Længerevarende botilbud
Lovgrundlag
Serviceloven § 108.
Formål med indsatsen
Formålet med et længerevarende botilbud er at tilbyde en målrettet indsats med henblik på, at du kan udvikle eller vedligeholde din funktionsevne. Herigennem skal du opnå en så værdig og selvstændig dagligdag som muligt.
Målgruppe
Tilbuddet er til dig, der har behov for:
- et varigt tilbud på grund af en om¬fattende, livslang nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne
- Omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling og som ikke kan få dækket disse behov på anden vis
- et varigt tilbud på grund af en alvorlig ned¬sættelse af din funk¬tionsevne over tid.
- et tilbud om udvikling og vedlige¬holdelse af fysiske, psykiske og sociale færdigheder i et varigt botilbud.
- et udviklings- og træningsforløb, så du måske på sigt kan leve et mere selvstændigt liv.
Hvis du er udviklingshæmmet og er blevet idømt en foranstaltningsdom, kan du blive placeret på et længerevarende botilbud med henblik på afsoning af -dommen.
Indhold
Længerevarende botilbud indeholder kontinuitet og omfattende støtte til almindelige dagligdagsopgaver og din pleje. Der vil være fokus på samarbejde og udvikling af dine kompetencer og muligheder. Du skal altså støttes i at tage styring i dit eget liv ud fra dine evner og dine mål.
Kommunen vil efter inddragelse af dig og eventuelt andre relevante aktører vurdere, hvilke indsatser der vil imødekomme dit behov for støtte.
De indsatser du kan modtage i botilbuddet kan for eksempel være i form af:
- et relevant, individuelt tilpasset indslusningsforløb.
- en målrettet pædagogisk og sundhedsfaglig indsats, der støtter og styrker dine muligheder for at klare hverdagens gøremål. Det kan for eksempel handle om personlig pleje, medicin, indkøb, økonomi og kontakt til offentlige instanser.
- støtte til udvikling af sociale kompetencer samt understøtte opbygning af netværk.
- støtte til fritidsaktiviteter og aktiv livsstil (for eksempel idrætsforeninger, klub og aktivitets- og samværstilbud).
- støtte til uddannelsesaktiviteter, arbejdsprøvning og beskyttet beskæftigelse.
- støtte til udvikling af selv- og medbestemmelse.
- støtte til at udfolde medborgerskab.
- tæt samarbejde og fælles mål med samarbejds¬partnere omkring dig.
Tilbuddet kan gives i kombination med anden støtte som for eksempel aktivitets- og samværstilbud, beskyttet beskæftigelse samt uddannelse. I disse tilfælde etableres et tæt samarbejde og fælles målsætning med uddannelsessted, praktik- eller arbejdsplads.
Tilbuddet kan ved behov være døgndækket.
Omfang og varighed
Omfang og varighed vurderes ud fra dine behov og ønsker samt en individuel socialfaglig vurdering.
Egenbetaling
Kommunen fastsætter din egenbetaling for opholdet i botil¬buddet. I beregningen indgår de faktiske omkostninger ved boligen og din indkomst.
Derudover skal du betale for serviceydelserne i botilbuddet, som kan være mad, vask og rengøring. Særlige regler gælder, hvis du er omfattet af målgruppen for personlig pleje og praktisk hjælp. Det er botilbuddet, der opkræver disse udgifter.
Kommunen kontakter dig i forhold til, hvilke oplysninger vi har brug for.
Frit valg
Ved valg af tilbud eller leverandør foretager vi en konkret og individuel vurdering, der inddrager dine ønsker og sammenholder dem med dit behov for støtte, tilbuddets faglige kompetencer samt den betaling tilbuddet kræver. Med udgangspunkt i denne vurdering, foreslår kommunen et eller flere længerevarende botilbud.
Der er frit valg af længerevarende botilbud. Tilbuddet skal være egnet til at opfylde dit behov for støtte. Botilbuddet skal fremgå af Tilbudsportalen og ikke være væsentligt dyrere, end det kommunen foreslår..
Vi stræber efter, at du og dine pårørende arbejder tæt sammen med kommunen, når der skal findes et egnet botilbud.
Hvem skal jeg kontakte
Hvis du har spørgsmål eller får behov for støtte, kan du henvende dig til afdelingen Voksenstøtte i Center for Voksenstøtte og Omsorg. Ring på telefonnummer 47 35 10 00 eller se mere i afsnittet ”Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har behov for støtte?”
Politisk udvalg
Kvalitetsstandarden hører under Social og sundhed.