Frederikssund Kommunes logo

Unge, fritid og idræts møde den 03. september 2024

Mødelokale F7 kl. 16.00

Referat

Fold alle punkter

81Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

82Orientering om Maritimt Center Frederikssund

Resume

Med denne sag orienteres Unge, fritid og idræt om status på Maritimt Center Frederikssund.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede den 30. august 2023 at indgå kontrakt på totalrådgivning for Maritimt Center Frederikssund med det vindende team af en arkitektkonkurrence.

Maritimt Center Frederikssund består af et basisprojekt og et visionsprojekt. Basisprojektet er finansieret via den anlægsbevilling, som fremgår af budget 2024.

Totalrådgivers opgave er at udarbejde dispositionsforslag, projektforslag, hovedprojekt, myndighedsprojekt samt udbudsmateriale til hovedentreprise for selve basisprojektet. Desuden udarbejder totalrådgiver en helhedsplan for hele havneområdet, som en del af visionsprojektet.

På udvalgsmøde i marts 2023 godkendte Unge, fritid og idræt dispositionsforslaget (sag nr. 23).

Totalrådgiver på Maritimt Center Frederikssund har efterfølgende arbejdet på projektforslaget for basisprojektet.

I arbejdet med projektforslaget er en del usikkerheder blevet yderligere afdækket. Usikkerheder som blev beskrevet i sagen om dispositionsforslag i marts:

”De afledte tekniske og økonomiske konsekvenser er endnu ikke afklaret, men vil blive håndteret i forbindelse med udarbejdelse af projektforslaget. Rådgiver gør også opmærksom på, at det desuden vil kunne have tidsmæssige konsekvenser. Der udarbejdes en revideret tidsplan, når forholdende er afdækket nærmere.”

I forbindelse med gennemgang på seneste bygherremøde afdækkede totalrådgiver disse usikkerhedspunkter, der betyder at projektet forsinkes, samt at projektøkonomien skal afklares yderligere.

Disse forhold omhandler at projektet er omfattet af Natura2000, samt er registreret med jordforurening. Derfor stiller myndighedsområdet øget krav til behandling af overfladevand, klaptilladelse af opgravet fjordbund, samt eventuelt deponi af fjordbunden. Der er derfor en proces med mange dokumentationskrav for håndtering af jord- og vandforhold på både land og i vandet.

Projektet kræver derfor en endelig godkendelse fra miljømyndighederne og kystdirektoratet, hvor betingelser for, hvorledes der kan bygges på land samt hvorledes uddybningen af havnebassinet skal håndteres. Denne dialog er omfattende og igangværende, og der forventes en afgørelse medio 2025, hvorefter den samlede økonomi for basisprojektets projektforslag kan opstilles.

Den nye tidsplan for basisprojektet er derfor:

  • Projektforslag for basisprojektet til politisk godkendelse august 2025
  • Hovedprojekt, myndighedsprojekt og udbudsmateriale udarbejdes august 2025 – december 2025
  • Udførelse 2026 – 2. kvartal 2027
  • Aflevering basisprojekt Maritimt Center august 2027.

Fondsansøgninger

Basis- og visionsprojektet indgår i fondsansøgninger, hvor de enkelte fonde har mulighed for at give en generel eller mere målrettet støtte.

Administrationen har tilknyttet en rådgiver til arbejdet med fundraising, som udarbejder en projektbeskrivelse samt procesplan for fondsansøgninger. Rådgiveren bidrager desuden til projektet med tidligere erfaring og perspektiver, tilrettelagt for fondsansøgninger.

Udgiften hertil afholdes af de afsatte midler til toårig projektansættelse med samme funktion.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

83Beslutning om budgetopfølgning 30/6-2024 - Unge, fritid og idræt

Resume

I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug i 2024 sammenholdt med det korrigerede budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Unge, fritid og idræt over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der på politikområdet beskæftigelsesindsats lægges 0,9 mio. kr. i kassen vedrørende serviceudgifter.
  2. Der gives en tillægsbevilling i 2024 på bruttoanlægsudgifterne svarende til et merforbrug på 0,64 mio. kr.
  3. Der gives en tillægsbevilling i 2025 på bruttoanlægsudgifterne svarende til et mindreforbrug på 20,10 mio. kr., som overføres til 2027
  4. Der gives en tillægsbevilling i 2026 på bruttoanlægsudgifterne svarende til et mindreforbrug på 12,19 mio. kr., som overføres til 2027
  5. Budgetopfølgningen i øvrigt tages til efterretning.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-5: Anbefales.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Drift

Vedrørende politikområdet Beskæftigelsesindsats lægger administration op til, at der lægges 0,908 mio. kr. i kassen, hvilket primært skyldes, at der overføres midler fra drift til anlæg til finansiering af istandsættelse og indretning af lokalerne i forbindelse med indsatsen "Sammen på sporet".

