Frederikssund Kommunes logo

Unge, fritid og idræts møde den 01. oktober 2024

Mødelokale F7 kl. 15.00

Referat

Fold alle punkter

89Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

90Orientering om Idræts- og Spejderfacilitetspuljens økonomi

Resume

Der er på dette møde fire ansøgninger til behandling for samlet 732.467 kr. Der er resterer 911.612 kr. i Idræts- og Spejderfacilitetspuljen til udmøntning.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning, idet udvalget ønsker sag fremlagt hvor puljens retningslinjer drøftes.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Der er ved seneste ansøgningsfrist d. 15. august kommet én ansøgning til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen. Derudover er der én ansøgning, der indkom ved fristen d. 15. april og som krævede yderligere afklaring, der nu er klar til behandling. Administrationen har ligeledes to ansøgninger til behandling.

De fire ansøgninger udgør samlet 732.467 kr. Der er resterer 911.612 kr. i puljen til udmøntning.

Dertil arbejdes der stadig videre med to ansøgningen, som forventes klar til behandling senere på året.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning, idet de indkomne ansøgninger og sager behandles under selvstændige punkter.

Bilag

91Beslutning om ansøgning til Idræts- og spejderfacilitetspuljen - Falkenbergspejderne (Lukket punkt)

92Beslutning om ansøgning til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen - Nordsjællands Faldskærmsklub (Lukket punkt)

93Beslutning om ansøgning til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen - Copenhagen Sprint

Resume

Administrationen foreslår, at der bevilges 250.000 kr. fra Idræts- og Spejderfacilitetspuljen i forbindelse med, at WorldTour cykelløbet Copenhagen Sprint kommer igennem Frederikssund Kommune.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Der træffes beslutning om bevilling til afvikling af aktiviteter i forbindelse med Copenhagen Sprint i 2025
  2. Udvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der træffes beslutning om bevilling til afvikling af aktiviteter i forbindelse med Copenhagen Sprint i 2026 og 2027

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Der afsættes 125.000 kr. til aktiviteter i 2025 fra Spejder- og facilitetspuljen under forudsætning af samme beløb afsættes fra kulturpuljen. Sagen oversendes dermed til Job, erhverv og kultur.

Der udarbejdet oplæg til plan for gennemførelse af arrangementet, herunder involvering af foreningslivet, øvrige aktører og administrationens understøttelse. Planen fremlægges for udvalgene Unge, fritid og idræt samt Job, erhverv og kultur.

Indstillingspunkt 2: Bevilling til aktiviteter i 2026 og 2027 oversendes til budgetforhandling for budget 2026.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

WorldTour cykelløbet Copenhagen Sprint afholdes 21-22. juni 2025. Løbet er på niveau med andre internationale, professionelle cykelløb som Tour de France og Vuelta a Espana, og ruten er planlagt til at gå igennem Frederikssund Kommune. Administrationen foreslår at markere cykelløbet ved at arrangere sideevents og inddrage foreningslivet hvorfor Idræts- og Spejderfacilitetspuljen ansøges om 250.000 kr. Ca. 50.000 kr. skal benyttes til skiltning og afmærkninger af ruten.

Danmarks Cykle Union har kontrakt på løbet i tre år. Løbet kommer således igennem Frederikssund Kommune i både 2025, 2026 og 2027. Unge, fritid og idræt kan træffe beslutning om finansiering i 2025, med midler fra idræts- og spejderfacilitetspuljen. Da udvalget ikke kan disponere over midler for 2026 og 2027, skal Byrådet træffe beslutning om fortsat finansiering.

Danmarks Cykle Union har rettet henvendelse til Frederikssund Kommune i forbindelse med planlægning af cykelløbet, herunder brug af vejarealer. Dialogen har blandt andet omhandlet ruteplanlægningen, med et ønske om at vise Frederikssund Kommune frem på bedste vis. Den forventede rute kommer til at gå over Kronprinsesse Mary's bro og Kronprins Frederiks Bro. Den samme rute genbruges efter planen alle tre år.

