige fod i samfundet med andre.
C. Voksne i social udsathed herunder bekæmpelse af ensomhed igennem positive fællesskaber: Indsatser med et socialt og ensomhedsbekæmpende sigte, som er med til at styrke og udvide samarbejdet med de frivillige sociale foreninger og organisationer – særligt dem, der arbejder med at rumme og nå de allermest udsatte med deres indsatser. Indsatser, der sætter fokus på det at føle sig som del af et fællesskab og have nære relationer.
Positive fællesskaber har helt central betydning for at kunne leve et liv med fysisk og mental sundhed.
Puljen støtter aktiviteter, der retter sig mod en eller flere socialt udsatte målgrupper.
Den frivillige indsats skal være kernen i aktiviteten, komme borgerne i Frederikssund til gavn samt målgruppen skal være indenfor administrationsgrundlagets prioriterede indsatsområder.
Puljen kan søges af sociale foreninger (skal være almennyttige og bygge på grundlæggende demokratiske værdier), organisationer og netværk, der arbejder for at fremme livskvaliteten og sundheden for socialt udsatte medborgere i alle aldersgruppe. Se bilag 4 for gældende kriterier og rammer for §18 puljen.
Behandling og godkendelse af ansøgninger for 2025:
Administrationen har modtaget 28 ansøgninger for puljen 2025, hvoraf der i alt ansøges om 658.934 kr. På budgettet er afsat 540.145 kr.
Administrationen giver afslag på fem ansøgninger da disse enten ikke opfylder de gældende bevillingskriterier eller falder udenfor betingelserne for støtte. Dermed er der 23 ansøgninger til behandling.
Administrationens indstilling forelægges på udvalgsmødet.
Udvalget social og sundhedsudvalg vedtog den 10. oktober 2024 sag nr. 74 gældende rammebetingelser for det frivillige sociale arbejde, herunder kriterier for anvendelse af puljemidlerne.
Bilag til sagen:
Bilag 1: Overbliksskema over ansøgningerne, herunder en kort beskrivelse af aktiviteten, formål, målgruppe, deltagere, ansøgte beløb mv.
Bilag 2: Administrationens forslag til faktisk fordeling for 2025 (graf)
Bilag 3: Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde 2024. Administrationsgrundlag for støtte til den frivillige sociale indsats efter § 17 i Barnets Lov og § 18 i Lov om Social Service.
Inddragelse
Center for Familie og Rådgivning har været inddraget i ansøgningsprocessen ift. ansøgninger tilhørende indsatsområde A: ”Børn og Unge (0-17 år), der er i social udsathed eller sårbare herunder pårørende til målgruppen.
Økonomi
Beslutning om fordelingen af §18-puljen for 2025 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, såfremt der ikke tildeles tilskud ud over det afsatte budget på 540.145 kr.
Bilag
11Beslutning om arbejdet med sundhedspolitikken Sammen om sundhed i 2025
Resume
Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26” danner strategisk ramme for kommunens arbejde med sundhed, og hvert år beslutter Byrådet nye handleplaner under politikken. I denne sag stilles forslag til Social og sundhed om, at der i 2025 udarbejdes to handleplaner for henholdsvis ”Støtte til borgere med demens” og ”Bevægelse i naturen”. På baggrund af Social og sundheds beslutning forelægges Omsorg og ældre; Unge, fritid og idræt; Plan og teknik; og Klima, natur og energi samt Økonomiudvalget og Byrådet forslaget om de nye handleplaner parallelt i marts 2025.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Godkende, at der i 2025 udarbejdes handleplaner for henholdsvis ”Støtte til borgere med demens” og ”Bevægelse i naturen” under sundhedspolitikken.
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog 15. december 2021 (sag nr. 372) Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26”. Sundhedspolitikken sætter mål og retning for, at alle borgere skal have de bedste rammer og forudsætninger for at leve et godt og aktivt liv med bedre sundhed og flere gode leveår. Samtidig danner politikken rammen for, hvordan kommunen vil arbejde med sundhed. Politikken realiseres gennem en række tematiske og flerårige handleplaner, som tager udgangspunkt i politikkens principper og borgernes sundhedsudfordringer, prioriterer indsatser og sætter relevante effektmål.
I 2023 blev handleplanerne ”Flere i fællesskaber” og ”Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet” udarbejdet, og i 2024 blev det besluttet at udarbejde handleplanerne ”Sunde børn” og ”Støtte til borgere med kronisk sygdom”. De to første handleplaner udfases i indeværende år, jf. andre sager på samme dagsorden. Handleplanerne som er udarbejdet i 2024 forelægges i løbet af foråret 2025. Handleplanerne sikrer, at vi på sundhedsområdet hvert år prioriterer, hvilke sundhedsindsatser der skal fremmes på tværs.
Det foreslås, at der i 2025 – i lighed med både 2023 og 2024 – udarbejdes to nye handleplaner under sundhedspolitikken (se bilag 1a): Dels en handleplan for ”Støtte til borgere med demens”, som allerede er aftalt i Budgetaftale 2025-28. Dels en handleplan for ”Bevægelse i naturen”. Begge handleplaner vil blive implementeret i perioden 2025-27.
Handleplan for Støtte til borgere med demens
Handleplan for ”Støtte til borgere med demens” hører primært under sundhedspolitikkens tema Det nære sundhedsvæsen. Derudover vil handleplanen have sit strategiske afsæt i Ældrestrategien, som har til formål at sikre, at alle ældre borgere støttes i at leve et sundt, aktivt og værdigt liv. Arbejdet med handleplanen forankres i Omsorg og ældre, som har ansvar for demensindsatsen.
Demens er en sygdom, som kan give store udfordringer i hverdagen for både borgeren selv og de pårørende. Befolkningsundersøgelser viser, at der i 2024 var ca. 925 borgere med demens i Frederikssund Kommune, og antallet forventes at vokse i de kommende år som følge af en stigende ældre befolkning. Dertil kommer yngre borgere, som får en demensdiagnose.