På de øvrige områder, kultur- og fritidsområdet, social service samt på skole- og klubområdet, giver budgetopfølgning ikke anledning til en korrektion, da budget og forbrug forventes at være i balance.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver anledning til at bruttoanlægsudgifterne øges med 0,64 mio. kr. i 2024 på anlægsprojekterne under Unge, fritid og idræt. Forøgelsen dækker over overførsel på 0,26 mio.kr. fra 2024 til 2025, samt fremrykning af midler fra 2025 til 2024 på 0,07 mio. kr. Herudover indarbejdes tillægsbevilling i 2024 på 0,82 mio. kr. Endvidere periodiseres 20,10 mio. kr. fra 2025 til 2027, samt 12,19 mio. kr. fra 2026 til 2027, samlet 32,29 mio. kr. i 2027.

Merforbruget i 2024 på 0,64 mio. kr. vedrører følgende anlægsprojekter:

  • Merforbrug på 0,07 mio. kr. vedrørende Maritimt Center, grundet fremrykning af midler fra 2025 til 2024. Herudover periodiseres 20,10 mio. kr. fra 2025 til 2027, samt 12,19 mio. kr. fra 2026 til 2027. Samlet forskydes 32,29 mio. kr. til 2027.
  • Mindreforbrug på 0,26 mio. kr. vedrørende Idrætsby - helhedsplan, som overføres fra 2024 til 2025
  • Merforbrug på 0,82 mio. kr. vedrørende Sammen på sporet, som tillægsbevilges i 2024 til istandsættelse og indretning af lokaler

I bilag 2 fremgår oversigt over udvalgets anlægsprojekter.

Opfølgning på budgetaftale 2024-2027

I forbindelse med budgetopfølgningen er der foretaget en opfølgning på budgetaftale 2024-2027, der viser, at 8 ud af 9 budgetinitiativer er implementeret, og 1 er delvist implementeret. Budgetinitiativ, der er delvist implementeret er:

  • Sammen på sporet - Der er et arbejde i gang med at få implementeret projektet i midten af 4. kvartal 2024.

I vedlagte bilag 3 udspecificeres opfølgningen på budgetaftale 2024-2027 nærmere.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Drift

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet mindreforbrug på 0,9 mio. kr. under politikområdet beskæftigelsesindsatsen, som foreslås indarbejdet som en negativ tillægsbevilling.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver anledning til at bruttoanlægsudgifterne øges i 2024 med 0,64 mio. kr. Forøgelsen dækker over overførsel på 0,26 mio.kr. fra 2024 til 2025, samt fremrykning af midler fra 2025 til 2024 på 0,07 mio. kr. Herudover indarbejdes tillægsbevilling i 2024 på 0,82 mio. kr. Endvidere periodiseres 20,10 mio. kr. fra 2025 til 2027, samt 12,19 mio. kr. fra 2026 til 2027, samlet 32,29 mio. kr. i 2027.

Bilag

84Drøftelse af regelforenkling for de frivillige foreninger

Resume

Udvalget skal med denne sag drøfte regelforenkling for foreninger, så det bliver lettere at være forening og frivillig i Frederikssund Kommune.

Sagen behandles sideløbende i Job, erhverv og kultur. .

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Drøfte sagen.

Beslutning

Drøftet

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Unge, fritid og idræts besluttede i sag 50, 14. maj 2024, at udvalget som led i arbejdet med afbureaukratisering og regelforenkling, har som mål at det skal være lettere at være forening i Frederikssund Kommune. Job, erhverv og kultur besluttede efterfølgende, at bakke op om denne dagsorden i deres arbejde med samme emne for kulturområdet.

Unge, fritid og idræt skal med denne sag drøfte, hvordan der kan arbejdes med afbureaukratisering og regelforenkling for det frivillige foreningsliv. Som led i arbejdet afholdes der dialogmøde, med tilhørende workshop, sammen med Kommunens fire samråd 3. september.