Copenhagen Sprint har start i Roskilde og mål i København. Lørdag 21. juni 2025 kører kvinderne mens herrernes løb køres søndag 22. juni 2025. Administrationen ser på mulighederne for at arrangere sideevents, der viser Frederikssund Kommune frem. Det kan være med inddragelse af fjorden, natur og seværdigheder i samarbejde med det frivillige foreningsliv. Kultur- og fritidslivet kan få mulighed for at afholde arrangementer, events, opvisninger, give borgerne mulighed for at deltage i aktiviteter eller andre aktiviteter i forbindelse med cykelløbet. Der sigtes mod en bred repræsentation af foreninger og aktører, så der både er idræt, vandaktiviteter, musik, sang og teater.

Midlerne vil gå til understøttelse af de sideevents som arrangeres af det frivillige foreningsliv. Det kan være som en godtgørelse til foreningen, tilskud til leje af materiel eller andet der kræver økonomi for at kunne lykkedes.

Erfaringerne fra indvielsen af Kronprinsesse Marys bro i 2019 kan inspirere og være udgangspunktet for sideevents omkring Copenhagen Sprint.

Frederikssund Vikingespil forventes at have åbningsweekend samme weekend som Copenhagen Sprint køres. Vikingespillet kan også indtænkes i planlægningen af aktiviteter i forbindelse med cykelløbet.

Der er ligeledes mulighed for at få Kids Tour børnecykelløbet forbi kommunen søndag 22. juni, og kombinere dette event med Copenhagen Sprint. Nærmere beskrivelse af Kids Tour i sag 95.

I henhold til retningslinjerne for Idræts- og Spejderfacilitetspuljen, kan der ydes støtte til denne type af arrangementer: "I særlige tilfælde kan der bevilliges tilskud til større idræts- og spejderarrangementer, der ikke kan realiseres uden økonomisk støtte. Eksempelvis hvis en forening bliver tilbudt at afholde et nationalt eller internationalt arrangement, der kræver noget ekstraordinært."

Der er bevilliget midler fra Københavns Kommune samt puljer og fonde, der muliggør at WorldTour cykelløbet Copenhagen Sprint kan komme til Danmark. Den foreslåede bevilling fra Idræts- og Spejderfacilitetspuljen er udelukkende til afholdelse af sideevents, og markering af at løbet kommer igennem kommunen samt skiltning.

Flere informationer om Copenhagen Spring kan findes på den officielle hjemmeside, og i faktaarket, der er vedlagt sagen som bilag.

Inddragelse

Administrationen har været i kontakt med Cykelklubben Viking, der gerne vil bidrage til eventet og se på mulighederne for at samle frivillige kræfter.

Frederikssund Idrætsråd er høringspart på ansøgningen. De udtaler i deres høringssvar: "vi finder ikke at puljen skal anvendes til dette formål, og slet ikke i et så stort omfang.". Se bilag for det fulde høringssvar. Frederikssund Idrætsråd er efter høringssvarets afsendelse blevet orienteret om, at der ønskes bevilling for alle tre år. De ønsker, at finansiering findes andre steder end Idræts- og Spejderfacilitetspuljen.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. I budget 2024 er der afsat 3.347.000 kr. til Idræts- og spejderfacilitetspuljen, som er frigivet ved vedtagelsen af budget 2024. I nærværende sag søges der udmøntet puljemidler på 250.000 kr. i 2024. Til orientering forelægges Unge, fritid og idræt 1. oktober i sag 90, en status for udmøntede puljemidler for 2024.

Bilag

94Beslutning om ansøgning til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen - Kids Tour 2025

Resume

Frederikssund Kommune ønsker for fjerde år i træk at afvikle børnecykelløbet Kids Tour. Løbet arrangeres af Børneulykkesfonden og prisen er 85.000 kr. Administrationen anbefaler at finansieringen af Kids Tour sker ved en bevilling fra idræts- og spejderfacilitetspuljen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Der træffes beslutning om bevilling.

Beslutning

Der afsættes 85.000kr til Kids Tour i 2025. Arrangementet ønskes afholdt i Skibby lørdag 16. august.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Kids Tour er et cykelløb for børn i alderen 3-10 år, der sætter fokus på trafiksikkerhed. Kids Tour arrangeres i samarbejde med Børneulykkesfonden. Overskuddet for billetsalget går ubeskåret til fondens arbejde. De lokale cykelklubber inddrages i afviklingen af cykelløbet, og får mulighed for at udbrede kendskab til cykelsporten og tiltrække medlemmer.

