Frederikssund Kommunes logo

Unge, fritid og idræts møde den 26. november 2024

Mødelokale F7 kl. 15.00

Referat

Fold alle punkter

113Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

114Orientering om Fritidspas - status 2024

Resume

Med denne sag gives udvalget Unge, fritid og idræt en status på Fritidspas indsatsen for år 2024.

Fritidspas har til formål, at sikre at børn og unge i Frederikssund Kommune, der af sociale, økonomiske og/eller kulturelle forhold er begrænset i at deltage i fritidsaktiviteter, får mulighed for at blive en del af kommunens fritidsliv. Fritidspasset omfatter både støtte til kontingent, tilskud til udstyr og turer, samt en håndholdt indsats bestående fritidsvejledning og en følgeordning.

Idrætskonsulent, Malene Guillaume Kusk, deltager på udvalgsmødet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 5. november 2024, pkt. 103:

Udsat.

Fraværende:

Niels Martin Viuff (C)

John Schmidt Andersen (V)

Beslutning

Taget til efterretning.

Oplæg skal vedlægges referatet

Sagsfremstilling

Med denne sag gives udvalget en status på Fritidspas indsatsen for år 2024.

Byrådet har med budget 2024-27 afsat et årligt budget til Fritidspas på 785.000 kr.

Fritidspas har til formål, at sikre at børn og unge i Frederikssund Kommune, der af sociale, økonomiske og/eller kulturelle forhold er begrænset i at deltage i fritidsaktiviteter, får mulighed for at blive en del af kommunens fritidsliv. Fritidspasset omfatter både støtte til kontingent, tilskud til udstyr og turer, samt en håndholdt indsats bestående fritidsvejledning og en følgeordning.

Status

Børn/unge kan modtage 1 fritidspas pr. år. Børn/unge der modtager et fritidspas for første gang kaldes for "unikke" fritidspas.

Børn/unge kan modtage fritidspas flere år i træk. Disse kaldes "genindstillede" fritidspas.

Antal børn/unge der har modtaget et fritidspas for hele periode (1. maj 2022 - 1. okt. 2024):

  • Unikke fritidspas: 369
  • Samlet antal fritidspas (unikke og genindstillede): 498

Antal børn/unge der har modtaget et fritidspas i 2024 (1. jan 2024 – 1. okt. 2024):

  • Unikke fritidspas: 114
  • Samlet antal fritidspas (unikke og genindstillede): 213

Samlet antal børn/unge der har modtaget tilskud til udstyr for hele perioden (1. maj 2022 - 1. okt. 2024): 110

Samlet antal børn/unge der har modtaget tilskud til camps for hele perioden (1. maj 2022 - 1. okt. 2024): 45

Børn/unges alder (1. maj 2022 - 1. okt. 2024):

  • 0-6 årige: 111
  • 7-12 årige: 298
  • 13-18 årige: 89

Børn/unges bopæl (fordelt på postnr.):

  • 3550: 69 børn/unge
  • 3600: 250 børn/unge
  • 3630: 88 børn/unge
  • 4050: 76 børn/unge
  • Skjult adresse: 15 børn/unge

De aktivitetstyper som har modtaget flest børn/unge med et fritidspas (1. maj 2022 - 1. okt. 2024):

  1. Fodbold: 158 børn/unge
  2. Gymnastik: 80 børn/unge
  3. Svømning: 61 børn/unge

Samlet har 21 forskellige typer af aktiviteter modtaget børn/unge, herunder spejder, musik, kampsport, amerikansk fodbold, teater, skydning og håndbold.

Erfaringer

Fritidspasset er en succes. For de børn/unge som modtager et Fritidspas, har indsatsen afgørende betydning for deres mulighed for at deltage i fritids- og foreningslivet. Fritidsvejlederne oplever stor taknemlighed fra de familier, børn og unge, som de vejleder i forbindelse med indsatsen.

På baggrund af fritidsvejledernes indsats mærkes der en stigende forankring og udbredelse af Fritidspasset.

Det gør sig både gældende i relation til samarbejdet med kommunens fagprofessionelle samt de foreninger, som tager i mod børnene. Der er en øget opmærksomhed fra familier, som har interesse i at modtage et Fritidspas. Særligt for dette år har været, at mange børn og unge har deltaget i ferieaktiviteter, samt flere børn/unge er gentilmeldt deres fritidsaktivitet, hvilket viser at tilbuddet har skabt en tilknytning til foreningslivet. Der er fortsat stort fokus på at udbrede eksisterende erfaringer, som har positive effekter, således at flere børn og unge i Frederikssund Kommune får mulighed for at modtage et Fritidspas.

Antallet af børn og unge, som modtager et Fritidspas er forsat stigende. Det betyder, at administrationen (behandling af indstillinger, dialog med familier og foreninger, betaling af kontingent med videre) er forøget væsentligt. Dette har en effekt på:

  • hvor lang tid der går fra indstillingen modtages til familien er kontaktet af fritidsvejlederen
  • hvor meget tid fritidsvejlederen kan afsætte til hvert enkelt barn / familie
  • hvor meget tid fritidsvejlederen kan afsætte til opsøgende og udviklende arbejde i forhold til samarbejde med fagprofessionelle, foreninger med videre.
  • hvor meget tid fritidsvejlederen kan afsætte til andet relevant arbejde, som understøtter børn og unges deltagelse i fritidslivet generelt

En væsentlig udfordring, som har indflydelse på ovenstående er, at der ikke et fundet en IT-løsning, som kan benyttes til administrering af Fritidspas. Administrationen har været i dialog med andre kommuner, som har et Fritidspas. Administrationen afsøger mulighederne for en velegnet IT-løsning, og bestræber sig på at finde en løsning i første halvår af 2025. Økonomien forventes at kunne findes indenfor den afsatte ramme.

Økonomi

Økonomien som er afsat til Fritidspas i 2024 er ved at være opbrugt, da der har været stor søgning på Fritidspas både i forhold til kontingentstøtte, tilskud til camps og udstyr. Det kan betyde, at det ikke vil være muligt at tildele flere børn/unge et Fritidspas i indeværende år. En bekymring kan være, at barnet/den unge mister motivationen for at starte til en fritidsaktivitet, da der går tid fra den fagprofessionelle har samtalen med barnet/den unge om Fritidspas-tilbuddet til barnet/den unge kan starte til en aktivitet.

Der er afsat 812.012 kr. til Fritidspas i 2025.

Retningslinjer for Fritidspas er vedlagt som bilag.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

115Beslutning om Ungeindsats som fokusområde i Beskæftigelsesplan 2025

Resume

Forslaget til Beskæftigelsesplan for 2025 fokuserer på resultater af indsatsen fremfor proceskrav. Der foreslås 4 prioriterede fokusområder for beskæftigelsesindsatsen. Et af de fire prioriterede fokusområder foreslås fortsat, at være den kommunale ungeindsats. Afdelingsleder Keziban Bilal Aydin deltager under behandlingen af punktet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Beslutte, om ungeindsatsen skal være et fokusområde i Beskæftigelsesplan 2025.