Frederikssund Kommune har i de sidste år implementeret en fokuseret demensstrategi for perioden 2021-25 (godkendt af det daværende Velfærdsudvalg i oktober 2021, sag nr. 133), som indeholder fire temaer med fokus på bl.a. fællesskaber, tidlig og rehabiliterende indsats og støtte til borgere og pårørende med en række indsatser. Det er i aftalen for Budget 2025-28 aftalt at udarbejde en handleplan for borgere med demens for at styrke indsatsen for borgere med lettere demens og borgere med demens og deres pårørende med behov for mere kompleks støtte. Den nye handleplan vil have fokus på en tidlig og rehabiliterede indsats, så borgeren kan leve et selvstændigt liv længst muligt på trods af demenssygdommen. Derudover skal både borgeren med demens og deres pårørende kunne indgå i trygge og meningsfulde fællesskaber, og de skal støttes til at kunne opretholde en meningsfuld hverdag. Samtidig skal borgere med demens og deres pårørende kunne leve en tryg hverdag med den nødvendige støtte.
Både demensstrategien og den nye, kommende handleplan omfatter alle borgere med demens i Frederikssund Kommune, både hjemmeboende borgere og beboere i plejeboliger.
Handleplan for Bevægelse i naturen
Handleplan for ”Bevægelse i naturen” hører primært under sundhedspolitikkens tema Sundhedsfremme og vil samtidig referere til Fritidspolitikken 2020-25 og Naturstrategien 2022-27. Handleplanen udarbejdes under udvalgene Unge, fritid og idræt; Plan og teknik; Klima, natur og energi og Social og sundhed.
Bevægelse og fysisk aktivitet har stor betydning for, at borgerne kan leve et langt og sundt liv, og mindsker samtidig risikoen for at udvikle sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdom og overvægt. Der er mange muligheder for at bevæge sig og være aktiv i Frederikssund Kommune, både i foreninger og på egen hånd og indenfor såvel som udenfor. I de senere år er der nationalt set kommet større fokus på fordelene ved at bevæge sig i naturen, da det har en positiv effekt på både fysisk og mental sundhed ved bl.a. at mindske stress og risiko for sygdom.
Naturen giver god mulighed for at bevæge sig for de borgere, som ikke ønsker eller ikke har mulighed for at være med i en forening, og i Frederikssund Kommune er der god adgang til både naturområder, vand og skov. Undersøgelsen ”Danmark i bevægelse” fra 2020 viser dog, at mange i kommunen ikke udnytter disse muligheder. Ligeledes bevæger mange borgere i kommunen sig ikke nok ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som lyder på mindst en halv times daglig bevægelse. I den seneste sundhedsprofil (2021) havde ca. hver femte borger i kommunen over 18 år kun stillesiddende aktiviteter i fritiden.
Kommunen arbejder allerede med at gøre de mange attraktive naturområder i kommunen mere tilgængelige og tilbyde flere muligheder for aktivitet til borgerne, bl.a. via flere stisystemer, udvikling af udearealerne i Idrætsbyen i Frederikssund og det kommende nye Maritimt Center Frederikssund. Handleplanen vil inspirere borgerne til at være aktive i naturen, især på de områder, hvor de mange nye initiativer i kommunen giver mulighed for det. Det kan være ved deling af gode gå- og løberuter, fx i samarbejde med frivillige foreninger og ved brug af kommunens digitale platforme. Det kan også være ved samarbejde med relevante organisationer, frivillige foreninger og aftenskoler om fx cykling og aktivitet ved vandet.
Tidsplan og format
Handleplanerne udarbejdes i 2025 efter samme proces med inddragelse af de relevante områder og andre interessenter. Se tidsplan i bilag 2. Handleplanerne udformes ligeledes i samme korte format som de allerede implementerede handleplaner. Herved understøtter processen omkring udformning af handleplaner under sundhedspolitikken frisættelsesmålene forenkling og ønsket om at frigive tid.
Med ovenstående to handleplaner vil alle tre temaer i sundhedspolitikken være bredt dækket af de i alt seks handleplaner. Bilag 1b viser handleplanerne fordelt på sundhedspolitikkens temaer. Derudover overvejes det i 2026 at udarbejde en handleplan med fokus på støtte til borgere med sociale udfordringer. Herved er alle relevante centre og fagudvalg i kommunen inddraget i en eller flere handleplaner under sundhedspolitikken. Se bilag 1c for politisk og administrativ forankring af sundhedspolitikkens handleplaner. I 2026 forventes regeringen at fremsætte en ny folkesundhedslov, som bl.a. vil kunne danne afsæt for en kommende sundhedspolitik fra 2027.
Inddragelse
Der vil i forbindelse med udarbejdelsen af de to handleplaner blive gennemført en inddragende proces med relevante interne og eksterne aktører. Især vil patientforeninger og frivillige foreninger blive inddraget.
Økonomi
Beslutning om udarbejdelse af handleplaner for henholdsvis ”Støtte til borgere med demens” og ”Bevægelse i naturen” under sundhedspolitikken har isoleret set ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Eventuelle bevillingsmæssige konsekvenser af aktiviteter i de enkelte handlingsplaner vil skulle behandles i forbindelse med godkendelse eller implementering af handleplanerne.
Bilag
12Orientering om implementering af handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet
Resume
Som led af implementering af sundhedspolitikken vedtog Omsorg og ældre i marts 2023 handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet (sag nr. 21). Omsorg og ældre og Social og sundhed fik parallelt en status på implementeringen i marts 2024 (Omsorg og ældre sag nr. 18 og Social og sundhed sag nr. 16) og får nu en sidste status, der lægges op samtidigt i de to udvalg.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog den 15. december 2021 (sag nr. 372) Frederikssund Kommunes sundhedspolitik Sammen om sundhed 2022-2026. Politikken danner rammen for, hvordan kommunen vil arbejde med sundhed i perioden 2022-26. Den realiseres gennem en række tematiske og flerårige handleplaner, som tager udgangspunkt i politikkens principper og borgernes sundhedsudfordringer, prioriterer indsatser og sætter relevante effektmål. Handleplanen ”Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet” er en af disse handleplaner.
”Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet” blev godkendt i Omsorg og ældre den 9. marts 2023 (sag nr. 21). Handleplanen har til formål at skabe endnu bedre sammenhæng og kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet, og skal samtidig være med til at sikre, at Frederikssund Kommune bliver bedre rustet til den stigning i antallet af ældre, som vi ser ind i over de næste mange år. Den hænger således også tæt sammen med ældrestrategien Et sundt, aktivt og værdigt ældreliv, der blev godkendt i Byrådet 22. november 2023 (sag nr. 203).