Frederikssund Kommune har været værtsby for eventet i 2022, 2023 og 2024. I 2024 blev cykelløbet afholdt i området omkring Jægerspris skole lørdag 10. august, hvor 214 børn deltog. Evalueringen af Kids Tour 2024 i Jægerspris er generelt positiv. Der deltog flere børn end i 2023, og der var ros for placering af eventplads. Frivillige fra Cykelklubben Viking deltog i afviklingen af eventet, og stod blandt andet for at afmærke rute, sælge billetter og stå i infoteltet. Evalueringsrapporten udarbejdet af børneulykkesfonden er vedlagt sagen som bilag.

Prisen for at få Kids Tour til Frederikssund Kommune er 85.000 kr. Børneulykkesfonden har givet 10.000 kr. i rabat i forhold til tidligere år, da Frederikssund Kommune har afviklet Kids Tour af flere omgange.

Administrationen anbefaler at finansieringen af Kids Tour sker ved en bevilling fra idræts- og spejderfacilitetspuljen. De foregående tre år har Idræts- og spejderfacilitetspuljen og Center for Børn og Skole delt udgiften. Center for Børn og Skole har besluttet, at de midler de tidligere har brugt til Kids Tour fra 2025 og frem går til finansiering af Jump4fun projektet.

Lørdag 16. august 2025 er allerede forhåndsreserveret hos Børneulykkesfonden til afvikling af Kids Tour i Frederikssund Kommune. Det er også muligt at afholde Kids Tour i forbindelse med Copenhagen Sprint, hvorfor Børneulykkesfonden også har reserveret søndag 22. juni 2025. Det er ikke muligt at afholde Kids Tour lørdag 21. juni 2025, da denne dato er reserveret til en anden kommune.

Inddragelse

Frederikssund Idrætsråd er høringspart på ansøgningen. De udtaler: Ansøgningen falder som vi ser det ikke ind under nogen af puljens formål. Vi støtter derfor ikke forslaget. Se bilag for det fulde høringssvar.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. I budget 2024 er der afsat 3.347.000 kr. til Idræts- og spejderfacilitetspuljen, som er frigivet ved vedtagelsen af budget 2024. I nærværende sag søges der udmøntet puljemidler på 85.000 kr. i 2024. Til orientering forelægges Unge, fritid og idræt 1. oktober i sag 90, en status for udmøntede puljemidler for 2024.

Bilag

95Beslutning om reviderede retningslinjer for lokalefordeling

Resume

Udvalget skal med denne sag behandle oplæg til reviderede retningslinjer for lokalefordeling af kommunale lokaler. Revideringen sker på baggrund af en evaluering af de nuværende regler. Samtidig indskrives Kultur- og Havnebadet som en selvstændig specialfacilitet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Folkeoplysningsudvalget over for Unge, fritid og idræt anbefaler, at:

  1. De reviderede retningslinjer godkendes.

Historik

Beslutning fra Folkeoplysningsudvalget, 17. september 2024, pkt. 52:

Anbefales.

Fraværende:

Kai Raun – Søren Holmgaard deltog som suppleant

Micheal Stehr - Christian Hangel deltog som suppleant.

Stig Jensen

Anne Sofie Uhrskov (V)

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Administrationen har på baggrund af den seneste lokalefordeling i foråret 2024 lavet en evaluering af retningslinjerne i samarbejde med Aftenskolernes Samråd og Frederikssund Idrætsråd. Begge samråd er tæt involverede i de årlige lokalefordelinger af kommunale lokaler. I denne sag præsenteres de væsentligste ændringer i retningslinjerne til udvalgets godkendelse.

Talenttid:

I de nuværende retningslinjer har talentklubber mulighed for at søge om ekstra tid, til brug for deres talenttræning. Det har ikke været præciseret hvor meget tid disse klubber kan ansøge om. I 2024 har én forening ansøgt om ekstra talenttid (2 timer). I forbindelse med oprettelsen af talentpuljen, blev talentklub begrebet opløst, hvilket betyder at muligheden for at søge om talenttid bortfalder.