Historik

På oktober mødet i Job, erhverv og kultur i sag nr. 106 ”Beslutning om Beskæftigelsesplan 2025” besluttede udvalget følgende:

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

1. Drøfter ønsker til beskæftigelsesindsatsen i Frederikssund Kommune.

2. Tage stilling til administrationens forslag til fokusområder for beskæftigelsesindsatsen i 2025 (forslag 1 Ungeindsatsen, ligger under Unge, fritid og idræts ressortområde).

3. Tage stilling til, om der skal gennemføres tilfredshedsmålinger hos borgere og virksomheder i 2025.

4. Tage stilling til, om udviklingen i andelen af borgere på midlertidig offentlig forsørgelse skal måles i 2025 og sammenlignes med landsgennemsnittet.

5. Tage stilling til, hvor ofte udvalget skal orienteres om udviklingen i resultatmålene i 2025.

Beslutning:

Indstillingspunkt 1: Drøftet.

Indstillingspunkt 2: Administrationens forslag til fokusområder blev godkendt.

Indstillingspunkt 3: Udvalget besluttede, at der skal gennemføres tilfredshedsmålinger hos borgere og virksomheder i 2025.

Indstillingspunkt 4: Udvalget besluttede, at udviklingen i andelen af borgere på midlertidig offentlig forsørgelse skal måles i 2025 og sammenlignes med landsgennemsnittet.

Indstillingspunkt 5: Udvalget besluttede, at udvalget orienteres om udviklingen i resultatmålene i 2025 2 gange om året.

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 5. november 2024, pkt. 105:

Udsat.

Fraværende:

Niels Martin Viuff (C)

John Schmidt Andersen (V)

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Nyt paradigme for beskæftigelsesindsatsen

Dette forslag til beskæftigelsesplan 2025 tager sit udgangspunkt i dagsordenen med frisættelse og tillid både nationalt og lokalt i Frederikssund Kommune. Frisættelse handler mest om at sætte fagligheden højt og have tillid til, at medarbejderens faglighed i samarbejdet med borgerne er det, der skaber de bedste resultater, og øger borgernes tilfredshed ved mødet med kommunen.

De politiske udvalg i Fredriksund Kommune har i det lokalpolitiske spor givet klart udtryk for at ville sætte tillid og fokus på fagligheden højt på dagsordenen. At fokusere mindre på de rigide proceskrav, der har præget beskæftigelsesindsatsen i lang tid, og som har vist sig til dels at være direkte kontra produktive, og gjort det svært forståeligt og meningsfuldt for borgere og medarbejdere.

Den af regeringen nedsatte ekspertgruppe har ligeledes i deres anbefalinger blandt andet lagt vægt på et opgør med de mange proceskrav, og de dertil indrettede styringsredskaber. Ekspertgruppens forslag er derfor et markant skifte fra ”Proceskrav til resultatstyring” (Hovedanbefaling 6).

Prioriterede fokusområder

I det lys foreslås det, at Frederikssund Kommunes beskæftigelsesplan i 2025 får fokus på særlige udfordringer og muligheder, som ønskes prioriteret i det kommende år. En plan, der sætter særlige målsætninger og indsatser i højsædet. Med andre ord en plan, der ikke maler med en bred pensel og indeholder processuelle resultatmål, men en plan, som har fokus på at skabe resultater for borgere og erhvervsliv. Områder, som udvalget ønsker særlig opmærksomhed på i det kommende år.

Administrationen har følgende forslag til prioriterede fokusområder i 2025:

1. Ungeindsats

2. Sygedagpengeindsats

3. Rekruttering/Virksomhedsservice – rekrutteringsanmodninger

4. Småjobs til borgere længere væk fra arbejdsmarkedet

Ad.1. Unge uden uddannelse og/eller job er fortsat en stor udfordring i Danmark - og også i Frederikssund. Ungeindsatsen har i flere år været et særligt fokusområde i Frederikssund, og indsatsen har båret frugt, og der er i dag færre unge på uddannelseshjælp end tidligere. Denne udvikling skal fastholdes og kalder derfor på en fortsat prioritering. Konkret foreslås det, at der fortsat stilles resultatmål op for andelen af unge på uddannelseshjælp og for fastholdelse af unge i uddannelse/job efter stop på uddannelseshjælp.

Ad.2 Det er vurderingen, at der fortsat er uforholdsmæssigt mange og især længerevarende sygemeldinger i Frederikssund Kommune, end der bør være. Det er en udfordring både for kommunen, men også for borgerne og virksomhederne - især i en situation med mangel på arbejdskraft. Der opstilles et resultatmål for reducering af andelen af borgere på sygedagpenge og i jobafklaring.

Ad. 3. Fortsat fokus på bedst muligt at hjælpe lokale virksomheder med at rekruttere arbejdskraft er centralt for kommunens udvikling. Det er samtidig væsentligt for at sikre et positivt samarbejde med virksomhederne om borgere længere væk fra arbejdsmarkedet. Det har det seneste halve års tid lykkes at opnå en relativ høj formidlingsgrad på rekrutteringsanmodninger i Frederikssund Kommune. Denne indsats bør fortsat prioriteres i 2025. Det foreslås derfor, at der også i 2025 sættes et resultatmål for formidlingsgraden.

Ad. 4. Ordinære timer eller småjobs retter sig mod de målgrupper, der har vanskeligheder udover ledighed/sygdom i forhold til at opnå beskæftigelse – især aktivitetsparate kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere. At opnå tilknytning til arbejdsmarkedet i kraft af blot nogle få ugentlige timer (til at begynde med) kan være afgørende for den enkeltes selvopfattelse og motivation, og er dermed et væsentligt element i på sigt at blive selvforsørgende. Småjobs/lønnede timer er også et fokusområde i 2024, og det foreslås, at dette fortsættes i 2025. Der sættes et resultatmål for andelen af borgere, der opnår småjobs/lønnede timer.

Borger- og virksomhedstilfredshed

Udover de prioriterede fokusområder foreslås det også, at der i 2025 fortsat er fokus på borgernes tilfredshed med og vurdering af udbyttet af deres forløb i beskæftigelsesindsatsen, med henblik på fortsat at kunne forbedre vejledningen og tilbuddene.

Ledige og sygemeldte er vores kunder, og de skal behandles bedst muligt, og det er derfor en målsætning i sig selv, at der er en høj grad af tilfredshed med den måde kommunen behandler dem på. Samtidig er borgere, der er tilfredse med kommunens betjening, vejledning samt rådgivning og indsats – forventeligt også hurtigere til at opnå beskæftigelse eller komme i gang med uddannelse.

På samme måde forholder det sig med virksomhedsservicen, herunder rekrutteringshjælp, som er et selvstændigt formål for den kommunale beskæftigelsesindsats. Virksomhederne er samtidig den vigtigste samarbejdspartner for kommunen i beskæftigelsesindsatsen. Virksomhedernes opfattelse af kommunen, som samarbejdspartner, er derfor afgørende for at få succes med beskæftigelsesindsatsen.