Handleplanen tager udgangspunkt i borgerens rejse gennem sundhedsvæsenet fra den første indlæggelse på hospitalet til livets afslutning. Der fokuseres ikke på enkelte sygdomme, men på helheden og det samlede forløb. Planens fire målsætninger stiller skarpt på de forskellige situationer, som kan være særligt udfordrende for borgerens oplevelse af, at vi har ét samlet sundhedsvæsen. De lyder:
- Vi sikrer, at ældre borgere længst muligt kan klare sig selv i eget hjem.
- Vi forebygger, at borgerne bliver indlagt på hospitalet.
- Vi samarbejder på tværs for at skabe sammenhængende forløb for borgerne.
- Vi understøtter en værdig afslutning på livet.
Implementeringen af handleplanen
Handleplanen indeholder fem indikatorer og 18 indsatser. Omsorg og ældre og Social og sundhed blev fremlagt en status på implementeringen i marts 2024 (Omsorg og ældre sag nr. 18 og Social og sundhed sag nr. 16) og får nu parallelt en sidste status på implementeringen af handleplanen.
Der er i de sidste to år arbejdet med alle indsatserne i handleplanen. Nogle er blevet en del af den daglige drift, mens andre først blev igangsat i 2024 og derfor er under implementering. I bilag 3 ses en detaljeret status for alle indsatserne. Eksempler herpå er:
- Borgere tilbydes digitale genoptræningsplaner med videoer, der kan understøtte hjemmetræningen i forbindelse med forløb hos Forebyggelse og Træning. Senest er det digitale genoptræningstilbud udvidet en ny løsning, hvor borgerne får en sensor med hjem, der kan følge træningen.
- Der har i 2024 været fokus på at styrke akutfunktionen. Der blev bl.a. ansat en faglig leder for det nære sundhedsvæsen. Arbejdet fortsætter i 2025, hvor der gennemføres en prøvehandling med én indgang til akutfunktionen om aftenen, ligesom der ses på en model for brugen af akutophold.
- Der er implementeret et nyt triage-modul i Døgnplejen, på Rehabiliteringsafdelingen og omsorgscentrene. Triage er en metode, hvor borgernes helbredstilstand vurderes ud fra nogle fastlagte kriterier. Det ny modul og undervisningen heri har styrket den tværfaglige dialog på de enkelte arbejdspladser og sikret en mere systematik i gennemgangen af borgernes helbred.
- Samarbejdet på tværs af arbejdspladserne om borgere, der udskrives fra hospitalet til hjælp, genoptræning og/eller behandling i eget hjem eller på en midlertidig plads er styrket. Det er bl.a. sket gennem udviklingen af de fælles borgerkonferencer mellem Rehabilitering og de midlertidige pladser, Visitation og Hjælpemidler og Døgnplejen og det fælles fokus på færdigbehandlede ventepatienter.
- Der er udarbejdet en ny pjece om den sidste tid til borgere, der er døende og deres pårørende. Pjecen forsøger at forberede dem på det, der kommer til at ske og at svare på nogle af de spørgsmål, de måtte have. Samtidig giver den nogle forslag til, hvordan man som pårørende kan lindre og skabe velvære. Senest er der udarbejdet et tillæg med praktiske informationer til borgere i eget hjem.
To af indikatorerne er nået i perioden. Der er lykkedes af nedbringe den gennemsnitlige liggetid på Rehabilitering og de midlertidige pladser og andelen af borgere, der har behov for en plejebolig. Derimod afspejles det styrkede fokus på rehabilitering ikke i antallet af visiterede rehabiliteringsforløb, som er faldet. I forbindelse med Budgetaftalen 2025-28 blev det aftalt at styrke rehabiliteringen, det forventes derfor at andelen af rehabiliteringsforløb stiger. Det er ikke muligt at vurdere målene om indlæggelser, idet de nationale data om genindlæggelser og forebyggelige indlæggelser for 2024 kommer først i starten af 2026. Data vil indgå i en samlet evaluering af sundhedspolitikken i 2026/27.
Det to-årige fokus på udvikling af et særligt indsatsområde under sundhedspolitikken og indsatserne i handleplanen spiller fint ind i kommunens frisættelsesdagsorden. Handleplanen har gjort, at vi har fået stillet skarpt på de fire områder - og som led heri kigget på uhensigtsmæssige arbejdsgange, dokumentationen og potentialerne for at gøre tingene smartere.
Inddragelse
Medarbejdere på sundheds- og ældreområdet er løbende blevet i udviklingen og implementeringen af de enkelte indsatser i handleplanen. Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Orientering om handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
13Orientering om implementering af Handleplan for Flere i fællesskaber
Resume
Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26” sætter mål og retning for, at alle borgere skal have de bedste rammer og forudsætninger for at leve et godt og aktivt liv med bedre sundhed og flere gode leveår. Social og sundhed vedtog i marts 2023 Handleplan for Flere i fællesskaber som led i implementeringen af sundhedspolitikken (sag nr. 25), og der er blevet arbejdet med handleplanen på tværs af områder i 2023-24. I marts 2024 blev Social og sundhed; Omsorg og ældre; Unge, fritid og idræt; Børn, familier og forebyggelse; Job, erhverv og kultur; samt Skole, klub og SFO orienteret om status på implementeringen af handleplanen, og i denne sag forlægges de samme udvalg en sidste status parallelt.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog den 15. december 2021 (sag nr. 372) Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26”. Politikken realiseres gennem en række tematiske og flerårige handleplaner, som tager udgangspunkt i politikkens principper og borgernes sundhedsudfordringer, prioriterer indsatser og sætter relevante effektmål. Ideen er, at vi på tværs af organisationen i en afgrænset periode sætter særlig fokus på at udvikle og synliggøre et bestemt område, der gavner borgernes sundhed.
Handleplanen for Flere i fællesskaber blev godkendt i Social og sundhed den 9. marts 2023 (sag nr. 25). Handleplanen ses i bilag 1. I bilag 2 ses et overblik over handleplaner under sundhedspolitikken.