Regering har 15. august 2024 præsenteret otte initiativer, der skal være med til at afbureaukratisere foreningslivet. Initiativerne omhandler blandt andet ændringer af bygningsreglementet, mulighederne for at få en konto i banken og nye løsninger for indhentelse af børneattester. Faktaark om regeringens initiativer er vedlagt sagen som bilag.

Regeringens initiativer omhandler primært lovgivning. Udvalget kan med denne sag, drøfte kommunale muligheder for forenkling.

Inddragelse

Der afholdes dialogmøde med Kulturrådet, Frederikssund idrætsråd, Børne- og ungdomsorganisationernes samråd og Aftenskolernes samråd tirsdag 3 september. Som en del af dialogmødet afholdes der en workshop, hvor foreningerne får mulighed for at præsentere deres perspektiver på regelforenklinger, og drøfte udfordringer i virket som frivillig i en forening.

Udbyttet af workshoppen og drøftelserne vil blive tager med i det videre arbejde med afbureaukratisering og regelforenkling, som led i målsætningen om at det skal være lettere at være forening i Frederikssund Kommune.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning.

Bilag

85Orientering om Styrket SSP+ samarbejde og Koordinationsnetværk med Nordsjællands Politi

Resume

Med denne sag orienteres Unge, fritid og idræt om status på styrket SSP+ samarbejde og Koordinationsnetværk.

Leder af Trivsel & kriminalitetsforebyggelse Jacob Jørgensen deltager under punktet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Nordsjællands Politi foreslog i 2021 Frederikssund Kommune at styrke SSP samarbejdet for borgere mellem 18-29 år i målgruppen samt etablering af et koordinationsnetværk i samarbejde med Nordsjællands Politi. Tiltagene havde til hensigt at komme den utryghedsskabende kriminalitet til livs med forstærkede individorienterede indsatser, også med henblik på borgere der er yngre end 18 år og ældre end 29 år.

Forslaget blev godkendt af Unge, fritid og idræt 1. marts 2022 i punkt 20, i første omgang for en periode på 2 år.

De 2 år er nu gået, og erfaringerne har som forventet vist, at arbejdet med målgruppen er komplekst og givende.

Samtidig oplever alle parter at samarbejdet bidrager positivt til opgaveløsningen omkring denne målgruppe. Særligt for politiet, Ungekontakten og Kontrolgruppen har netværket en mere direkte indvirkning på hvordan der arbejdes med og omkring borgerne i denne målgruppe bedst muligt.

Eksempelvis har drøftelser i netværket givet ny viden til bl.a. Ungekontaktens rådgivere, så man her er bedre klædt på til at understøtte borgere med præcis de rammer og tilbud der skal til for at sikre en bedre vej mod uddannelse eller job.

Ligeledes har viden fra SSP og politiet bidraget til et mere tydeligt billede af målgruppens adfærd og færden i gadebilledet, hvor de jo også ses sammen med unge under 18 år. Den viden er særlig nyttig for familieområdet og arbejdet med de unge i deres målgruppe.

Foruden netværkets arbejde med konkrete borgere, giver tværfagligheden en unik viden, der skærper vores fokus på tendenser, så vi fremadrettet kan finde nye veje og muligheder og dermed koordinere indsatser bedre.

Koordinationsnetværket fungerer også uden for møderne, hvilket betyder at netværkets medlemmer i højere grad kan profitere af hinanden imellem møder. Kendskabet til hinanden gør det nemmere at række ud og kvalificere opgaveløsningen.

Både Koordinationsnetværkets kommunale og politifaglige deltagere er enige om at arbejdet i netværket fortsætter fremadrettet.

Inddragelse

Alle involverede parter ønsker at fortsætte samarbejdet

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning.

86Anmodning om optagelse af sag angående havsvømningsbaner

Beslutning

Udvalget beder administration undersøge muligheder for at etablere havsvømningsbaner i Roskilde Fjord ved kultur- og havnebadet.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Niels Martin Viuff (C) anmoder om, at Unge, fritid og idræt optager en sag, hvor udvalget kan arbejde videre med mulighederne for at etablere nogle havsvømningsbaner ved Kultur- og havnebadet samt skabe øget sikkerhed ved sejlads til havnen.

87Meddelelser

Beslutning

Forpagtning i Frederikssund Hallen

Padelbanerne renoveres i Jægerspris

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

  • Forpagtning i Slangerup Idræts- og Kulturcenter
  • Maritimt Center projektforslag
  • beplantning ved Campus

Sager på vej 2024 er vedlagt som bilag

Bilag

88Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter der fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.