Vi har i Frederikssund Kommune allerede i flere år undersøgt tilfredsheden hos de virksomheder, vi samarbejder med og de seneste 2 år ligeledes undersøgt borgerens tilfredshed og udbytte af deres forløb i jobcenteret. Det foreslås gentaget i 2025.

Formentlig vil der, hvis ekspertgruppen om fremtidens beskæftigelsesindsats anbefalinger bliver udmøntet, blive tale om generiske tilfredshedsmålinger, der kommer til at være ens på landsplan og give muligheder for benchmark. Men indtil da foreslås det, at vi fortsætter med egne undersøgelser i Frederikssund.

Udviklingen i antal modtagere af overførselsindkomster

I sidste ende er det jo målsætningen at have så få borgere på midlertidig offentlig forsørgelse som muligt. Det gælder for hver gruppe af borgere for sig – eksempelvis sygedagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere – og i særdeleshed samlet set.

Alle borgere har nogle lovbestemte rettigheder om at kunne få offentlig forsørgelse i perioder i deres liv, hvor de ikke selv er i stand til at forsørge sig selv. Men målsætningen vil altid være, at så få borgere som muligt er på offentlig forsørgelse.

Ekspertgruppen ligger i deres anbefalinger op til, at udviklingen i andel på midlertidig offentlig forsørgelse, på tværs af målgrupper, skal følges for hver kommune. Vurderingen skal tage højde for kommunens rammevilkår og skabe mulighed for resultatbenchmarking.

Det foreslås på den baggrund, at vi i Frederikssund Kommune i 2025 følger udviklingen i andelen af borgere på midlertidig offentlig forsørgelse sammenlignet med udviklingen på landsplan. Den nye benchmarking model kendes endnu ikke.

Ekspertgruppen foreslår, at samle de nuværende 13 målgrupper i beskæftigelseslovgivningen i 5 indsatsgrupper. For at være på forkant foreslås opfølgningen på udviklingen i andelen af borger på midlertidig offentlig forsørgelse, der opgøres fordelt på disse indsatsgrupper.

1. Dagpengeindsats

  • Dagpengemodtagere

2. Jobsøgningsindsats

  • Jobparate kontanthjælpsmodtagere, uddannelsesparate uddannelsesydelsesmodtagere og ledighedsydelsesmodtagere

3. Jobhjælpsindsats

  • Aktivitetsparate kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere og ressourceforløbsmodtagere

4. Sygedagpengeindsats

  • Sygedagpengemodtagere og jobafklaringsforløb

5. Indsats for øvrige

  • Førtidspensionister, selvforsørgende, unge under 18 år

Afrapportering i 2025

Administrationen foreslår, at der afrapporteres fast til udvalget på ovenstående 2 gang i løbet af 2025. Første gang i juni 2025 og anden gang i december 2025. Udvalget vil naturligvis blive orienteret yderligere, hvis der opstår særlige situationer eller udfordringer i beskæftigelsesindsatsen.

Inddragelse

Ikke relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

116Beslutning om frigivelse af anlægsmidler - Udbygning af Skibby Hallen

Resume

Unge, Fritid og Idræt skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler på 528.000 kr. i 2025.

Beløbet er afsat i investeringsplanen for budget 2025-2028, til projektafklaring og fondsansøgning, så der kan arbejdes videre med udviklingen af Skibby Hallen sammen med Skibby IK. Arbejdet skal ske med udgangspunkt i brugerønsker samt eksisterende rammer i Skibby Hallen og dens udeområder.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Unge, fritid og idræt over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter i 2025 på 528.000 kr. til Skibby Hallen.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede med vedtagelse af budget 2025-28 under overskriften Bedre rammer i Skibby, at "Skibby Hallen og Skibby Idrætsklub (S.I.K.) er inde i en positiv udvikling. Byrådet har i 2025 og 2026 afsat midler til projektafklaring og fondsansøgning, så der kan arbejdes videre med udviklingen af S.I.K. med udgangspunkt i brugerønsker samt eksisterende rammer i Skibby Hallen og dens udeområder."

I investeringsplanen er der i 2025 afsat 528.000 kr. og i 2026 afsat 500.000 kr. For perioden 2029 og frem er beløbet 9.9 mio. kr. reserveret.

Udvalget for Unge, fritid og idræt godkendte 5. september 2023 udviklingsplanen for Skibby Hallen (pkt. 97), for at styrke idrætsfaciliteternes kvalitet og tilgængelighed gennem en flerårig opdaterings- og tilpasningsindsats. Dette dagsordenspunkt tager afsæt i den godkendte udviklingsplan.

Formålet med frigivelsen af anlægsmidlerne er at sikre udvikling af idræts- og fritidsfaciliteter, så de matcher brugernes behov og understøtter kommunens langsigtede målsætning om at skabe idrætscenterdannelser i kommunens fire store byer. De 528.000 kr. skal understøtte en afklaring af projektet og udarbejdelse af fondsansøgningsmateriale.

Dette projekt har udgangspunkt i de eksisterende faciliteter, hvor bl.a. bæredygtighed og funktionalitet for brugere prioriteres.

Efter Byrådets frigivelse af anlægsmidlerne vil relevant ekstern rådgiver blive tilknyttet projektet.

Unge, fritid og idræt er ansvarligt fagudvalg og vil løbende blive orienteret om projektets udvikling.

Ved at styrke og modernisere kommunens faciliteter understøtter denne bevilling Frederikssund Kommunes overordnede vision om et aktivt og tilgængeligt fritidsliv for alle aldersgrupper.

Inddragelse

Udviklingsplanen for Skibby Hallen blev i 2023 udarbejdet i samarbejde med hallens brugere. Her i blandt Skibby IK.

Økonomi

Der er i budget 2025 afsat bruttoanlægsudgifter på 528.000 kr. til udbygning af Skibby Hallen. Beløbet søges frigivet i nærværende sag.

117Orientering om Idræts- og Spejderfacilitetspuljens økonomi

Resume

Der er på dette møde fire ansøgninger til behandling for samlet 537.607 kr. Der er resterer 187.041 kr. i Idræts- og Spejderfacilitetspuljen 2024 til udmøntning. I Idræts- og Spejderfacilitetspuljen 2025 resterer der 2.030.000 kr. til udmøntning.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Der er ved seneste ansøgningsfrist d. 15. oktober kommet tre ansøgning til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen. Administrationen har ligeledes en ansøgning til behandling. De fire ansøgninger udgør samlet 537.607 kr.

Byrådet har vedtaget budget for 2025, hvorfor udvalget allerede nu kan udmønte puljemidlerne for Idræts- og Spejderfacilitetspuljen 2025. Ved hver ansøgninger er der angivet om den behandles med udgangspunkt i puljemidler for 2024 eller 2025.

Der resterer 187.041 kr. i Idræts- og Spejderfacilitetspuljen 2024 til udmøntning. I Idræts- og Spejderfacilitetspuljen 2025 resterer der 2.030.000 kr. til udmøntning.