Formålet med handleplanen er at skabe en fælles retning for arbejdet med at give flere borgere i kommunen mulighed for at være en del af positive fællesskaber. Hensigten er, at flere borgere får øje på de mange muligheder for fællesskaber i kommunen og at støtte borgere, der har brug for en hjælpende hånd til at komme ind i et fællesskab. Handleplanen hører under sundhedspolitikkens tema Mental sundhed og omfatter alle borgere i kommunen.
Handleplanen blev udarbejdet i starten af 2023 på baggrund af bred inddragelse på tværs af kommunen. Herefter blev handleplanen sendt i trykt version til en række relevante steder, hvor mange både børn, unge, voksne og ældre færdes, herunder alle skoler, børnehuse, idrætsanlæg, fritids- og ungdomsklubber, biblioteker, museer, kommunens afdelinger mv. Derudover blev handleplanen sendt til alle frivillige foreninger, brugerstyrede aktivitetscentre, aftenskoler, kulturforeninger, kirker, mv. pr. mail. Der blev i udsendelsen opfordret til at hænge handleplanen op, synliggøre egne relevante tilbud og bringe handleplanen ind i relevante fora. Der kom flere positive tilbagemeldinger fra foreningerne på det styrkede fokus på fællesskaber fra kommunens side.
Implementering af handleplanen
Der har under implementeringen været fokus på handleplanens tre målsætninger: 1) Vi forebygger ensomhed; 2) Vi sætter tidligt ind mod ensomhed; 3) Vi støtter ensomme. Der er bl.a. gennemført følgende tiltag:
- Kortlægning af kommunale tilbud til borgere, som ønsker at være med i et fællesskab. Kortlægningen indgik i status for implementering af handleplanen i marts 2024. Undersøgelsen viste, at der er mange tilbud i kommunen målrettet både børn og unge, voksne og ældre. Dog kan det være svært for den enkelte borger at være afsted på egen hånd, hvorfor der kan være brug for hjælp til at komme hen til tilbuddet fx den første gang. Undersøgelsen viste også, at medarbejdere oftest bruger kommunens hjemmeside eller fysiske møder, når de skal fortælle om eller indhente viden om tilbud. Ved sidste status for handleplanen blev undersøgelsens resultater delt med de relevante afdelinger med en opfordring til at arbejde med at hjælpe flere borgere ind i fællesskaber og igangsætte initiativer.
- Ny side om fællesskaber på kommunens hjemmeside med en lang række eksempler på, hvor borgere og medarbejdere kan finde tilbud med mulighed for fællesskaber. Siden henviser til tilbud målrettet henholdsvis ”forskellige aldersgrupper”, ”børn”, ”unge” samt ”voksne og seniorer” med direkte link til mere information om tilbuddene. De relevante områder er orienteret om og har bidraget til siden.
- Nyt partnerskab mellem Forebyggelse og Træning og Aftenskolernes Samråd (2024-27) med midler fra Folkeoplysningsudvalgets initiativpulje. Partnerskabet skal lette borgernes overgang fra kommunale træningstilbud til aftenskolernes tilbud. Herved kan borgerne fortsætte med at være fysisk aktive og indgå i fællesskaber, så fysisk inaktivitet og ensomhed forebygges. Aktiviteter under partnerskabsaftalen varetages af LOF Frederikssund og Gigtskolen. Der er i 2024 afholdt flere træningshold og demenskor, og der suppleres med træningshold for borgere med slidgigt og KOL samt yoga i 2025. Omsorg og ældre, Social og sundhed samt Unge, fritid og idræt orienteres om partnerskabsaftalen i januar og februar 2025.
Fortsat arbejde med fællesskaber
Handleplanen udfases med denne sidste status, men alle kommunens afdelinger vil fortsat have fokus på arbejdet med fællesskaber.
Døgnplejen har bl.a. netop modtaget 507.162 kr. fra Social- og Boligstyrelsen til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed blandt ældre borgere i perioden 2025-27. I projektet vil ca. 20 social- og sundhedshjælpere- og assistenter i foråret blive uddannet til fællesskabsambassadører via et kompetenceudviklingsforløb. Ambassadørerne bliver klædt på med nyeste viden om ensomhed og har derefter ansvar for at sprede den nye viden og de nye redskaber til Døgnplejens øvrige medarbejdere. Det betyder, at alle medarbejdere i Døgnplejen i højere grad bliver i stand til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed blandt de borgere i Døgnplejen, som har et behov. Undervejs vil både Visitationen, daghjemmene, de brugerstyrede aktivitetscentre, Rehabilitering og de midlertidige pladser samt Forebyggelse og Træning blive inddraget, men også lokalsamfundet og frivillige organisationer vil være relevante samarbejdspartnere.
Derudover vil Forebyggelse og Træning være særligt opmærksomme på relevante tilbud for ældre borgere, der savner fællesskaber, når de afholder sundhedssamtaler og forebyggende hjemmebesøg.
Det målbare og ambitiøse mål med handleplanen var at nedbringe andelen af borgere i kommunen, som føler sig ensomme, fra 11 procent i 2021 til syv procent i 2025, hvor næste regionale sundhedsprofil gennemføres. Det kan først vurderes, om målet er nået, når næste sundhedsprofil offentliggøres i 2025.
Arbejdet med sundhedspolitikken fortsætter i 2025 med handleplanerne for ”Sunde børn” og ”Støtte til borgere med kronisk sygdom”, som præsenteres for de relevante udvalg i foråret 2025. Derudover forelægges også i foråret de relevante udvalg og Byrådet et forslag om at udarbejde nye handleplaner i 2025.
Inddragelse
Der har i forbindelse med udarbejdelse af Handleplan for Flere i fællesskaber været en bred inddragelse på tværs af kommunen, herunder workshops og møder med foreninger, medarbejdere m.fl. med henblik på at indhente og kvalificere input til handleplanen. Derudover er alle relevante områder blevet inddraget i forbindelse med implementering af handleplanen.
