Genoptræning (efter sundhedsloven)
Lovgrundlag
Sundhedslovens § 140.
Formål med indsatsen
Formålet er at sikre målrettede, sammenhængende og effektive genoptræningsforløb, så du i videst muligt omfang genvinder dit tidligere funktionsniveau.
Målgruppe
Du kan modtage et genoptræningsforløb, hvis du har fået en genoptræningsplan med henvisning til almen genoptræning.
Genoptræningsplanen udarbejdes af hospitalet eller skadestuen som vurderer, om du har brug for genoptræning.
Indhold
Genoptræningen foregår som udgangspunkt på et af kommunens genoptræningscentre. Genoptræningen foregår på hold eller som individuel træning. Kommunens fysio- eller ergoterapeut kan vurdere, at genoptræningen skal foregå i dit eget hjem. Genoptræningen kan ligeledes foregå virtuelt understøttet.
Genoptræningen tager udgangspunkt i dine mål, ressourcer og behov. For at genoptræningen kan lykkes, skal du være motiveret og medvirke aktivt.
Egenbetaling
Genoptræning efter sundhedsloven er gratis.
Omfang og varighed
Fra modtagelse af din genoptræningsplan eller fra dit udskrivelsestidspunkt, vil du inden for fire dage blive kontaktet af en medarbejder fra træningsområdet angående påbegyndelse af dit genoptræningsforløb.
Vi kontakter dig som udgangspunkt via telefon. Hvis ikke det lykkes, fremsender vi et brev.
Genoptræningsforløbet vil blive startet senest syv dage, efter at kommunen har modtaget din genoptræningsplan, med mindre at der står i din genoptræningsplan, at forløbet skal starte på et andet tidspunkt.
Genoptræningens omfang og varighed bliver fastsat efter en faglig vurdering af fysio- eller ergoterapeuten.
Genoptræningens frekvens og længde er en individuel vurdering med henblik på, at du på sigt selv kan varetage din træning.
I nogle forløb kan genoptræningen blive varetaget af dig selv med terapeuten som konsulent.
Der tilbydes ikke genoptræning i aftentimerne eller i weekend og helligdage. I ferieperioder kan træningsfrekvensen blive sat ned, men der tages hensyn til dine træningsbehov.
Frit valg
Genoptræning er omfattet af frit valg. Du har derfor mulighed for at vælge et genoptræningstilbud i en anden kommune. Andre kommuner kan afslå at genoptræne dig, hvis de ikke har plads til dig af hensyn til deres egne borgere.
Du kan kun vælge at modtage genoptræningen hos en privat leverandør, hvis ikke kommunen kan tilbyde dig at starte genoptræningen inden for syv kalenderdage efter, at genoptræningsplanen er modtaget i kommunen. Genoptræningen hos den private leverandør skal samtidig kunne startes tidligere end det tidspunkt, som kommunen tilbyder dig.
Du kan vælge private leverandører, som Kommunernes Landsforening (KL) har en aftale med.
Frit valg gælder ikke, hvis genoptræningen skal foregå på hospitalet i form af specialiseret genoptræning.
Transport
Som udgangspunkt er du selv ansvarlig for at komme til og fra genoptræningsstedet. I visse tilfælde kan du få dækket udgifter til transport eller blive kørt til og fra behandling på genoptræningsstedet. Fysio- eller ergoterapeuten vurderer dit eventuelle behov for transport.
Hvem skal jeg kontakte
Hvis du har spørgsmål, kan du henvende dig til Forebyggelse og Træning. Ring på telefon 47 35 20 70.
Politisk udvalg
Kvalitetsstandarden hører under Omsorg og ældre.