Vedlagt sagen er oversigt over puljeøkonomien for 2024 (bilag 1) og puljeøkonomien for 2025 (bilag 2).

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning, idet de indkomne ansøgninger og sager behandles under selvstændige punkter.

Bilag

118Beslutning om ansøgning til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen - IF1864 (Lukket punkt)

119Beslutning om ansøgning til Idræts- og spejderfacilitetspuljen - DDS Svaneungerne (Lukket punkt)

120Beslutning om udvidet pleje af boldbaner i 2025

Resume

Unge, fritid og idræt skal med denne sag træffe beslutning om ekstra pleje af fodboldbaner i 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Afsætte 123.000 kr. fra Idræts- og Spejderfacilitetspuljen i 2025 til udvidet banepleje.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Unge, fritid og idræt bevilligede 29. november 2022 (sag 145) 250.000 kr. til særlige indsatser til forbedring af boldbaner i 2023.

Der blev udarbejdet en tilstandsrapport for banerne. På baggrund af den udarbejdede tilstandsrapport, dialogmøde med fodboldklubberne samt de faglige anbefalinger fra Frederikssund Idrætsanlæg og Vej og Park besluttede Unge, fritid og idræt 7. februar 2023 følgende tiltag:

  • Leje af alternativ maskine til forårsklargøring
  • Indkøb af jordkasser til opfyld af slidskader mv.
  • Ekstra topdressing/dybdeluftning
  • Særlig indsats målrettet tidligere grusbaner (luftning)

Administrationen vurderede at de anbefalede plejetiltag, som blev gennemført i 2023, også burde blive gennemført i 2024 og 2025 for at kunne evaluere effekten af dem. Af de fire anbefalede tiltag er det kun indkøb af jordkasser, der er en engangsudgift. De øvrige tiltag vurderes den gang til at udgøre en merudgift på 215.000 kr. i både 2024 og 2025.

Udvalget afsatte 28. november 2023 (sag 135) 100.000 kr. fra Idræts- og Spejderfacilitetspuljen til udvidet banepleje i 2024.

Det er administrationens vurdering, at de anbefalede plejetiltag også bør gennemføres i 2025.

Det anbefales samtidig, at der afsættes 23.000 kr. til udarbejdelse af rapport på banernes tilstand i 2025. Tilbuddet er indhentet hos samme rådgiver, der lavede den indledende analyse i 2022. Evalueringen i 2025 vil bestå af en test af fire af de 12 baner, der indgik i den første rapport. Resultaterne vil efterfølgende blive præsenteret for fodboldklubberne.

Finansiering

Vej og Park har sammen med Frederikssund Idrætsanlæg gennemgået den eksisterende plejeplan med leverandøren af pleje af kommunens fodboldbaner. Ved at omprioritere og omlægge driftsopgaver blev der i 2024 omlagt ydelser svarende til 115.000 kr. pr år, der er benyttet til forbedret banepleje af fodboldbaner med foreningsaktivitet. Det vil blandt andet betyde, at det kun er banearealer med foreningsaktivitet, der modtager plejetiltag udover forårsklargøring. Dermed findes over halvdelen af den årlige finansiering indenfor det afsatte budget til grønt vedligehold. Dette blev Unge, fritid og idræt orienteret om i sag 135 28. november 2023.

Inddragelse

Fodboldklubberne i Frederikssund Kommune har løbende været inddraget i udviklingsarbejdet med forbedringen af boldbanernes strand. Fodboldklubberne er som helhed tilfredse med de tiltag der er prioriteret og dermed banernes tilstand/beskaffenhed.

Frederikssund Idrætsråd, som er høringspart til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen, udtaler: ” Vi finder det beklageligt at det ikke i år åbenbart ikke er lykkedes at finde midlerne inden for det budget hvor i vores optik burde været afholdt, og vi håber at dette er sidste gang at puljen bliver anvendt på denne måde til at løse problemer skabt af andre forvaltningsafdelinger". Se bilag for fuldt høringssvar.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. I budget 2025 er der afsat 2.030.000 kr. til Idræts- og spejderfacilitetspuljen, som er frigivet ved vedtagelsen af budget 2025. I nærværende sag søges der udmøntet puljemidler på 123.000 kr. i 2025. Til orientering forelægges Unge, fritid og idræt 26. november i sag 117, en status for udmøntede puljemidler for 2025.

Bilag

121Beslutning om etablering af Dual Slalom-bane i Idrætsbyen Frederikssund (Lukket punkt)

122Beslutning om etablering af havsvømmebaner ved Kultur- og Havnebadet

Resume

Udvalget skal med denne sag træffe beslutning om etablering af havsvømmebaner ved Kultur- og Havnebadet. Administrationen har været i dialog med Halsnæs Kommune og vinterbadeforeningen Lynæs Havbad, der har etableret havsvømmebaner i forbindelse med saunaen i Lynæs havn. Administrationen ser problemer i en placering i Frederikssund Kommune ved Kultur- og Havnebadet af hensyn til havsikkerheden, hvorfor det anbefales at der ikke arbejdes videre med svømmebaner her.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Der træffes beslutning om ikke at arbejde videre med etablering af havsvømmebaner ved Kultur- og Havnebadet.

Beslutning

Foreningsinteresse for projektet afsøges og sagen genoptages på kommende møde.

Sagsfremstilling

Unge, fritid og idræt besluttede på deres møde 3. september i sag 86, at administrationen skulle undersøge mulighederne for etablering af havsvømmebaner i Roskilde Fjord ved Kultur- og Havnebadet. Med denne sag præsenteres administrationens anbefalinger.

Administrationen har været i kontakt med Halsnæs Kommune, og vinterbadeforeningen Lynæs Havbad for at få nærmere information omkring havsvømmebanerne ved saunaen tilknyttet Lynæs havn.

I Lynæs havn er der etableret havsvømmebaner i nærhed af saunaen, der muliggør at borgerne og medlemmer af vinterbadeforeningen, kan svømme i åbent hav og orientere sig efter liner og bøjer i vandet. Havsvømmebanerne er etableret på initiativ fra vinterbadeforeningen, og medlemmerne i foreningen er glade for at benytte banerne i sommerhalvåret.

Det er vinterbadeforeningen der har indkøbt bøjer og liner, og det er ligeledes foreningen, der er ansvarlige for at sætte banerne i vandet til foråret og tage op igen til efteråret. Foreningen vedligeholder også materialet med egne midler og frivillige kræfter.

I forhold til havsvømmebaner ved Kultur- og Havnebadet i Frederikssund, har administrationen ikke modtaget henvendelser fra borgere eller gæster i havnebadet, med ønske om havsvømmebaner. Kommunens to vinterbadeforeninger har heller ikke ytret ønske.