Økonomi
Orientering om implementering af Handleplan for Flere i fællesskaber har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
14Beslutning af forslag til nye sagsbehandlingsfrister på det sociale område
Resume
Ankestyrelsen har den 9. oktober 2024 sendt et brev til Frederikssund kommune med en høring om en mulig tilsynssag. Ankestyrelsen beder i henvendelsen Frederikssund Kommune redegøre for, om kommunens offentliggjorte sagsbehandlingsfrister efter kommunens opfattelse er i overensstemmelse med reglerne. På den baggrund har administrationen gennemgået sagsbehandlingsfristerne mv. på det sociale områder og har lavet et udkast til ændringer, til forelæggelse samtidigt i følgende fagudvalg: Job, erhverv og kultur, Omsorg og Ældre, Social og sundhed samt Skole, klub og SFO.
Indstilling
Administrationen indstiller, at udvalget over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Forslag til nye sagsbehandlingsfrister på det sociale område pr. 1. marts 2025 godkendes (bilag 1).
Sagsfremstilling
Ankestyrelsen beder i henvendelse af 9. oktober 2024 (bilag 3) Frederikssund Kommune redegøre for, om kommunens offentliggjorte sagsbehandlingsfrister efter kommunens opfattelse er i overensstemmelse med reglerne i retssikkerhedsloven og retssikkerhedsbekendtgørelsen samt Ankestyrelsens generelle udtalelse af 15. december 2023. Det bemærkes, at et større antal kommuner er blevet udvalgt til stikprøve i forhold til deres offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister på kommunernes hjemmeside.
Administrationen har på baggrund af henvendelsen lavet en gennemgang af sagsbehandlingsfristerne på de enkelte fagområder, og det kunne konstateres, at der mangler to love og sagsbehandlingsfrister på visse områder, der er omfattet af retssikkerhedslovens § 3 stk. 2. Hertil kommer, at sagsbehandlingsfristerne ikke må angives i for store intervaller og sagsbehandlingstiden skal beregnes fra ansøgningstidspunktet til der foreligger en afgørelse.
I henhold til Retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, skal kommunalbestyrelsen, på de enkelte sagsområder fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag, skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse.
De seneste sagsbehandlingsfrister er blevet godkendt af Byrådet til offentliggørelse pr. 1. oktober 2024 (bilag 2).
Administrationen foreslår, at der sker konsekvensrettelser i henhold til Ankestyrelsens anvisninger i høringsbrevet af 9. oktober 2024, herunder tilføjelse af yderligere sagsbehandlingsfrister.
Det bemærkes, at de angivne frister, svarer til den maksimale sagsbehandlingstid, som må bruges, men administrationen forsøger at fremme alle sager hurtigst muligt. Der er samtidig foretaget en række redaktionelle ændringer, fx præcisering af lovhenvisning eller overskrift for enkelte sagsområder.
Kommunen vil samtidig tydeligt angive på hjemmesiden, at sagsbehandlingstiden gælder fra modtagelsen af ansøgningen, til der foreligger en afgørelse.
Nedenfor ses en oversigt over de væsentlige ændringer på de enkelte udvalgsområder:
Ændringer på området for Job, erhverv og kultur
Det foreslås at indsætte yderligere 5 frister og ændre 1 frist - ”sygebehandling” fra 4-6 uger til 6 uger i ” Lov om aktiv socialpolitik”. De nye frister er:
- Aktivitets- og barselstillæg – 3 uger
- Ressourceforløbsydelse – 3 uger
- Revalideringsydelse – 3 uger
- Ledighedsydelse - 3 uger
- Tilskud til tandbehandling – 3 uger
- Sygebehandling – 6 uger
Det foreslås at indsætte yderligere 4 frister og ændre 4 frister i Lov om aktiv beskæftigelsesindsats. Med hensyn til ”tilbud om selvfunden ansættelse med løntilskud, førtidspensionist” ændres fristen fra 4-6 uger til 6 uger og for ”tilbud om mentor” ændres fristen fra 2-4 uger til 4 uger. For så vidt angår ressourceforløb og fleksjob ændres fristerne, således de gælder fra ansøgningstidspunktet og indtil der foreligger en afgørelse. De nye frister er:
- Tilbud om selvfunden ansættelse med løntilskud, førtidspensionist – 6 uger
- Nytteindsats – 4 uger
- Jobafklaringsforløb – 4 uger
- Ressourceforløb – 3 måneder
- Fleksjob - 6 måneder
- Jobrotation – 4 uger
- Voksenlærlingeordning – 4 uger
- Tilbud om mentor – 4 uger
Det foreslås at indsætte yderligere 2 frister i Lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension:
- Bistands- og plejetillæg – 3 uger
- Personligt tillæg – 3 uger
Det foreslås at indsætte 2 nye frister vedr. bestemmelser i ”Lov om Seniorjob” (kap. 2 og 3):
- Ansøgning om seniorjob – 4 uger
- Kompensation ved overskridelse af frist – 2 uger
Ændringer på området for Omsorg og ældre
Det foreslås at indsætte yderligere 3 frister inden for Lov om social service:
- Individuel befordring – 3 uger
- Borgere med hastigt fremadskridende sygdom – 1 uge
- Sygeplejeartikler – 1 uge
Ændringer på området for Social og sundhed
Det foreslås at indsætte yderligere 2 frister inden for lovene "Lov om social service" og ”Lov om tilbageholdelse af stofmisbrugere i behandling”:
- Henvisning til VISO – 8 uger
- Tilbud om indgåelse af kontrakter om tilbageholdelse af gravide misbrugere i døgnbehandling – 4 uger
Ændringer på området for Skole, klub og SFO
Det foreslås at indsætte yderligere 7 frister indenfor Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge og det foreslås at ændre to frister fra 2 til 4 uger for så vidt angår økonomisk friplads, dagtilbud (§ 43, stk. 1, nr. 2) og klubtilbud (§ 76, stk. 1, nr. 1). De nye frister er:
- Fritagelse for et sundt frokostmåltid - 10 dage
- Økonomisk tilskud til måltid - 10 dage
- Deltidsplads i dagtilbud - 10 dage
- Økonomisk friplads, SFO - 4 uger
- Søskendetilskud i dagtilbud – Straks
- Tilskud til pasning af eget barn – 4 uger
- Tilskud til privat pasningsordning – 4 uger
Sagsbehandlingsfristerne vil, når de er godkendt, blive offentliggjort på kommunens hjemmeside sammen med de øvrige sagsbehandlingsfrister pr. 1. marts 2025.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
Bilag
15Orientering om Socialpsykiatrien
Resume
Socialpsykiatrien i Frederikssund Kommune yder støtte til borgere med komplekse psykosociale udfordringer gennem personlig støtte efter Servicelovens § 85 og forebyggende gruppebaserede tilbud efter § 82a. Denne sag giver Social og sundhed en status på Socialpsykiatriens indsats, herunder deres organisering, tilbud, borgere og resultater.