Derfor anbefales det, at det ikke er muligt at søge om ekstra talenttid tid, men at træningstid til talentarbejde findes inden for foreningens tildelte normtid. Den generelle tendens hos andre kommuner er, at der ikke tilbydes ekstra tid til talentarbejde, med mindre kommunen har en elitestrategi.

Kultur- og Havnebadet:

Foreningstid i faciliteterne i Kultur-og Havnebadet skal fra sæson 2025/2026 fordeles ud fra samme principper som kommunens øvrige faciliteter. Havnebadet indskrives derfor som en specialfacilitet i lokalefordelingsreglerne. I samarbejde med vinterbadeforeningerne er primær foreningstid i Havnebadet fastsat til at være hverdage kl. 6-9 og 16-22 samt weekender kl. 6-10.

Derudover er der lavet mindre redaktionelle ændringer og præciseringer, der gør retningslinjerne mere letlæselige.

Oplæg til reviderede retningslinjer for lokalefordeling er vedlagt sagen som bilag.

Inddragelse

Frederikssund Idrætsråd og Aftenskolernes Samråd har været inddraget i evalueringsprocessen. Begge samråd er kommet med deres betragtninger på udfordringer og løsninger, og har i samarbejde med administrationen vurderet hvilke dele af lokalefordelingsreglerne der skulle revideres.

Vinterbadeforeningerne har været inddraget i fastsættelse af primetime tid i faciliteterne i Kultur- og Havnebadet.

Bilag

96Beslutning om videre proces for arbejdet med forenkling og afbureaukratisering for frivillige foreninger

Resume

Udvalgene Job, erhverv og kultur samt Unge, fritid og idræt skal træffe beslutning om den videre proces for arbejdet med forenkling og afbureaukratisering for frivillige foreninger på baggrund af dialogmøde 3. september 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Godkende proces for det videre arbejde med forenkling og afbureaukratisering for at gøre det lettere at være frivillig forening.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Udvalgene Job, erhverv og kultur samt Unge, fritid og idræt skal træffe beslutning om den videre proces for arbejdet med forenkling og afbureaukratisering på baggrund af dialogmøde 3. september 2024.

3. september blev der afholdt dialogmøde med de fire samråd, som har samarbejdsaftaler med Frederikssund Kommune på kultur- og fritidsområderne. Det drejer sig om Aftenskolernes Samråd, Børne- og Ungeorganisationernes Samråd, Kulturrådet i Frederikssund samt Frederikssund Idrætsråd. På dialogmødet blev der gennemført en workshop om forenkling og afbureaukratisering.

Workshoppen bestod af fire temaer: Tilskud og puljer, faciliteter, tilladelser samt kommunikation og viden.

Workshoppen havde primært fokus på de regler og rammer, som Frederikssund Kommune har beslutningskompetence om. Dog blev foreningernes oplevelser med mange regler hos bankerne også nævnt.

Hovedemnerne under de fire temaer er:

Tilskud og puljer:

  • Gennemsyn af tilskudsordninger i Folkeoplysningsudvalget - Kan tilskud gøres flerårige?
  • Kan ansøgningsmulighederne gøres lettere med digitale løsninger?
  • Krav til tilskudsansøgere – er der rimelighed i mellem de krav der stilles og de beløb der bevilges?
  • Orienteringsaften / onlinemøde for foreninger – primært målrettet nye formænd / bestyrelser, hvor kommunen præsenterer regler, samarbejde og muligheder for tilskud

Faciliteter:

  • Generel tilfredshed, dog:
  • Der mangler lokaler i dagtimerne
  • Lettere kontakt til servicekorps og lette håndtering af nøglebrikker
  • Hvordan sikrer vi at alle foreningslokaler kan benyttes af andre foreninger, når de står ledige?