Placeringen i Roskilde Fjord ved Kultur- og Havnebadet vurderes desuden til at være problematisk. Svømmere i åbent hav er udsatte som de bløde trafikanter i vandet, hvilket stiller store krav til tydelige markeringer i området omkring svømmebaner. Der er meget skibstrafik i denne del af Roskilde Fjord, både i nord-sydgående retning, og ind og ud af havnen, der gør evt. svømmere ekstra udsat. Dertil er der stærk strøm som følge af den smalle sejlrende.

Med udgangspunkt i ovenstående anbefaler administrationen, at der ikke arbejdes videre med havsvømmebaner ved Kultur- og Havnebadet. En alternativ placering, kan være ved Maritim Center Frederikssund, hvor en mulig placering allerede er indtænkt som en del af visionsprojektet.

Maritim Center Frederikssund er delvis kommunal finansieret og delvis fondsfinansieret. Der er endnu ikke afsat økonomi i projektet til havsvømmebaner.

Det vil være Kystdirektoratet der skal godkende et projekter som Maritim Center Frederikssund, herunder delprojektet som svømmebaner i fjorden, før det kan igangsættes. Før der kan træffes endelig afgørelse, sender Kystdirektoratet også projektet i hørings hos Søfartsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Inddragelse

Frederikssund Idrætsråd har fået sagen i høring. De har ikke endeligt taget stilling da der endnu ikke foreligger en egentlig ansøgning eller præcis økonomi. Se bilag for høringssvar.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

123Beslutning om principper for aftaler om foreningsejede bygninger på kommunal grund

Resume

Unge, fritid og idræt indstiller med denne sag principper for udlån af kommunalt areal til foreningsejede bygninger. Administrationen har udarbejdet en standardskabelon for sådant udlån. Skabelonen (vedlagt) bygger på allerede godkendte principper. Foreningsejede bygninger på kommunalt areal er dog en særlig situation. Derfor indstiller Unge, fritid og idræt med denne sag et tillægsprincip om langt opsigelsesvarsel for denne type udlån. Sagen vedrører alene folkeoplysende foreninger, der ejer egne bygninger på kommunalt areal.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Unge, fritid og idræt over for Økonomiudvalget anbefaler, at:

  1. Godkende de generelle udlånsprincipper i vedlagte skabelonudkast.
  2. Vedtage et tillægsprincip om 3 års opsigelsesvarsel.

Beslutning

Udsat.

Sagsfremstilling

Baggrund:

En række folkeoplysende foreninger i Frederikssund Kommune låner kommunalt areal, og ejer selv de bygninger, der står på arealerne. Grundejer og bygningsejer er således forskellige. Sådanne situationer kræver en aftale mellem grundejer og bygningsejer. Det drejer sig om en række folkeoplysende foreninger såsom spejderforeninger, hundeklubber med flere.

I flere tilfælde findes der dog ingen skriftlige aftaler om kommunens areal-udlån til disse foreninger, eller aftalerne er forældede eller utilstrækkelige. Administrationen arbejder derfor på en standardskabelon for denne type udlån. Seneste udkast er vedlagt som bilag.

Standardskabelonen skal fremtidssikre såvel foreningerne som de kommunale arealer. Samtidig skal skabelonen sikre ligebehandling foreningerne imellem.

Allerede godkendte principper:

Unge, fritid og idræt vedtog 6. september 2022 (sag 105) principper for kommunens udlån af kommunalt ejede lokaler til folkeoplysende foreninger. Det vedlagte skabelonudkast bygger på samme principper, dog ”oversat” til denne anderledes situation, hvor kommunen alene ejer arealet, og foreningerne ejer bygningerne.

Administrationen anbefaler, at Unge, fritid og idræt overfor Økonomiudvalget anbefaler de ”oversatte” vilkår, der kommer til udtryk i vedlagte skabelonudkast (indstillingspunkt 1 ovenfor).

Godkende tillægsprincip om opsigelsesvarsel på tre år:

Denne anderledes situation betyder også, at Unge, fritid og idræt skal tage stilling til et tillægsprincip, der særligt gælder for udlån af kommunalt areal til folkeoplysende foreninger, der selv ejer bygninger på arealet.

Administrationen anbefaler, at udvalget anbefaler et tillægsprincip om 3 års opsigelsesvarsel. Hver part skal kunne komme ud af aftalen efter en eventuel uopsigelighedsperiodes udløb, fx hvis foreningen vokser sig for stor til arealet, eller kommunen har brug for at byudvikle på arealet.

Hvorfor 3 år?

De forskellige foreninger har en interesse i et forholdsvist langt opsigelsesvarsel med henblik på eks. ansøgninger om flytning til ny lokation. Kommunen har omvendt en interesse i et kortere opsigelsesvarsel, så det sikres at kommunen kan disponere over arealerne til andre formål inden for en tidsperiode. Det er administrationens skøn, at et opsigelsesvarsel på 3 år udgør en rimelig balance mellem hensynet til foreningernes interesser og kommunens interesser.

Status på arbejde med standard-skabeloner

Bemærk at vedlagte skabelon alene gælder for folkeoplysende foreninger, der selv ejer bygninger på kommunal grund. Administrationen udarbejder senere skabeloner for andre typer udlån – fx udlån til ikke-folkeoplysende foreninger samt udlån af areal, hvor der simpelthen ikke er nogen bygninger. Udvalget vil overfor Økonomiudvalget skulle anbefale beslutninger i den forbindelse.

Inddragelse

Vedlagte skabelonudkast er udarbejdet som pilotprojekt i samarbejde med en folkeoplysende spejderforening i Slangerup. Administrationen evaluerer fortsat udkastet sammen med foreningen.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning.

Bilag

124Drøftelse af retningslinjer for idræts- og spejderfacilitetspuljen

Resume

Udvalget skal med denne sag drøfte retningslinjerne for idræts- og spejderfacilitetspuljen. Drøftelserne vil ligeledes blive taget med i det videre arbejde omkring regelforenkling for foreningslivet, hvor et af temaerne omhandler puljeansøgninger og retningslinjer.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Drøfte sagen.

Historik

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 5. november 2024, pkt. 108:

Udsat.

Fraværende:

Niels Martin Viuff (C)

John Schmidt Andersen (V)

Beslutning

Drøftet.

Sagsfremstilling

Unge, fritid og idræt besluttede 1. oktober 2024 i sag 91, at udvalget ønskede en sag hvor retningslinjerne for Idræts- og Spejderfacilitetspuljen drøftes.

Udvalget skal med denne sag drøfte retningslinjerne for idræts- og spejderfacilitetspuljen. Administrationen præsenterer herunder forslag til ændringer, der kan indgå i drøftelserne.

Retningslinjerne blev sidst revideret i januar 2023. Puljen blev tidligere revideret i 2019. Ved denne revidering blev det besluttet, at ansøgninger over 800.000 kr. ikke kan opnå støtte fra puljen men kan sendes til budgetforhandlingerne, såfremt udvalget træffer beslutning herom.