Afdelingsleder Tonie Hansen og teamkoordinator Tina Nielsen deltager under punktet.
Mødet afholdes i Livskildens lokaler, hvor der vil være rundvisning med et par af Livskildens brugere.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Tage orienteringen om Socialpsykiatrien til efterretning.
Sagsfremstilling
Borgere
Socialpsykiatrien støtter aktuelt 144 borgere (januar 2025):
- Aldersspænd: Fra 19 til 72 år.
- Kønsfordeling: Cirka 2/5 mænd og 3/5 kvinder.
- Kompleksitet: Borgerne har typisk 3-5 psykiatriske diagnoser såsom depression, angst, PTSD, skizofreni og bipolar lidelse. Mange har desuden somatiske diagnoser, der kan forværre deres psykiske helbred.
- En mindre del af borgerne har anden etnisk baggrund, hvilket kan medføre sproglige og kulturelle udfordringer.
Ydelser og metoder
Socialpsykiatrien leverer en vifte af ydelser efter Servicelovens § 85 og § 82a:
- § 85: Individuel støtte til praktiske opgaver, sociale relationer, samfundsdeltagelse, uddannelse, beskæftigelse og psykisk trivsel.
- § 82a: Forebyggende gruppebaserede tilbud, som skal styrke borgernes funktionsevne og trivsel. Aktuelle tilbud inkluderer længerevarende gruppeforløb om autisme (ASF) og metakognitive teknikker, NADA-krogen samt en ASF-netværksgruppe.
- § 104: Værestedet Livskilden med 4 åbningsdage pr. uge af 20 timer samt en dag med Recoveryskole af 5 timer. Værestedet Reboot med en åbningsdag pr. uge af 5 timer.
Socialpsykiatrien arbejder med afsæt i den recovery-orienteret rehabiliterende tilgang og metoder som metakognitiv terapi, neuropædagogik, motiverende samtale (MI) og narrativ tilgang.
I 2025 påbegyndes fælles kompetenceudvikling i Traumebevidst tilgang (TBT), som vil give medarbejderne større viden om at forstå de mulige veje til recovery og genkende symptomer på traumer. Denne viden om traumer vil blive integreret organisatorisk i lokale procedurer og praktiske handlinger, for optimering af borgers oplevelse af at blive hørt, set og forstået.
Den faglige tilgang fokuserer på en tryg opstart, et støttende og trygt forløb og en planlagt og deraf tryg afslutning.
Eksempler på det der arbejdes med og tilbydes omfatter praktisk hjælp, træning, guidning, få struktur i hverdagen, hjælp til økonomi, ledsagelse, psykoedukation, mestringsstrategier, angstreduktion, energiforvaltning, opbygning af sociale netværk, og hjælp til uddannelse og/eller beskæftigelse.
Resultater og samarbejde
Socialpsykiatrien har en høj grad af tilfredshed blandt borgerne.
Tilsynsrapporten 2024 gav en score på 5 ud af 5 på alle 7 målte parametre. Tilsynsrapporten er vedlagt i bilag 1.
Indsatser dokumenteres løbende i fagsystemet, hvor der er kontinuerlige læringsfokusmål, som f.eks. at optimere arbejdet med delmål, beskrivelse af effekter eller mangel på samme. Der er status min. en gang årligt pr. borger.
Derudover prioriteres samarbejde med interne og eksterne aktører, såsom:
- Rådgivningshuset: For borgere med behov for åben rådgivning og visitation.
- Ungekontakten: For unge mellem 16-29 år med behov for vejledning og støtte.
- Voksenstøtte i Center for Voksenstøtte og Omsorg
- Psykiatrisk Center Nordsjælland: For borgere med behov for intensiv behandling.
Dette samarbejde sikrer helhedsorienterede løsninger og en koordineret indsats på tværs af sektorer.
Organisering og medarbejdere
Socialpsykiatrien i Frederikssund Kommune består pr. 1. januar 2025 af 18 medarbejdere:
- 16 støttekontaktpersoner (SKP’er), som yder direkte støtte til borgere i eget hjem, samt varetager åbning af to væresteder (Livskilden og Reboot), samt drifter gruppetilbud efter behov og dertil deltager alle i driften af Recoveryskolen.
- 1 teamkoordinator, der sikrer faglig sparring og supervision.
- 1 leder, som står for den overordnede koordinering og strategiske udvikling.
- 1 medarbejder i flexjob, der bidrager med opgaver i værestedet Livskilden.
Afdelingen fungerer desuden som uddannelsessted for 2-4 social- og sundhedsassistentelever ad gangen.
Medarbejdergruppen har høj anciennitet, lav personalegennemstrømning og en trivselsprocent på 91% ifølge en måling fra november 2024.
De faglige kompetencer spænder bredt, med medarbejdere uddannet som socialpædagoger og social- og sundhedsassistenter, samt en ergoterapeut og en socialrådgiver.
Inddragelse
Inddragelse ifm. udarbejdelse af sagen er ikke vurderet relevant.
Inddragelse og dialog med borgere anvendes aktivt til at tilpasse indsatser og tilbud i Socialpsykiatrien til deres behov.
Økonomi
Orientering om Socialpsykiatrien har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
16Orientering om arbejde med vold i nære relationer
Resume
Sagen orienterer om Frederikssund Kommunes arbejde med vold i nære relationer. Arbejdet udspringer af et strategisk samarbejde med Nordsjællands Politi og bygger på en helhedsorienteret tilgang, hvor flere af kommunens afdelinger, politiet og NGO’er som Danner-stiftelsen arbejder sammen. Med sagen orienteres udvalget om baggrund for arbejdet, organisering og foreløbige resultater.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Orientering tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrund og formål
Frederikssund Kommune har indgået et strategisk samarbejde med Nordsjællands Politi for at styrke indsatsen mod vold i nære relationer. Samarbejdet udspringer af en stigning i politiets registreringer af uro i hjemmet og et ønske om at skabe bedre hjælp og forebyggelse for borgere udsat for vold samt for voldsudøvere. Indsatsen bygger på en helhedsorienteret tilgang, hvor flere af kommunens afdelinger, politiet og eksterne partnere arbejder tæt sammen.