Kommunikation og viden:

  • Generel tilfredshed, dog:
  • Mere opmærksomhed på ledige faciliter
  • Ønske om mere positiv opmærksomhed på de frivillige og deres indsats

Tilladelser:

  • Lettere digitale løsninger
  • Kan tilladelser være flerårige?
  • Nemmere kontakt til kommune/myndigheder. Kan man have én person at kontakte/ringe til?
  • Forskel på at være i egne lokaler på kommunalgrund og kommunale lokaler. Er det fair?
  • Kan foreninger komme forrest i køen til byggesagsbehandling?

Videre proces

Administrationen vil sammen med samrådene udarbejder konkrete forslag til forenkling og afbureaukratisering ud fra emnerne fra workshoppen.

Når de konkrete forslag er udarbejdet fremlægges de i de respektive udvalg, der har ansvar for emnet/opgaven.

Administrationen vurderer, at de konkrete forslag vil kunne fremlægges til behandling i de respektive udvalg i første halvår 2025.

Inddragelse

De fire samråd deltog i workshops afholdt på dialogmødet 3. september 2024. som nævnt i ovenstående oplæg til proces involveres samrådene i det videre arbejde.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

97Drøftelse af opfølgning på temadrøftelse om unge og uddannelse

Resume

13. august 2024 blev der afholdt en temadrøftelse unge og uddannelse i Unge, fritid og idræt, hvor Skole, klub og SFO samt Job, erhverv og kultur var inviteret med. Formålet med temamødet var, at give de tre udvalg et kendskab til arbejdet med unge og uddannelse i Frederikssund Kommune.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Drøfte opfølgning på temadrøftelse om unge og uddannelse i Frederikssund Kommune.

Historik

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 13. august 2024, pkt. 78:

Drøftet, idet det blev aftalt, at udvalget drøfter opfølgning på temadrøftelsen på et kommende møde i efteråret 2024.

Beslutning

Drøftet - idet Unge, fritid og idræt ønsker en temadrøftelse om uddannelse i byrådet i 2025.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Fortsat sagsbehandling i Unge, Fritid og Idræt 1. oktober 2024

Unge, fritid og idræt afholdte 13. august fælles temamøde med Job, erhverv og kultur samt Skole, klub og SFO om unge og uddannelse.

Unge, fritid og idræt bedes med udgangspunkt i vedlagte præsentationer fra temamødet, samt drøftelsen de øvrige udvalg, drøfte hvordan udvalget fremadrettet ønsker at arbejde med temaet - unge og uddannelse.

Sagsbehandling 13. august 2024

Arbejdet med unge og uddannelse er en opgave, som løftes på tværs af mange fagligheder og centre i Frederikssund Kommune. Som en del arbejdet er der planlagt et fælles temamøde om unge og uddannelse. Fagudvalgene Unge, Fritid og Idræt, Skole, Klub og SFO, samt Job, erhverv og kultur deltager i temamødet. Der er afsat 1,5 time til mødet.

Formålet med temamødet er at give udvalgene en status på arbejdet med unge og uddannelse i Frederikssund Kommune, herunder et indblik i hvordan de forskellige fagområder og centre arbejder med unge og uddannelse.

Region Hovedstaden vil præsentere de nyeste tal på området, med udgangspunkt i rapporten "Uddannelsesanalyse Region Hovedstaden 2024". Rapporten er vedlagt som bilag.

Desuden er vedlagt som bilag en folder om "Erhvervspraktik for elever i folkeskolen - en vejledning til virksomheder".

Administrationen vil derudover fortælle om forskellige indsatser på både nationalt og lokalt niveau, som er med til at understøtte unge i Frederikssund Kommune i deres valg af uddannelse og arbejde.

Program for temamødet

  1. Velkomst og rammesætning af temadrøftelsen – ved direktør Julie Becher
  2. Oplæg om rapport fra Region Hovedstaden om unge og uddannelse – ved Nina Bjerre Toft fra Region Hovedstaden
  3. Gruppedrøftelser
  4. Oplæg om lokale indsatser på Campus Frederikssund – ved leder af Ungeliv Kristian Holmstrup Kock
  5. Gruppedrøftelser
  6. Oplæg om skolevirksomhedssamarbejde – ved direktør Julie Becher
  7. Gruppedrøftelser
  8. Fælles opsamling og afrunding – ved direktør Julie Becher

Inddragelse

Temadrøftelsens indhold er blevet udarbejdet sammen med ledere og medarbejdere på unge- og uddannelsesområdet.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

98Orientering om årsberetninger for kommunale foreningshuse

Resume

De brugerstyrede kommunale foreningshuse med samarbejdsaftaler med Frederikssund Kommune udarbejder årligt en årsberetning. Årsberetningerne præsenteres for udvalget Unge, fritid og idræt. Det drejer sig om Græse gl. skole, Rytterskolen og foreningshuset Pedersholm.