Anlægsprojekter der opnår støtte gennem Idræts- og Spejderfacilitetspuljen, får ikke tillagt tilhørende midler til drift. Kommunalt ejede anlæg skal også driftes og vedligeholdes af kommunen. Det er problematisk at der anlægges nye faciliteter, uden at der også afsættes midler til at drifte og vedligeholde dem over tid.

Inddragelse

Udvalgets drøftelser af retningslinjerne vil blive taget med i det videre arbejde omkring regelforenkling for de frivillige foreninger. Her vil samrådene og andre relevante parter blive inddraget, så de får mulighed for at komme med deres betragtninger på de nuværende retningslinjer. Samrådene har allerede bragt temaet op om tilskud og retningslinjer, herunder krav til tilskudsansøgerne, ved dialogmøde og workshop om regelforenkling og afbureaukratisering 3. september 2024.

Administrationen forventer at denne proces er færdig i første halvdel af 2025. Efterfølgende vil udvalget få en beslutningssag der præsenterer resultatet af processen, herunder oplæg til reviderede retningslinjer for idræts- og spejderfacilitetspuljen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

125Beslutning om det fortsatte arbejde med unges demokratiske indflydelse

Resume

Med budget 2024 blev det besluttet at arbejde med unges demokratiske indflydelse i Frederikssund Kommune. Nærværende sag præsenterer forslag til det fortsatte arbejde, som Unge, fritid og idræt skal drøfte. Udvalget skal træffe beslutning om, at oversende orienteringssag til byrådet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Drøfte det fortsatte arbejde med unges demokratiske indflydelse som beskrevet i nærværende sag.
  2. Beslutte at oversende orienteringssag til Byrådet, som vedlagt i bilag.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Drøftet, idet mulighederne for etablering af et fælles unge-elevråd afsøges. Samt at udvalget afholder møde med det nye ungeråd.

Indstillingspunkt 2: Godkendt med de faldne bemærkninger, som indarbejdes i orienteringssagen.

Sagsfremstilling

Med budget 2024 blev det besluttet at arbejde med unges demokratiske indflydelse i Frederikssund Kommune. Nærværende sag præsenterer forslag til det fortsatte arbejde, som Unge, fritid og idræt skal drøfte. Udvalget skal træffe beslutning om, at oversende orienteringssag til byrådet.

Byrådet besluttede med budget 2024, at arbejde med unges demokratiske indflydelse:

”Byrådet er optaget af at give flere unge erfaringer med demokratisk deltagelse gennem inddragelse i og indflydelse på beslutninger, der vedrører dem. Vi har allerede et Ungeråd, og måske skal vi i fremtiden også have et Ungebyråd. I dialog med blandt andre Ungerådet skal Unge, fritid og idræt i løbet af 2024 arbejde med forslag til Byrådet om, hvordan unges demokratiske deltagelse kan styrkes yderligere.”

I løbet af 2024 er der blevet arbejdet med unges demokratiske indflydelse i forskellige sammenhænge.

Unge, fritid og idræt afholdte 31. oktober 2023 et dialogmøde med Frederikssunds Ungeråd. Unge har deltaget i inddragelsesprocesser omhandlende forskellige kommunale projekter, blandt andet Kystsikringsprojektet for Frederikssund midtby, Maritimt Center Frederikssund og Slangerup Bibliotek som Kulturelt mødested. Det primære formål med arbejdet har været, at lytte til de unges perspektiver og blive klogere på deres holdninger i forbindelse med konkrete temaer, indsatser og projekter.

Byrådet besluttede på dets møde 29. maj 2024 at igangsætte en forsøgsordning med borgerforslag. Forsøgsordningen løber resten af indeværende byrådsperiode. Formålet med borgerforslag er at fremme den direkte demokratiske deltagelse blandt borgere i Frederikssund Kommune. Herunder er der også fokus på unge borgere, da aldersgrænsen for at stille og støtte forslag er sat ved 15 år – så unge der ikke kan stemme til valg får en mulighed for at deltage i lokaldemokratiet. Hvis et borgerforslag får 300 støtter inden 90 dage skal det behandles politisk. For at sprede viden om ordningen blandt unge er der foretaget workshops om borgerforslagsordningen på Frederikssund Gymnasium. Der er herudover planlagt at afholde lignende workshops på Campus U10. Der er for indeværende 28 forslag, hvoraf 22 forslag er udarbejdet på workshops på gymnasierne. Der er 921 borgere på platformen, hvoraf 201 er 15-19 år og 50 er 20-29 år.

Administrationen anbefaler Unge, fritid og idræt fortsat at arbejde med temaet ”Unges demokratiske indflydelse” i 2025. Målet med arbejdet er gennem erfaringer og viden at blive skarpere på, hvordan unge i Frederikssund Kommune kan få indflydelse, på en måde som giver mening for de unge. Det er nødvendigt, hvis kommunen skal lykkedes med at engagere de unge. På baggrund af arbejdet vil en tilgang, for det fremadrettet arbejde med unges demokratiske indflydelse, kunne fremlægges for Byrådet i 3. kvartal 2025.

Betragtningen i forhold til det videre arbejde med Unges demokratiske indflydelse:

1. Fælles unge-elevråd i stedet for det nuværende Ungeråd

Det nuværende Ungeråd i Frederikssund Kommune er sårbart, da grundlaget hviler på frivillige unge og frivillige unges fritid. Vores erfaring er, at de unge er Ungeråd, når de unge ønsker at være Ungeråd. Der kan være sager som vedrøre de unge, som de kan og ønsker at have en holdning til her og nu. I mange andre situationer ser vi et billede af, at det er vanskeligt at samle de unge til planlagte møder med eksempelvis politikere og andre. Selv om et møde er aftalt og kalendersat, ser vi mange gange, at de unge aflyser på mødedagen, da der pludseligt er dukket noget, som er vigtigere for de unge. Derfor er det svært at skabe kontinuitet med de unge i ungerådet, i den nuværende form.

En alternativ tilgang til ungerådet, kan være at lade medlemmer af elevrådene på 10. klasse, FGU, U/Nord, Frederikssund Gymnasium samt lokale lærlinge (via Fagbevægelsens Hovedorganisation) repræsentere kommunens unge i forskellige sammenhænge. På denne måde vil medlemmerne af elevrådene i 10. klasse og på ungdomsuddannelserne mødes med politikere til dialogmøder og blive inddraget i processer, hvor de unges stemme har betydning. Samtidig vil de unge kunne tage kontakt til politikerne såfremt de har emner, som de ønsker at drøftet. Med denne tilgang vil uddannelsesinstitutionerne i Frederikssund kunne understøtte de unge i deres demokratiske indflydelse. Inddragelsen af de unge vil kunne foregå i dagtimer på uddannelsesinstitutionerne. Dette anser Administrationen for at være en styrke.