Drøftemøder om konkrete sager
Konkret har Frederikssund Kommune og Nordsjællands Politi valgt at afprøve drøftemøder som samarbejdsform. Drøftemøderne bygger på en allerede eksisterende model om Kriminalitetsforebyggende Lokalråd samt SSP og PSP-samarbejdet (drøftelse af tværgående borger-patient-handleplaner mellem politi, socialforvaltning samt psykiatrien).
Drøftemøderne afholdes af en tværfaglig arbejdsgruppe, der mødes hver 6.-8. uge for at drøfte konkrete borgersager. Gruppen omfatter deltagere fra:
- Frederikssund Kommunes afdelinger: SSP og kriminalitetsforebyggelse, Jobcenteret (inklusiv integrationsteam), Rådgivningshuset og Center for Familie og Rådgivning.
- Nordsjællands Politis forebyggelsesenhed og lokale områdebetjente.
- NGO’er som Danner-stiftelsen, der bidrager med specialviden om vold.
Den tværfaglige arbejdsgruppes funktion
Arbejdsgruppen modtager en liste over relevante borgersager fra politiet. Listen baseres på politiets registreringer af voldssager og behandles med hjemmel i Retsplejelovens § 115. På møderne drøftes hver sag med henblik på at udarbejde individuelle handleplaner og koordinere indsatsen på tværs af relevante aktører. Borgerne følges typisk gennem tre drøftemøder, og en koordinator udpeges til at sikre opfølgning og kontakt. Arbejdsgruppen har indtil nu iværksat forløb for 38 borgere over det seneste år – herunder 2 forløb vedr. æresrelateret vold.
Forløbene omfatter:
- Støtte til voldsudsatte og deres børn via tilbud som Rådgivningshuset og Danner-stiftelsen.
- Forløb for voldsudøvere i samarbejde med organisationen Lev Uden Vold.
- Forebyggende og tryghedsskabende besøg i hjemmet udført af politiet.
- Hjælp til misbrugsbehandling, gældsrådgivning og beskæftigelsesindsatser gennem Jobcenteret.
Resultater indtil nu
Samarbejdet har allerede haft positiv effekt i form af:
- Nedbringelse af krisecentersager.
- Færre politirelaterede kørsler til uro i hjemmet.
Kompetenceudvikling
For at styrke indsatsen er medarbejdere fra kommunens afdelinger blevet opkvalificeret gennem kurser afholdt af Lev Uden Vold. Fokus har været på at øge viden om vold i nære relationer og forbedre evnen til at identificere og handle på sager.
Fremtidige mål
Det kriminalitetsforebyggende lokalråd skal fremadrettet fungere som styregruppe for arbejdsgruppen og skal afrapportere løbende.
De fælles målsætninger er følgende:
- Nordsjællands politi og Frederikssund kommune vil samarbejde for at udvide og kvalificere samarbejdet gennem mere fælles viden om vold i nære relationer og fælles samarbejde om borgersager.
- Begge parter ønsker at prioritere området og skabe målrettede fælles løsninger for borgere udsat for vold, men også voldsudøvere.
- Dette kræver udarbejdelse af fælles arbejdsgange for håndtering af sager om vold i nære relationer på tværs af både faggrænser samt myndigheder.
- Der skal arbejdes målrettet på opkvalificering af viden blandt ansatte på tværs af myndigheder og faggrupper til bedre at kunne forstå, handle og opspore sager om vold.
- Den opkvalificerede viden skal kunne målsætte samarbejde på udnyttelse af de fælles kompetencer, som kan tilbyde rette råd og vejledning samt handleplaner til både voldsudsatte og -udøvere.
Inddragelse
Inddragelse af eksterne parter er beskrevet i sagen.
Økonomi
Orientering om Frederikssund Kommunes arbejde med vold i nære relationer har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
17Orientering om udviklingsplan for Handicap og Botilbud 2025-2026
Resume
Administrationen har udarbejdet en udviklingsplan for Handicap og Botilbud, der samler igangværende og kommende indsatser for handicap- og botilbudsområdet i 2025-2026. I denne sag forelægges Social og sundhed planen til orientering. Planen skal danne en ramme om administrationens arbejde med udviklingen af Handicap og Botilbud de kommende år.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
1. Tage orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
Handicap og Botilbud er en organisation i Center for Voksenstøtte og Omsorg. Handicap og Botilbud driver en række tilbud til borgere med fysisk og/eller psykiske funktionsnedsættelse. Herunder fem botilbud og et tilbud om socialpædagogisk støtte i eget hjem.
Udviklingsplan indeholder igangværende og kommende indsatser for Handicap- og botilbudsområdet i 2025-2026. Se udviklingsplanen i bilag 1.
Udfordringerne kalder på en samlet løsning
Handicap og Botilbud oplever, at forudsætningerne for at drive botilbud over de seneste år har ændret sig. Blandt andet opleves det, at kommunernes efterspørgsel skifter til i højere grad at have fokus på fleksible tilbud
og andre målgrupper, samtidig med at borgere i de eksisterende botilbud bliver ældre. Dette kommer til udtryk som en svingende belægning i nogle tilbud, da det kan være svært at finde et match med nye borgere, når der kommer en ledig botilbudsplads. Derudover ses flere botilbud, hvor de juridiske konstruktioner og ejerforholdene i de enkelte tilbud kan være en hindring for udvikling af tilbuddene henimod større fleksibilitet.
Hvis målgruppen for borgere i Handicap og Botilbud ændres, vil dette stille andre krav til medarbejdernes faglige kompetencer, der skal kunne følge behovet. Der har været øget personalegennemstrømning i enkelte tilbud og der er, i forbindelse med et besøg fra Socialtilsyn Hovedstaden i juli 2024 (Sag nr. 4, 9. januar 2025), udarbejdet en handleplan for et enkelt tilbud.