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, idræt og fritid, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

De brugerstyrede kommunale foreningshuse med samarbejdsaftale med Frederikssund Kommune udarbejder årigt en årsberetning.

Følgende årsberetninger fra 2023 præsenteres hermed for Unge, fritid og idræt, hvilket er udvalget hvor foreningshusene hører under:

  • Græse gl. skole
  • Rytterskolen
  • Foreningshuset Pedersholm

Administrationen har læst årsberetningerne og har ikke yderligere kommentarer. Årsberetningerne er vedhæftet som bilag til sagen.

Inddragelse

Årsberetningerne er indhentet fra de brugerstyrede foreningshuse som Frederikssund Kommune har samarbejdsaftale med.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

99Orientering om opstart af Kultur- og Havnebad sommeren 2024

Resume

Unge, fritid og idræt orienteres med denne sag om opstart på Kultur- og Havnebadet sommeren 2024

Indstilling

Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

Åbning og åbent hus

Søndag den 2. juni åbnede Kultur- og havnebadet. Op mod 1000 nysgerrige borgere var mødt op for at deltage åbningen og få mulighed for at komme ud på selve badet og se nærmere på den nye facilitet i havnen.

De forskellige initiativtagere og fremtidige aktører havde alle forberedt forskellige indslag og aktiviteter for at festliggøre åbningen.

Efter den officielle åbning var der en 14 dages åbent hus-periode hvor Frederikssund Idrætsanlæg og vinterbadeforeningerne på aftalte tider, holdt sauna og omklædning åbent for interesserede borgere.

Som et forsøg blev den indendørs omklædning fortsat ved med at være åben efter åbent hus perioden. En del af denne periode var der ikke foreninger eller personale til at have opsyn med denne.

Dette viste sig dog hurtigt at være en uholdbar model. Hvis omklædningen ikke var under opsyn, udviklede det sig meget hurtigt til opholdssted og med uønskede aktiviteter.

Adgang til indendørs omklædning blev derfor lukket, og havnebadets gæster kunne fortsat benytte den udendørs bruser samt omklædningskabiner.

Dette har været en god løsning, som ikke har affødt yderligere problematikker.

Der har generelt set ikke været problemer med uønsket adfærd eller hærværk.

Der har været et enkelt tilfælde med graffiti på toilettet, men derudover oplever personalet at gæster har taget godt imod havnebadet og hjælper med at passe på det.

Opfølgning på fejl og mangler

Der er etableret en administrativ følgegruppe med deltagelse af Center for Ejendomme og IT og Center for Kultur, Fritid og Ungeliv. Denne følgegruppe har løbende samlet alle oplevelser og henvendelser omkring havnebadet fra gæster og livreddere, samt gjort egne observationer og herefter behandlet dem.

Eventuelle fejl og mangler som er indeholdt i entreprisen er herefter blevet givet videre til entreprenøren, samarbejdet med entreprenøren har i den forbindelse fungeret smidigt og upåklageligt.

Mindre forbedringer eller elementer som ikke har været en del af entreprisen som yderligere skiltning mv. er blevet udført af Frederikssund Kommune.

Ønsker om forbedringer der kræver flere ressourcer, bliver prissat og vil efterfølgende blive fremlagt for Unge, fritid og idræt til behandling.

Sommerperiode - Livredning

I driften af Kultur- og Havnebadet er der prioriteret livredderdækning i skolernes sommerferie. I den første sæson blev der benytter en ekstern partner, for at sikre en drift med en aktør der havde erfaring med kystlivredning.

Der blev indgået en kontrakt med Den Nordsjællandske Livredningstjeneste (DNL) om at bemande havnebadet med to livreddere alle dage i skolernes sommerferie fra kl. 10.00-18.00.