2. Understøttelse af unges demokratiske indflydelse i foreningslivet

Undersøgelser viser, at der kun sjældent er bestyrelsesmedlemmer under 18 år i foreninger. Mange foreninger arbejder i stedet med børne- og ungeudvalg eller andre former for ungeinddragelse (vedlagt i bilag ”Rapport IDAN”). Foreningslivet er en arena som engagerer mange unge, som udøvende, trænere/ledere og andre typer af frivillige. Samtidig er det en arena, hvor foreningerne vil kunne styrkes i deres arbejde med at give unge indflydelse (vedlagt i bilag "Demokratiundersøgelsen"). Administrationen anbefaler, at der i 2025 sættes fokus på foreningernes unge involvering og inddragelse. Eksempelvis ved at sætte fokus på dette tema ved dialogmøder, Idræts- og lederprisfest og kurser.

3. Helhedsplan for Campus

Unge, fritid og idræt besluttede 4 juni 2024 (sag 69), at:

”Udvalget ønsker at arbejde videre med udarbejdelsen af en helhedsplan for Campus, som blandt andet skal indeholde oplæg til anvendelse af den eksisterende svømmehalsgrund, synlig, indbydende adgangsveje til Campus samt tryghed”.

Helhedsplan for Campus er et initiativ, som er relevant og nærværende for de unge i Frederikssund Kommune.

I 2025 påbegyndes en proces, hvor drømme og visioner for Campus skal faciliteres. De unges stemme har central betydning, hvis kommunen skal lykkedes med at styrke campus som fælles samlingssted for unge fra Frederikssund Kommune og de omkringliggende kommuner. Administrationen anbefaler, at der arbejdes med de unges demokratiske indflydelse i forbindelse med dette.

4. Indsamling af viden og inspiration

Dialog med andre kommuner der er lykkedes særlig godt med inddragelse af unge.

Eventuelt afholdes af et temamøde omhandlende unges demokratiske indflydelse. Ved temamøde kan oplægsholdere, som har stor indsigt i, hvordan man engagerer unge i demokratiet værende det i foreningsregi, på ungdomsuddannelser, politisk eller lign. bidrage med viden. Unge, fritid og idræt afholder temamødet med deltagelse af relevante repræsentanter fra Campus, foreninger, samråd og eventuelt nyt fælles ungeelevråd.

Som bilag findes viden og inspirationsmateriale fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) ”Bliv hørt” og Gentofte Kommune ”Demokrati i foreninger”.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

126Beslutning om det videre arbejde med revideringen af fritidspolitikken

Resume

Med denne sag skal udvalgene Unge, fritid og idræt samt Job, erhverv og kultur beslutte om det fortsatte arbejde med revideringen af fritidspolitikken kan godkendes.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Godkende at der arbejdes videre med revideringen af fritidspolitikken med udgangspunkt i principper fremlagt i nærværende sag.

Historik

Beslutning fra Job, erhverv og kultur, 5. november 2024, pkt. 122:

Administrationens indstilling blev bragt til afstemning.

For stemte: Michael Tøgersen (I), Jørgen Bech (V), Anne-Lise Kuhre (A) og Lars Jepsen (A).

Imod stemte: Jesper Wittenburg (A)

Jesper Wittenburg (A) stemte imod, idet udvalget har besluttet at fastholde politikken, som den er.

Godkendt med de faldne bemærkninger.

Fraværende: Anna Poulsen (F) og Hans Andersen (V).

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 5. november 2024, pkt. 104:

Udsat.

Fraværende:

Niels Martin Viuff (C)

John Schmidt Andersen (V)

Beslutning

Godkendt, idet udvalget alene støtter, at der arbejdes videre med opdatering af fakta og information. Formandskaberne for Unge, fritid og idræt samt Job, erhverv og kultur inviteres til at kvalificere arbejdet med oplægget forud for politisk godkendelse.

Sagsfremstilling

Udvalgene Unge, fritid og idræt og Job, erhverv og kultur besluttede i april 2024, at den eksisterende politik forlænges med redaktionelle ændringer, samt at politikken skulle sendes i høring i udvalgenes samråd efter tilretning.

I forbindelse med arbejdet med revidering af fritidspolitikken har administrationen en række betragtninger, som fremlægges for udvalgene med denne sag.

Administrationen indstiller til udvalgene, at der arbejdes med revidering af fritidspolitikken ud fra følgende principper:

  • At gøre fritidspolitikken tydelig i forhold til den lokale identitet. Man skal kunne læse, at det er Frederikssund Kommunes fritidspolitik
  • At opdatere fakta og information. Fakta som står i politikken skal have en lange levetid, og dermed ikke være noget som skal opdateres ofte
  • At gøre fritidspolitikken mere læsevenlig
  • At gøre visioner for kommunen tydeligere (bl.a. ved et nyt samlende forord og en indledning)

I den gældende fritidspolitik er der fire forordslignende afsnit, som det vil være gavnligt at samle i et reelt forord samt et indledende afsnit. Forord og det indledende afsnit, vil indeholde tekst fra de nuværende fire forordslignende afsnit, og beskrive de overordnede rammer for Frederikssund Kommunes idræts-, kultur- og fritidsliv.

Der er fakta og information i fritidspolitikken som er forældet, og som er tidsspecifik for politikkens udgivelse i 2022. For at sikre at politikken indeholder opdateret data og information, anbefaler administrationen at forældet viden slettes, og nye initiativer (fx. fritidspas, havnebad) tilføjes. Samtidig kommunikeres data og information, på en måde så det sikres, at det har en lang levetid.

Fritidspolitikken er 20 sider lang. Til sammenligning er politikkerne på kommunens andre områder kortere. Administrationen anbefaler, at indholdet gøres kortere og mere læsevenlig. Dette kan gøres ved at forkorte sætninger, fjerne gentagelser, og samle information der omhandler samme tema. Eksempelvis at sikre, at information står beskrevet under de rette afsnit: "Dem der får det til at ske", "Der hvor vi mødes", "Det der samler os", "Det som styrker og baner vej". Ligeledes ved at fjerne "Eksempelvis" som står i forbindelse med disse afsnit.

Der er tre afsnit "Vidste du" med 43 udsagn. Mange af udsagnene er tidsspecifikke og dermed forældet. Det er svært at opdatere udsagnene med ny viden/tal, uden dette vil forældes indenfor kort tid. For at sikre, at alle udsagnene læses og at de ikke er tidsspecifikke anbefales det, at disse forkortes væsentligt og samles til et afsnit. Med en ambition om at præsentere kommunens samlede idræts-, kultur- og fritidsliv.

Inddragelse

Inddragelse ikke vurderet nødvendig

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

127Orientering om Frederikssund Kommunes udviklingsprojekt om nikotinstopforløb til unge i perioden 2024-2027

Resume

Frederikssund Kommune fik i juli 2024 tilsagn om 451.322 kr. fra Sundhedsstyrelsens udviklingspulje til ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge under 25 år. Midlerne vil blive brugt i perioden 2024-2027 til et udviklingsprojekt, som skal sikre erfaringer med, hvordan kommunen bedst muligt hjælper unge på forskellige typer af uddannelsesinstitutioner med at stoppe deres nikotinforbrug. Social og sundhed modtog en meddelelse om Sundhedsstyrelsens bevilling den 15. august 2024 (sag nr. 57). I denne sag orienteres Unge, fritid og idræt, Social og sundhed, Børn, familier og forebyggelse samt Skole, klub og SFO parallelt om det planlagte indhold i udviklingsprojektet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Der er fortsat flere og flere unge, som bruger nikotinprodukter som nikotinposer, tyggetobak og engangs-e-cigaretterne puff bars. Det gælder også i Frederikssund Kommune. Det er stærkt bekymrende, da nikotin kan påvirke den unge hjerne, øge risikoen for angst og depression og give skader i munden. Samtidig er det meget svært for de unge at stoppe med at bruge nikotin, når de først er startet.