Planen skal imødekomme fremtidens forventninger, som det blandt andet er beskrevet i Tranæsrapporten fra april 2024, samt i Rammeaftalen mellem regeringen (SVM) og Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti samt Radikale Venstre om en langsigtet og bæredygtig udvikling af handicapområdet 2. maj 2024. Oversigt over diverse notater, analyser og aftaler, der ligger til grund for udviklingsplanen kan ses i udviklingsplanen.
Udfordringerne kalder på en samlet løsning, så Handicap og Botilbud bliver en bæredygtig organisation i forhold til både økonomi og faglig kvalitet.
Udviklingsplanen indeholder 6 spor:
Spor 1 - Kapaciteten skal følge med. Vores nuværende bygninger og juridiske konstruktioner skal være hensigtsmæssige ift. målgruppen og omgivelsernes behov.
Spor 2 - Styring af økonomi med brug af ledelsesinformation. Vi skal lede og styre bæredygtigt på baggrund af data.
Spor 3 - Organisationen skal følge med. Vores interne organisation skal tilpasses, så den understøtter tilbuddenes formål og mål.
Spor 4 - Faglige kompetencer. Vores faglige kompetencer skal matche borgeres, pårørendes og sagsbehandleres behov og efterspørgsel.
Spor 5 – Et attraktivt tilbud/En attraktiv arbejdsplads. Vi tiltrækker og fastholder både gode medarbejdere og nye beboere.
Spor 6 – Samskabelse og samarbejde med omverdenen. Vi samarbejde konstruktivt og samskaber med civilsamfundet om opgaveløsningen.
Gennem de seks spor sættes retningen for, hvordan Handicap og Botilbud, i løbet af de næste 2 år, kan få skabt et stabilt fundament, som består af en kapacitet, der følger med behovet. En bæredygtig økonomi, der er datadrevet. En organisation, der kan tilpasse sig efter udbud og efterspørgsel. Relevante faglige kompetencer, der anvendes i samspillet med borgerne, hvorved tilbuddet bliver attraktivt både for borgere, pårørende og medarbejdere. Tilbud, som i højere grad spiller sammen med omverdenen om at udvikle sig.
Udviklingsplanen bygger ovenpå på den borgerinddragende proces om udvikling af det specialiserede voksenområde i Frederikssund Kommune (Sag nr. 2, 9. januar 2025).
Samtidig skal udviklingsplanen ses i relation til kommunens plan for det samlede botilbudsområde. Udvalget modtager er en status på botilbudsplanen på møde i foråret 2025.
De næste skridt
Det fremgår af udviklingsplanen (Bilag 1), at Handicap og Botilbud allerede har igangsat arbejdet med nogle af emnerne i de forskellige spor.
Den videre proces for udviklingsplanen er som følger:
• Handicap og Botilbuds MED-udvalg inddrages primo februar
• Spor 1 omkring kapaciteten sættes i gang primo februar
• Spor 2 omkring styring af økonomien med brug af ledelsesinformation er igangsat
• Spor 3 omkring tilpasning af organisationen sættes delvist i gang i februar måned
• Spor 4 omkring faglige kompetencer, sættes delvist i gang i februar måned
• Spor 5 omkring et attraktivt tilbud/en attraktiv arbejdsplads sættes delvist i gang i februar måned
• Spor 6 omkring samskabelse med omverdenen afventer. Dette spor indgår som en del af den borgerinddragende proces om udvikling af det specialiserede voksenområde. (Sag nr. 2, 9. januar 2025)
Der arbejdes målrettet med udviklingsplanen de kommende 24 måneder.
Styregruppen består af Centerchef, Stabsleder og Leder af Handicap og Botilbud. Styregruppen sikrer og understøtter at målene i planen nås og vil kunne træffe de nødvendige beslutninger undervejs.
Social og sundhed orienteres løbende om arbejdet med udviklingsplanen og inddrages i nødvendige beslutninger.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Økonomi
Orientering om udviklingsplan for Handicap og Botilbud har isoleret set ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
18Meddelelser
Sagsfremstilling
Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:
- KL's Sundhedskonference 25. februar 2025 i Kolding.
- March mod Ensomhed afholdes i 2025 den 6. og 7. august
Meddelelser:
- Region Hovedstaden udsender den 4. februar 2025 spørgeskemaer til den store landsdækkende sundhedsprofilundersøgelse ”Hvordan har du det?” om borgernes trivsel, sundhed og sygdom, som gennemføres hvert fjerde år. I regionen modtager ca. 100.000 tilfældigt udvalgte borgere på +16 år spørgeskemaet, og i Frederikssund Kommune modtager ca. 2500 borgere spørgeskemaet. Spørgeskemaerne sendes ud via e-Boks og som almindeligt brev til de borgere, som ikke får digital post. Callcentret og andre medarbejdere, som møder borgerne i hverdagen og som vil kunne blive stillet spørgsmål om spørgeskemaet, får besked om udsendelsen. Ligeledes får bibliotekerne, de brugerstyrede aktivitetscentre, Frivillighuset m.fl. besked. Endelig informeres der om undersøgelsen på hjemmesiden, på Facebook og i lokalavisen. Kommunerne kan undervejs følge et ”Svarbarometer” på regionens hjemmeside: www.regionh.dk/sundhedsprofilen. Borgernes besvarelsesfrist er den 18. maj 2025. Mere information findes i faktaarket i bilag.
- Tilsynsrapport for AKUcenter Ejegod 2024 er vedlagt som bilag.
- Tilsynsrapport for AKUcenter Højagergaard er vedlagt som bilag.
- Referat fra fælles dialogmøde 5. december 2024 inklusive oplæg er vedlagt som bilag.
- Sagsliste og årshjul 2025 for Social og sundhed er vedlagt som bilag.
Bilag
- Faktaark om 'Hvordan har du det'-undersøgelsen 2025
- Tilsynsrapport AKU-Center Ejegod 2024-Frederikssund-Endelig rapport.pdf
- Tilsynsrapport AKU Højagergaard 2024-Frederikssund-Endelig rapport
- Dialogmøde om reformerne 5. december 2024
- Oplæg Det gode borgerforløb - 5. dec. 2024
- Referat fra dialogmøde 5 december 2024
- Sagsliste og Årshjul Social og sundhed 2025_februar
19Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.