Udover Havnebadet opererer DNL på en stor del af de nordsjællandske strande, samt har samarbejde med Gentofte Kommune om livredning på deres havnebad.

Samarbejdet med DNL har fungeret rigtig godt, der har løbende været dialog mellem DNL og Frederikssund Idrætsanlæg om opgaveløsningen.

Trods et noget ustadigt sommervejr i sommeren 2024 har der i den periode DNL har bemandet havnebadet været ca. 8000 gæster.

DNL har haft 72 registrerede aktioner, hvor af de 70 har været små aktioner som mindre rifter, splinter og lignende.

Der har været to aktioner hvor der har været tilkaldt ambulance – det har begge været fald på dækket.

DNLs primære rolle har således været som tryghedsskabende faktor og forebyggende sikkerhed igennem adfærdsregulering og kommunikation.

Vandkvalitet i det indre bassin

I denne del af Roskilde Fjord har der været et rigt dyreliv i denne sommer. Således også i det indre bassin. Overordnet set er det positivt at der er liv i fjorden, men for de badende gæster er det ikke nødvendigvis attraktivt med et bassin hvor man møder mange vandmænd og fisk.

Med en facilitet som havnebadet handler det derfor om at skabe de bedst mulige rammer for de badende, samtidig med at der er forståelse for, at vi er i miljø hvor fisk og vandmænd er uundgåelige som en del af naturen. Hvis bassinets indre del, kan ligne det man kan opleve på ydersiden, er vi tæt på den balance.

Havnebadets konstruktion gør at der kan være en udfordring omkring vandgennemstrømning og bortskafning af proteinstoffer på overfladen i det indre bassin.

Derudover trives vandmænd særlig godt i det stille og lidt lunere vand.

Dette kom især til udtryk i august måned, hvor der kunne konstateres store forekomster af gopler.

Frederikssund Kommune har været i kontakt med andre havnebade, samt forskellige andre aktører på området der arbejder med vandgennemstrømning og overfladebehandling for at vurdere forskellige løsninger på problematikken med goplerne.

På baggrund af diverse input blev det igangsat en forsøgsordning med en pumpeløsning og skimmerkasser for at vurdere om denne løsning afhjalp problemet.

Den midlertidige pumpeløsning har vist sig at have en god effekt og kører nu i Havnebadet.

Nu hvor principperne i pumpeløsningen fungerer, arbejdes der på at finde realistiske mulighed for yderligere gennemstrømning i bassinet.

Når der er konkrete bud på ovenstående løsninger forlægges disse for Unge, fritid og idræt.

Det er dog stadig vigtigt at pointere at der på dette område ikke findes lette og simple løsninger, i dialogen med de andre havnebade, der har eksisteret i en årrække er tilbagemeldingerne at de slås med lignende udfordringer og at udfordringerne skifter med forskellige sæsoner og vejr- og strømforhold.

Lokalefordeling

I juni måned blev der taget hul på proces om fordeling af tider til omklædning og sauna for de foreninger der er blevet godkendt til at kunne søge tider hertil til vinterbadssæsonen (1. oktober-30. april)

Efter tre møder faldt lokalefordeling på plads 28. august og der blev fordelt tider til sauna til tre foreninger og en aftenskole.

Der blev ligeledes drøftet principper for kommende lokalefordeling, herunder definition af primetime tider, til brug ved normering og lokalefordeling for sæsonen 2025/26. Disse besluttes af Unge, fritid og idræt i særskilt sag.

Foreningerne har tilsammen ca. 1400 medlemmer, som får adgang til sauna/omklædning via en armbåndsløsning på de tider som deres forening er tildelt.

Inddragelse

Gæster og personale har bidraget til indsamling af erfaringer for Kultur- og Havnebadets første sommersæson.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

100Meddelelser

Beslutning

Talentpuljen – nedlægges med budgettet.

Taget til efterretning.

Fraværende:

Søren Weimann (B)

Sagsfremstilling

  • Valg til Ungeråd
  • AK Falken
  • Helhedsplan Campus
  • Sager på vej 2024

Bilag

101Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter der fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.