Sundhedsstyrelsen har derfor afsat puljemidler til at udvikle og afprøve ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge i deres nærmiljø; herunder fx grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. Frederikssund Kommune har søgt og fået bevilget 451.322 kr. fra puljen til at opnå erfaringer med, hvordan unge på forskellige typer af uddannelsesinstitutioner og i forskellige aldre bedst muligt hjælpes til nikotinstop.

Udviklingsprojektet i Frederik Kommune hedder ” Udvikling og afprøvning af stopforløb til unge i Frederikssund Kommune”, og her vil Sundhedsplejen og Forebyggelse og Træning sammen udvikle og gennemføre kvalificerede nikotinstopforløb for unge. Seks sundhedsplejersker og kommunens nuværende stoprådgiver i Forebyggelse og Træning bliver uddannet eller videreuddannet hos Kræftens Bekæmpelse i at gennemføre stopforløb for unge. Der gennemføres gruppe- og/eller individuelle forløb for unge på tre forskellige skoler og for unge, som ikke er tilknyttet en ungdomsuddannelse:

  1. Ådalens Skole: Individuelle forløb i udskolingen (eleverne er 13-15 år) v. Sundhedsplejen
  2. Baunehøj Efterskole: Gruppeforløb (skolen har kun 10. klasse, hvor eleverne er 15-17 år) v. Sundhedsplejen
  3. Frederikssund Campus: Gruppeforløb for elever fra Frederikssund Gymnasium og U/Nord (16-19 år samt evt. ældre HF-elever) v. Sundhedsplejen
  4. Gruppe- og individuelle forløb for unge under 25 år, som ikke er tilknyttet en ungdomsuddannelse v. Forebyggelse og Træning.

Der er planlagt i alt 72 gruppe- og individuelle stopforløb med forventet deltagelse af i alt 180 unge i løbet af projektperioden 2024-2027. Tandplejen vil hjælpe med at rekruttere unge til forløbene. Kommunens eksisterende tilbud om stopforløb til voksne i Forebyggelse og Træning vil fortsætte som hidtil under projektperioden.

Stoprådgiverne kan efter individuel vurdering tilbyde de unge over 15 år vederlagsfri håndkøbsmedicin (fx nikotinplastre) til nikotinafvænning til at understøtte nikotinstoppet. Der er bevilget midler til håndkøbsmedicin til ca. 70 af de 180 forventede elever i stopforløbene. Frederikssund Kommune vil indgå samarbejde med kommunens apoteker om udlevering af den anviste håndkøbsmedicin.

Center for Sundhed, Forebyggelse og Ældre ønsker med valget af de fire steder at få erfaring med, at:

  • Gennemføre nikotinstopforløb til unge i forskellige aldre og særligt de lidt ældre unge, hos hvem der oftere ses et nikotinforbrug sammenlignet med grundskoleelever.
  • Tilbyde vederlagsfri håndkøbsmedicin som støtte til nikotinstop til de unge +15 år, som primært findes udenfor grundskolen (kun få produkter er godkendt til unge under 15 år). Nikotinerstatningsprodukter kan ifølge Sundhedsstyrelsen mindske kroppens abstinenser og gøre det lettere at stoppe med at ryge eller bruge andre nikotinholdige produkter.
  • Videreudvikle de indledende erfaringer, som Sundhedsplejen allerede har med stopforløb for unge på Frederikssund Campus og Ådalens Skole: Sundhedsplejen gennemførte i foråret 2024 et gruppeforløb på Campus i forbindelse med at kommunen var pilotkommune i forskningsprojektet U-Niko målrettet unge og nikotin. Derudover er Sundhedsplejen startet med enkelte individuelle stopforløb på Ådalens Skole, hvor flere elever ønskede hjælp til at stoppe fra Sundhedsplejen.

De tre skoler er inddraget og skrevet ind som samarbejdspartnere i ansøgningen.

Sundhedsplejen og Forebyggelse og Træning vil evaluere udviklingsprojektet med henblik på at udbrede erfaringerne til flere skoler i kommunen. Sundhedsstyrelsen står for en ekstern evaluering, da de ønsker at udvikle bæredygtige modeller for kommunale nikotinstoptilbud for unge. Alle stopforløb registreres jf. krav fra Sundhedsstyrelsen i den nationale ”STOPbasen”, så effekten af kommunernes stopforløb kan evalueres.

Sideløbende med udviklingsprojektet samarbejder Sundhedsplejen med Trivsel og Kriminalitetsforebyggelse om at forebygge, at børn og unge begynder at bruge nikotin. Herved bliver både konsekvenserne for de unges sundhed og trivsel og risiciene ved ulovligt køb og salg af nikotinprodukter belyst. Følgende aktiviteter er gennemført eller planlagt:

  • Udsendelse af informationsbrev til udskolingsforældre om nikotinprodukter (2023 og 2024)
  • Nyhed på kommunens hjemmeside med information om kommunens arbejde på nikotinområdet, og hvor man som barn, ung og forældre kan henvende sig for at få hjælp til at stoppe (oktober 2024)
  • Fælles oplæg om nikotin på forældremøder i 7. klasse på alle grundskoler (foråret 2025).

Forebyggelse af nikotin blandt børn og unge op til 18 år vil også være et fokusområde i den kommende handleplan for børns sundhed. Rammen for handleplanen blev præsenteret for Social og sundhed den 8. februar 2024 (sag nr. 7) og Børn, familier og forebyggelse den 7. februar 2024 (sag nr. 10). Handleplanen er en del af kommunens sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-2026”. De relevante udvalg forelægges et udkast til handleplanen primo 2025.

Inddragelse

De tre deltagende skoler er blevet inddraget i forbindelse med ansøgningen om midler til Sundhedsstyrelsen. Skolerne vil ligeledes blive inddraget i rekruttering til og gennemførsel af stopforløbene.

Økonomi

Orientering om Frederikssund Kommunes udviklingsprojekt om nikotinstopforløb til unge har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

128Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

  • Aflysning af møde i UFI 7. januar
  • Danmarks største billard-turnering afvikles i Frederikssund Hallen 27.-28. december
  • Nationalt Kulturpas i 2025-26
  • Tilføjelse på side 6 i Revideret Beredskabsplan til håndtering af vold, overgreb og digitale krænkelser mod børn og unge i Frederikssund Kommune
  • Sager på vej 2025

Bilag

129Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter der fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.